sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Mooren laki kuopattu ?

Kaikille tietotekniikan kanssa puuhastelleille on varmasti tuttu ns. Mooren laki. Tämä lakihan syntyi reilu 50 vuotta sitten ja se liittyi alunperin transistoritiheyteen. Myöhemmin kun tietokoneet alkoivat saada enemmän jalansijaan tekniikassa, tämä laki kääntyi toteamukseksi, että tietokoneiden suorittimien (prosessorien) laskentateho kakasinkertaistuisi aina 18 kuukaudessa. Yllättävän pitkään näin on tapahtunutkin.
Nyt näyttää siltä, että tämä laki on vihdoin saavuttanut päätepisteensä. Lopullisesti naulat arkkuun naulasi kohuttu haavoittuvuuskaksikko Spectre ja Meltdown.
Näiden ilkimysten (lue: haavoittuvuuksien) takia suunnittelijat eivät enää uskalla ottaa suorittimista kaikkia tehoja käyttöön. On jouduttu toteamaan, että hyökkääjät voivat käyttää tällaisia tekniikoita omina aseinaan. Tämä seikka on tietysti otettava tarkoin huomioon uusia "oivalluksia" tehdessä.
Näyttääkin siltä, että tietokoneiden suorituskyvyn huippu nähtiin noin kuukausi sitten. Tästä edespäin  on katseet suunnattavakin ohjelmistojen optimointiin, mikäli halutaan parempaa tällä rintamalla.
Mielenkiintoista on, että Microsoftin johtaja Satya Nadella kirjoitti hiljattain Mooren laista seuraavaa: "Mooren laista on puhti poissa. Ihmiskunnan haasteisiin tarvitaan tehokkaampia tietokoneita, mutta ne ovat kvanttikoneita."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Twitter