torstai 24. kesäkuuta 2021

"Aatu" tuli ja meni

Aatu-myrskyn kaikuja, 23.6.2021

 Pitkähkön hellejakson jälkeen onkin sitten saatu ihmetellä näitä helteiden purkautumista ajavia myrskyjä. Pohjanmaan ja Oulun seutu sai omat myrskynsä jo pari päivää aikaisemmin. Keski- ja eteläinen Suomi saikin sitten nauttia myrskystä Aatun päivänä. 

Baltiassa syntynyt ukkosrintama oli laajuudessaan ja voimakkuudessaan melkoisen vaikuttava; niin tutkan ruudulta katsottuna kuin itse luonnossakin. Monia upeita vyörypilvikuvia julkaistiin mediassa eikä niiltä salamakuviltakaan jääty paitsi. 

Itse seurasin myrskyn kehittymistä Koloveden suunnalta. Hyvinhän tuo myrsky ehti näillekin kulmille iltaan mennessä. Melkoisen nopea oli tuo myrskyn liikkuminen, kun reilussa puolessa tunnissa oli tuo myrskyn ensimmäinen vaihe salamoineen, sateineen ja tuulineen ohitse. Salamointi ja siten myös jyrinä oli melkoisen jatkuvaa koko rintaman ohituksen ajan. Myrskyn saapuessa oli ensimmäinen ilmiö voimakas tuuli, joka ei onneksi muodostunut nyt syöksyvirtaukseksi. Tosin tuuli sai isotkin puut taipumaan melkoisesti ja irtotavarat lentelemään. Itse ehdin onneksi jo päivällä laittamaan kaikki irtotavarat myrskyltä suojaan, eikä paikallinen puustokaan kärsinyt tuulesta.

Luonto sai kaipaamaansa vettä nyt - hyvä niin. Alueen, koko kesäkuun, sademäärä oli ennen myrskyä vain vajaa 3 mm! Nyt vettä tuli illan aikana liki 20 mm. Samalla lämpötila laski alueella liki 10 C, ollen myrskyn jälkeen vain hieman reilu +20 C.

Päärintaman jälkeen tullut pienempi rintama meni ohitse reilu tunnin kuluttua, aiheuttaen lähinnä vain muhkeita jyrähdyksiä ja välkettä taivaalla.

Hyvää Juhannusta ja kesän jatkeita !


//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Päivän bongaus - "Ihan pihalla"

Bongaa päivä pihalla 4.-5.5.2024  Viikonvaihteessa järjestettiin oikein lintujentarkkailun superviikonloppu, kun lauantaina vietettiin Torni...