lauantai 31. lokakuuta 2009

Käyttöjärjestelmää kerrakseen

Viimeaikoina on tapahtunut kolme suurta käyttöjärjestelmäpäivitystä tietonikkareiden riemuksi tai suruksi. Viimeisin päivitysversio julkaistiin viime torstaina Ubundu-linxin osalta. Tätä aiemminhan oli Mac OS saanut Lumileopardinsa ja Windows "seiskansa"
Se mikä näitä asioita yhdistää on ainoastaan sana käyttöjärjestelmä kaikki muu onkin sitten hyvin järjestelmäkohtaista.
Siinä missä Windowsin osalta mennään hyvinkin kaupallisuuden nimissä ja maksimivoittoja tavoitellen, on Ubundun ja Mac:n osalta etusijalle laitettu selvästi käyttäjät.
Mac-järjestelmää ei turhaan mainosteta maailman edistykseikkäimmäksi. Jo pieni tutustuminen vahvistaa kyseisen käsityksen. Kerran kokeiltuaan onkin siitä hankala luopua. Windowsin osalta tilanne on luopumisen osalta hieman sama, sillä kerran sille tielle lähdettyään on antanut jo pikkusormensa Bill Gatesille, eikä sitä tahdo saada millään takaisin.
Kahden päivän kokeilussa tuo viimeisin Ubundukin on näyttänyt kyntensä; suomenkielinen asennuspaketti kaikkine laiteajureineen meni kerralla kohdilleen - tämän jälkeen onkin tarpeen tehdä vain niin halutessaan käyttäjäkohtaisia tarkennuksia käyttöliittymään ja antaa porskuttaa.
Tuon Windows 7 osalta on vaikea uskoa todeksi sitä, että suurella rahalla ostettu käyttis ei näköjään edes kaupasta kannetusta uudessa koneessa suostu toimimaan 100%:lla! Lahden suunnalla ovat kantaneet kauppaa takaisin uusia koneita ongelmien takia. Uskomatonta kerrassaan. Markkinavoimat ovat menneet kovasti kuluttajatyytyväisyyden edelle, ja liikkeelle on laskettu vielä pahasti keskeneräinen järjestelmä. Monet asiantuntija ovat sanoneet, että tuo halvin 7-versio, Home Edition, pitäisi jättään suoraan kaupanhyllylle ja tarvittaessa ostaa sitten tuo kalliimpi Professional -versio. Rahastuksen ja huijauksen makua kovasti ilmassa.
Reilu 20 vuotta tietokoneiden kanssa touhunneena kun katsoo huoltotilastoja, niin yli 90 % koneista on ollut jollain Win-softalla, mikä on suorastaan luonnollista, koska järjestelmä on jostain syystä niin yleinen maailmalla. Muiden käyttiksien osalta huollot ovatkin yleensä rajoittuneet uuden järjestelmän asennuksiin/ päivityksiin tai sitten käyttäjätietojen muuttamista uudelle koneelle yms.
Totuus kuitenkin ennen kaikkea: ilman Bill Gatesin tapaista "gurua", atk-ammattilaisilta loppuisi monelta hommat. Järjestelmien ylläpito ja kunnostus se vasta hommaa onkin.
Molempia totuuksia voi ihailla tekstiosion kuvien takaa avautuvista linkeistä. Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...