perjantai 3. heinäkuuta 2020

"PÄIVÖ" kävi kylässä

Meteorologianlaitoksen kooste myrskyn osalta 30.6.2020



Suursäätilan osalta kulunut kesäkuu päättyikin varsin vauhdikkaissa merkeissä Kaakkois- ja Itä-Suomen osalta. Kunnon kesämyrsky kävi pyyhkäisemässä 30.6 erityisesti Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla. Toki muutamat muutkin naapurimaakunnat saivat hieman iskemiä myrskyn voimasta.

Tällä kerralla satuin olemaan itse paikalla seuraamassa ilmamassojen liikkeitä Etelä-Savon suunnalla. Ukkostutka pysyi aika hiljaisena koko myrskyjakson aikana, mikä ei ollutkaan kovin suuri yllätys. Sen sijaan anemometri mittaili ihan kunnon lukemia näin sisämaan mittapisteeksi: 20 m/s ja kymmenen minuutin keskiarvokin oli reilusti yli 10 m/s. Vaikka paikalliset puut taipuivatkin välillä melkoisesti, kestivät ne hyvin myrskyn voiman tällä kerralla.

Myrskyyn liittynyt saderintama jäi aika vaisuksi, sillä mittariin kertyi vain vajaa 10 mm sadetta koko vuorokaudelta. Ukkoskuurojen tuomat rankkasateet jäivät siis tältä osin väliin.

Sähköverkko sai jälleen "siipeensä" myrskyn voimasta, mutta tämähän on enemmän kuin oletettavaa niin kauan kuin meillä noita avolinjoja maastoissa kulkee. Omalta osaltani sähkökatkos kesti reilu 15 h, mutta osassa maakuntia sähköttä on oltu useita vuorokausia.

Havaintopaikka: Enonkoski, kp42je, Ihamaniemi


Myrskyrintama 30.6.2020 (YLE/Twitter)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...