keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

"Yleinen VAARATIEDOTE"

Aiemmin kritisoitiin melko voimakkaastikkin sitä, että radion ja television kautta välitettävät yleiset vaaratiedotteet olivat liian laajalla jakelulla. Esimerkiksi Lappeenrannassa oltiin tietoisia, jos Kuhmon keskustassa liikkui vaarallinen karhu, tai vaarallista myrkkykaasua levisi Seinäjoella tehdaspalon yhteydessä.
Tämähän aiheutti luonnollisesti sen, että tiedotteisiin ei enää välttämättä kiinnitetty tarpeeksi huomiota, koska nähtiin etteivät ne satu omalle kohdalle. Tällöin myös tiedotteiden mukana annetut viranomaisohjeet jäivät monelta saamatta.
Nyt tilanne on ollut hieman parempi jo pitemmän aikaa ja tiedotteet on saatu näkyville tai kuuluville juuri niille alueille, jossa tiedotteeseen tulisi jotenkin reagoida.
Lappeenrannan Joutsenossa eilen palanut tehdashalli aiheutti sen verran myrkkykaasua, että viranomaistiedote annettiin jälleen niin radiossa kuin televisiossa.
Tiedote jää saamatta, mikäli nuo molemmat "mediatoistimet" ovat suljettuina. Itselläni oli kyllä TV avoinna, mutta mitään vaaratiedotetta ei tullut. No, ei tullut koska katsoin YLE:n kanavia satelliitin kautta. Sieltä ei tiedotteet tule, tai jos tulee niin kattavuus on taas melkoinen noin geopoliittisesti.
Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä YLE:n kautta tulevat tiedotteet ovat  vain yksi väylä ilmoittaa mahdollisista vaaroista väestölle. Yleinen, sireeneillä annettava hälytysmerkki on sitten se ilmoitus, jonka kuuluessa on hyvä hakeutua sinne radion äärelle ja kuunnella mitä on tapahtumassa!
Lappeenrantakin on alue, jossa teollisuus käsittelee suuria määriä erilaisia myrkkyjä, joten aina on olemassa vaara, että jotain ikävää tapahtuu.
Kotitalouksiin on jaettu kyllä ohjeet vaaratilanteiden osalta, mutta kuinkahan moni sen esitteen oikeasti luki tai säilytti. Veikkaus - aika harva!

OH5KUY // ARi

Oma valokuva

Born: March 1965
Married with Leila
Other familymembers:
  • Sina (1991) girl 
  • Aapo (2007) Tibetan spaniel (!2013!)
  • Tapsa (2013) Hamster (!2014!)
  • Wiljo (1985) Turtle
 
Hamradio operator since 1991.
Using callsign: OH5KUY

Twitter