tiistai 23. tammikuuta 2018

WiFi - haavoittuvuus -WPA2 - päivitys

Lokakuussa 2017 uutisoitiin laajalti, että langattoman verkon luotettavana salauksena pidetty WPA2-protokolla oli onnistuttu purkamaan. Tämänhän ei olisi pitänyt olla mahdollista, mutta jälleen tuli todistettua se tosiseikka, että kaikki kehitetyt tekniset ratkaisut voidaan jollain tavoilla murtaa tai ohittaa. Joskus se vie vain hieman enemmän aikaa.

Joka tapauksessa nyt ilmoitettu haavoittuvuus kuulosti heti tuoreeltaan sen verran vakavalta, että siihen olisi jollakin tavalla reagoitava itsekin. Viestintäviraston ilmoitusta lukiessani tulin siihen tulokseen, että nopein ja helpoinkin tapa suojata oma WiFi Android -laitteissa (tabletti ja kännykkä) oli VPN (Virtual Private Network) käyttöönotto. Vaikka käytetty reititin olisikin murrettu salauksen osalta takaisi mm. VPN-käyttö turvallisen liikenteen. Samoin myös HTTPS-protokollan käyttäminen antaa turvan salauksen osalta.

Oman WiFi-reitittimen osalta päädyinkin sitten hieman järeämpiin toimiin, sillä nyt olikin hyvä hetki vaihtaa koko "rauta", eli hankkia uusi laite käyttöön. Laajasta tarjonnasta, pitkän harkinnan jälkeen, valikoitui käyttöön ApliFI:n tuote. Tuotepaketti sisälsi nopean reitittimen lisäksi kolme kappaletta ns. toistimia, joilla sai WiFi-signaaliin voimakkuutta kauempanakin itse reitittimestä. Nyt WiFi-yhteys toimii maksimiarvoilla niin ylä- kuin alakerrassakin. Ja tietysti uusimmilla ohjelmistoilla päivitettynä. Vanhempi,ASUS,WiFi-reititin sai jäädä nyt taka-alalle reserviin siltä varalta, että uusi tuote alkaisi oireilemaan tai lopettaisi toiminnan.

Lopuksi voidaan kuitenkin huokaista helpotuksesta tämänkin haavoittuvuuden osalta, sillä Viestintävirasto on poistanut kyseisen haavoittuvuusilmoituksen. Näyttöä haavoittuvuuden käytöstä Suomessa ei ole, eikä oikein muuallakaan.

WiFi-mokkulat ojennuksessa; uudet ja vanhemmat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keinoäly (AI) ja minä: muuttolintujen matkassa

Keinoäly eli tuttavallisemmin AI on tullut hyödyksemme tai sitten kiusaksemme - kuinka vaan. Ainakin bittitekniikan osalta hyvin monet järje...