keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Hätätilanne - Alarm...

Kansallinen / kansainvälinen hätätilanne.....

Marraskuun loppupuolella tarjoutui mahdollisuus osallistua mielenkiintoiseen harjoitukseen. Harjoituksen lähtökohtatilanteena oli "katastrofaalinen tiedonsiirtokatkos". Katkoksen seurauksena puhelimet lakkasivat toimimasta (niin lanka- kuin langaton), internet kaatui tai hidastui niin, että kaikkiin palveluihin ei päästy kiinni. Internetin oikkuilun takia mm. kaikki some-kanavat olivat tavoittamattomissa. 

Kuvatussa tilanteessa oli harjoitukseen liittyvän joukon tarkoitus muodostaa tiedonsiirtoverkko, jolla saataisiin ainakin pelastusviranomaisten kriittiset tiedot välitettyä valtakunnallisesti. Maanpuolustuskoulutuskeskuksen "junailemassa" harjoituksessa tarjosivat luonnollisesti radioamatöörit apuaan laitteiden ja tiedonsiirron osalta.

Pohjois-Karjalassa ollaan tässä varautumisen osalajissa pisimmällä, sillä sieltä löytyy koko maakunnan kattava, vapaaehtoisin voimin ylläpidetty sanomaverkko eri muodoissaan. Tämä verkko saadaan käyttöön erittäin nopeasti, koska kaikki tarvittavat komponentit ovat jo olemassa ja osin aktiivisessa käytössä, joten niiden toimivuuskin on jotain muuta kuin vuosien takaa varastosta kaivettujen laitteiden.

Muualla Suomessa ollaan tämä asian osalta hieman ns. jälkijunassa, mutta kuten harjoitus osoitti, saadaan "varaverkko" aikaiseksi myös muihinkin maakuntiin. Harjoituksen johtoasema ja koulutuskeskus sijaitsi siis itseoikeutetusti Joensuun seudulla. Muualta maakunnista lähetettiin sitten sanomia lähinnä HF-taajuuksilla 80 metrin bandilla. 

Dataliikenteessä käytettiin Winmore / Winlink -ohjelmistoa, mikä tarjosi virheettömän sanomansiirron ja sähköpostin lähettämisen HF:llä. Toki tämän lisäksi kokeiltiin pikaisesti myös perinteisempää puheliikennöintiä. 

Harjoitus onnistui loppuraportin mukaan hyvin: sanomia liikkui koko harjoituksen ajan ja mikä tärkeintä liikennekuri sanomaverkossa säilyi hyvänä.

Keväällä on jälleen uusi harjoitus maaliskuussa.  SYT eli See You There

73

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...