lauantai 18. toukokuuta 2024

Varautumista itärajalla 2024

Itärajalla, 18.4. 2024 = "Torjuntasuunta itään"

 

Kävin tuossa reilu viikko takaperin asioimassa erään itäsuomalaisen isännän tiluksilla lintu- ja luontoasioiden tiimoilta. Isännällä on vanha tila lähellä itärajaa. Matkaa rajalle on linnuntietä vajaa 2 kilometriä ja hänen tiluksiensa lävitse johtaa rajalle vanha kärrypolusta muotoutunut metsäautotie, joka päättyy aivan raja-aukon reunaan.

Maisema tontilla oli muuttunut muutaman vuoden takaisesta, kun metsäyhtiö oli käynyt ottamassa pois omansa, isännän pyynnöstä toki. Pöllönpöntöille ja hieman pienemmillekin pöntöille täytyikin nyt etsiä uudet paikat. 

Kun pöntöt saatiin paikoitettua uudelleen isäntä esitteli ylpeänä uuden maakellarinsa. Kellarin lähempi tarkastelu osoitti, että olihan tässä kellarissa aineksia myös muuhunkin kuin talviperunoiden säilytykseen. Kellariin johti melko jyrkät portaat ja arvioin kellarin lattian olevan reilu 3 metriä maanpinnan alapuolelle - ehkä enemmänkin. Portaiden ylätasanteella oli vanhahko puinen ovi, mutta itse kellaritilaan saavuttaessa olikin käytössä kunnon "palo-ovi". 

Kellaritilassa oli tilaa useampi neliö ja mikä mielenkiintoisinta, kellariin saatiin ilmanvaihtoa vanhan käsikäyttöisen ilmapumpun kautta - tähän pumppuun oli myös mahdollista liittää erilaisia suodattimia, jos oli epäilyksiä ilman laadusta; vanhaa sotilastavaraa poistomyynnistä -kuulemma. 

Kellarin runko oli näköjään koottu paksuhkoista betonielementeistä, jotka oli helppo laittaa paikoilleen legopalikoiden tapaan. Kellarin katolle ei laitettu perinteistä harjakattoa, vaan sinne jätettiin erillinen "suojatila", josta voi naamioinnin takaa tarkastella lintuja ja muutakin riistaa. Tarvittaessa toki tilaa voisi käyttää esim. tähystykseen tai tarkka-ampujan suoja-asemana kriisitilanteessa 👀 Ainakin tuota tähystys- / ampuma-alaa oli nyt kiitettävästi.

Kuulemma muillakin alueen isännillä on hieman vastaavia suunnitelmia - kaiken varalta. 

@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sumua ja Tropoa VHF-rintamalla

  Sadepäivän jälkeen - aamusumut 16.9.2024 Kesän kääntyessä väistämättä syksyisempään suuntaan tulevat syksyn "elementit" myös luo...