maanantai 3. kesäkuuta 2024

Ukkoskausi hyvällä alulla - ennätykset ropisevat

Kuvakaappaus Enonkosken ukkostutkan ruudulta

 

Toukokuun "mahtihelteet" ennakoivat hyvää ukkoskauden alkua. Ovathan hellejaksot lähes aina päättyneet ukkosiin - niin nytkin. Tosin kuukauden vaihteessa koetut massiiviset ukkospäivät eivät onnistuneet päättämään meneillään olevaa hellejakso, mutta toivat hieman viilennystä, ainakin hetkellisesti, hellelukemiin.

Kuluneen viikonlopun aikana saatiin kokea Suomessa peräti kaksi peräkkäistä "10 000 -päivää" eli Ilmatieteenlaitoksen laskurien mukaan salamoita rekisteröitiin lähes ennätystahtiin. Ilman ongelmia ja tuhoja ei näiden myrskyjen osalta selvitty, siitä on saatu lukea mediassa runsaasti. Näihin ukkosiin ei näköjään ole liittynyt suurempia tuulia, syöksyvirtauksineen, vaan tuhoa on enimmäkseen aiheuttanut tuo runsas salamointi. Myös paikalliset raekuurot ovat olleet yleinen näky rintamien yhteydessä; jopa yli 4 mm rakeita on paikoin satanut.

Enonkosken ukkostutka Koloveden reunamilla on päässyt myös hyvin kuvioon mukaan. Alue on siitä mielenkiintoisessa paikassa, että näkyy suurimmat rintamat ohittavan paikan joko idästä tai lännestä. Ympäröivät johtolinjat suurine vesistöineen ovat tähän suurin syy. Lauantai, 1.6, oli siitä ihmeellinen rintamien osalta, että lounaan suunalta lähestynyt ukkossolu pääsikin menemään lähes päältä. Jyrinät ja salamoinnit olivat melkoisia reilun puolen tunnin aikana ja samalla saatiin reilu annos vettäkin taivaalta kun mittariin kertyi hetkessä reilu 16 mm. Tämä olikin asian valoisa puoli, sillä lähes koko toukokuu menikin ilman sateita 😒. Solun ylityksen aikana tuulilukemat olivat aika pieniä, eli suurempia syöksyvirtauksia ei tullut. Myöskään runsas salamointi ei aiheuttanut muuta ongelmaa kuin hetkellisiä "piikkejä" sähköverkossa, jotka hoidettiin pois UPS:n avulla. 

Ukkossolut ovatkin usein melko paikallisia. Lauantainakin reilu 40 km etelämpänä, Savonlinnassa, ei rekisteröity sadetta ollenkaan; ukkosestakin oli vain kuulohavaintoja.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mitä tarjottavaa ukkosrintamat tuovat vielä tullessaan, sillä kesähän on vasta ns. alkumetreillä. Heinäkuun pitäisi tilastojen valossa olla se paras kuukausi ukkossolujen kehittymisille.

@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sumua ja Tropoa VHF-rintamalla

  Sadepäivän jälkeen - aamusumut 16.9.2024 Kesän kääntyessä väistämättä syksyisempään suuntaan tulevat syksyn "elementit" myös luo...