maanantai 29. elokuuta 2022

Tauno teki Bustolat

Ukkosta ilmassa

 "Tauno teki Bustolat" - eli Taunon päivälle osunut ukkosrintama jäi ennakoitua vaisummaksi. No, raporttien perusteella tuo rintamaukkonen oli kyllä joillakin paikoin antanut vettä ihan isommissakin määrin ja jopa isokokoisia rakeita. Maasalamoitakin oli Ilmatieteenlaitoksen laskurien mukaan ollut ihan riittävästi. Oma havaintopaikka täällä Etelä-Savon pohjoisosissa olikin sitten niitä paikkoja joissa voidaan käyttää luontevasti sanaa Bustola eilisestä mylläkästä.

Se, mikä oli mielenkiintoista tuon eilisen ukkosen osalta oli se, että siihen ei täällä liittynyt kovaa sadetta saati tuulia. Tuulimittarit olivat lähes koko ajan pysähdyksissä. No, sadetta tuli kuitenkin liki 10 mm, joka sekin on ihan ok.

Ilmatieteenlaitoksen mittausten mukaan elokuussa on tehty uusi salamaennätys eli yli 83 000 maasalamaa! Edellinen samoille tuhansille osunut ennätys olikin jo vuodelta 1972.

Ukkoskausi jatkuu vielä jonkin aikaa ja jos aihe kiinnostaa niin voi käydä Ilmatieteenlaitoksen ukkossivuilla lukaisemassa ukkosista. Todella hyvä ja kattava aineisto löytyy tästä linkistä. 

//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...