torstai 2. toukokuuta 2013

Lintuparatiisi, Mustolanaltaat in memoriam

Tänään olikin melkoinen yllätys kun läksi suorittamaan kevään ensimmäistä vesilintulaskentaan Mustolanaltaille. Paikka siis tuo kanavan varressa sijaitseva jätevedenpuhdistamo, johon Mustolan talousalueen jätevedet on laskettu puhdistusta varten.
Hyvänä vesilintupaikkana tunnettu kosteikkoalue olikin saanut melkoisen muodonmuutoksen, kun jätevesialtaan patorakennelmat teknisine laitteineen olivat purettu kokonaan pois. Samalla kaikista altaista oli vede myös tyhjennetty. Niissä altaissa, joihin ei täyttömaata oltu ajettu olikin näkyvillä melkoinen lietteikkö. Syksyisinhän tämä varmasti houkuttelisi joitakin kahlaajia ruokailemaan ennen muuttomatkalle lähtöä. Nyt paikalla oli vain jokunen varis, naurulokki ja västäräkki.
Viimevuosina altailla on vieraillut säännöllisesti mm. laulujoutsen, nokikana, mustakurkku-uikku, sinisorsat, tavit vesilinnuista ja rantalinnuista ruokokerttuset ja pajusirkut. Etenkin vesilinnuilla on paikallinen poikastuotto ollut hyvä: telkällä ja sinisorsalla on ollut suuria poikueita johdettavinaan.
Nyt onkin mielenkiintoista seurata kuinka tämä alue tulee linnuston osalta kehittymään.
Toinen lajiryhmä joka hieman kärsi tuosta kuivatusoperaatiosta olivat sammakot, joita viime keväänä kävin laskentareissujen aikana kuvailemassa altaiden kosteikoissa. Samoin varmaan altaiden tuottama erilainen hyttys- ja sääksikanta ei nyt enää tarjoa ravintoa alueella öiseen aikaan saalistaneille lepakoille. Samoin myös haara- ja räystäspääskyt saavat etsiä uuden paikan helpon ravinnon lähteeksi. Toki unhoittaa ei saa alueen mielenkiintoista sudenkorentofaunaakaan.
"Kaikki hyvä loppuu aikanaan", vai onkohan tässä uuden mahdollisuuden alku (?)

Sorsapoikue emon huomassa 2012

Sorsapoikue 2011 (hieman levää vedessä)
Sammakot mielipuuhissaan
Mustakurkku-uikku pariskunta 2011 (paikan "kuninkaalliset")

Mustolanaltaat 2013 - kuivatus menossa.

Mustolanaltaat 2013 - kuivatus ja maisemointi menossa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...