perjantai 8. tammikuuta 2010

Tutkittua tietoa: lintujen talviruokinta


Ottamatta sen enempää kantaa paikallisesti kuuman keskustelunaiheeseen lintujen talviruokinnasta, tyydynkin valistamaan ruokkijoita hieman omakohtaisella faktatiedolla tältä talvelta.
Nyt kun ollaan päästy oikeisiin pakkaslukemiin ja saatu talvi kylään, on tosiaan hyvä hetki helpottaa lintujen selviytymistä talven ylitse. Ruokatarjontahan ei tarvitse olla mitään kovin monipuolista, kunhan se on vaan tarpeeksi energiapitoista eikä pidä mukanaan ylimääräisiä suoloja tai muita lisäaineita, joita linnun eivät muutoinkaan luonnosta saa.
Pähkinät ovat kautta aikain olleet sellainen varma, mutta kallis, valinta lintujen ruokintaongelman helpottamiseen. Toki pienempi määrä muu ruoan seassa hieman pienentää kustannuksia.
Perus auringonkukka on sitten se varma houkutin useimmille linnuille - joko kuorittuna tai kuorilla. Hyvin kelpaavat. Sekaan jos ripauttaa vielä hieman hirssinsiementä tai jotain undulaattiseosta, niin lautalinnusto monipuolistuu ainakin pikkuvarpusilla.
Todellinen hittituote lintusille ovat nuo rasvapuristeet. Niissä on voimaa ja energiaa. Linnutkin ovat sen huomanneet. Siinä missä siemenautomaatit pitää täyttää kerran 4 vuorokaudessa, on rasvapuristeet syöty yleensä loppuun jo 2 vrk aikana (määrät samoja).
Älkää myöskään unohtako keltasirkkuja, jotka ei laudalle uskaltaudu. Kauralyhde tai kauran siemenet hangen pinnalla pitää sirkutkin tyytyväisinä.
Jälkien siivoamisen osalta nuo rasvapuristeet ovat myös hieno keksintö, koska niistä ei jää maahan mitään ongelmajätettä siivottavaksi. Muista tuotteista tahtoo aina jäädä hiema siivottavaa.

Kuvan ruokintapiste on Lappeenrannan Pappilanniemen ulkoilualueella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VarAC:lla maailmalle jälleen

  28 MHz avautuu jälleen (kuva 1) Auringonpilkut ovat lisääntyneet jälleen ja siten myös heijastukset ionosfäärien ylemmissä kerroksissa kor...