keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Tietoturvaa


Tuossa samalla kun on suorittanut noita tietoturvakatsastuksia huollettaville koneille tuli tietenkin vilkaistua samalla omankin koneen konepellin alle. Ja tarvetta näkyi olevan, sillä nopea skannaus toi esille koko joukon turhia rekisterimerkintöjä hidastamasta konetta sekä vielä suuremman joukon noita "pikkuhaitakkeita", jotka tilastoivat nettikäyttäytymistä yms.
No, asiat oli nopeasti korjattu, koska mitään uutta ja mullistavaa ei koneelle ollut ilmaantunut. Niin, tai sitten siellä on jotain niin uutta, etteivät torjuntaohjelmistot sitä vielä tunnista. Tämähän olisi jo enemmän kuin lottovoitto, joten se siitä. Toisaalta nettikoneellani ei ole mitään sellaista joka mahdollista rikollista hurjasti kiinnostaisi; vaarat ovat ihan muut kuin tiedon menetyksessä: joutuminen roskapostittajan orjakoneeksi, mahdollinen keylogger, joka lähettää erityisesti pankkikäytössä olevat tunnukset eteenpäin, yritysvakoiluun liittyvien dokumenttien kopiointia yms. Tältä osinkin voi huokaista helpotuksesta - mitään ko. asioihin viittaavaa ei löytynyt.
Varmuuden maksimoimiseksi päätin tällä kertaa käyttää vielä koko työaseman tutkintaan (skannaukseen) nettipalvelun skanneria. Toki työasemalla on oma virus/haitake -tutkansa, mutta useamman käyttö on aina silloin tällöin paikallaan.
Nettiskannerin valinnassa tulee olla sitten varovainen. Maailmalla liikkuu hyväuskoisten huijaamiseksi erilaisia, ilmaisia tarkastusohjelmistoja, jotka löytävät sitten koneelta vaikka mitä poistettavaa. Jotta poisto onnistuu kunnolla, täytyy ladata ilmainen lisäosa ja tämän jälkeen kone onkin sitten "naapurin" hallinnassa tai täysin lukossa ellei valuuttaa löydy lähetettäväksi.
Itse käytin ESET ONLINE SKANNER -nimistä palvelua. Tämä teki hienosti sen minkä lupasi - tosin jätti jälkensä pyyhkimättä Vistan tiukoista turvallisuusominaisuuksista johtuen. Ohessa kuva tuloksista. Niin, samalla vaivalla piti tarkastaa myös tuon varmistusaseman sisältö, koska on ikävää palauttaa joskus tiedostojen mukana joku ylimääräinen ökömönkiäinen. Nukuttaa paremmin kun tietää, että kaikki on kunnossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...