Tässä viikonloppuna oli oiva tilaisuus tutustua Android-alustalla oleviin medialaitteisiin ja niiden tietoturvallisuusratkaisuihin. Pöydällä oli juuri sopivasti yksi puhelin ja tablettitietokone, joten mikäs sen parempi tilaisuus todentaa asioita.
Ylivoimaisesti suurin tietoturvariski muodostuu näiden kannettavien laitteiden osalta siinä, että ne unohtuvat jonnekkin, häviävät tyystin tai joku lainaa, mutta ei muista palauttaa tuotetta. Tuolloin olisi kiva, jos voisi edes kadoksissa olevan laitteen jollain tavoin saada lukittua tai jopa tiedostot tuhottua.
Adnroid-alustahan ei suoraan tue tuollaista etälukitusmahdollisuutta, mutta kuten arvata saattaa, emme ole yksin ongelman kanssa. Tuotteille ladattavista "appseista" löytyy helppo ratkaisu tähänkin ongelmaan: androidlost -sovellus on juuri sellainen paketti, että sen pitäisi oikeastaan kuulua jokaiseen Android-järjestelmää käyttävään laitteeseen.
Ohjelman lataaminen sujui vauhdikkaasti ja asennuskin onnistui ilman ylimääräisiä mutkia. Heti laiterekisteröinnin jälkeen olikin sovellus valmiina toimimaan. Ja ei muuta kuin testaamaan. Itse kuvasin häijyä pitkäkyntistä, joka nappasi kännykän itselleen ja poistui paikalta vähin äänin. Kauppakeskuksen yleisöjoukossa en päässyt kovinkaan pitkälle kun puhelin alkoi soida hälytyssireenin tavoin. Pian tämän jälkeen puhelin kaiutti ilmoille puheelle "Olen kadoksissa, ole hyvä ja palauta minut oikealle omistajalle". Näistä selvittyäni, puhelimen näyttöön tuli viesti: "ole hyvä ja palauta minut pisteeseen x, niin säästytään ikäviltä lisäseurauksilta". No, onhan noita nähty, joten otin hieman pitempiä askelia ja suuntasin kotia kohti ihmettelemään uutta puhelinta - onneksi tuo pin-koodikysely ja näytönlukitus oli käyttäjältä aktivoimatta, joten laitetta oli helppo hyödyntää.
Pian kotiin palattuani huomasin kiusakseni, että laite alkoikin kysellä näytönlukituksen koodia; no piti miettiä asiaa ja laittaa laite pöydälle rauhoittumaan.
Ovikello soi ja siellä oli tuttu henkilö kauppakeskuksesta. Hän kyseli kadonneen puhelimen perään. Aluksi en ollut oikein tietävinäni asiasta mitään, mutta kun henkilö näytti tabletistaan kännykän nykyisen paikannuspisteen ja kaiken lisäksi vielä oman kuvani kun oli laitetta ihmettelemässä, ei auttanut muuta kuin sanoa, että olin löytänyt sen ja aikeissa juuri palauttaa löytötavaratoimistoon.
Tämä tarina voi olla hyvinkin totta. Androidlost -sovellus tarjoaa lisäksi monia muita mielenkiintoisia työkaluja päätelaitteen jäljittämiseen tai muistisisältöjen käsittelyyn ym. ym. ym.
Rohkaisen kokeilemaan tuotetta, mikäli jokin laitteistasi on Android-alustalla toimiva.
HUOM: nyt kokeiltu versio on täysin ilmainen, joten hintakaan ei pitäisi oleman este tuotteen käyttöönotolle.
Asiaa ja ajankohtaista lähinnä kotikaupungin kyliltä ja kulmilta; joskus hieman kauempaakin.
Twitter ja Instagram:
@tzalama
Mastodon:
@tzalama@mastodontti.fi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu
Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...
-
Sissiristi ja muuta heraldiikkaa Rajamuseon näyttelyssä 2022 Joukko-osastoissa on perinteisesti palkittu hyvistä ja kiitettävistä suorituksi...
-
Rasva- ja siemenkakkua tarjolla! Näin pikkulintujen ja miksei hieman suurempienkin lintujen ruokintakauden ollessa jälleen ajankohtain...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti