sunnuntai 9. toukokuuta 2021

Kesäksi kääntyy ja tunnelma muuttolinturintamalla tiivistyy

Kyllä se kesä ja muuttolinnut sieltä saapuvat

 

Koleat alkukevään yöt pienine pakkasasteineen on saanut etenkin hyönteissyöjien muuton viivästymään. Nämä öiseen aikaan muuttavat linnut ovat jääneet vielä Euroopan puolelle odottelemaan öiden lämpiämisiä. 

Tuttujen pihalintujen osalta tämä näkyy erityisesti siinä, että tuttu, "jokapihan" laji, kirjosieppo, puuttuu vielä monilta pihareviireiltään. Ovat saaneet sini- ja talitintit puuhastella pönttöjen kimpussa ihan rauhassa. Sama ilmiö on myös tuon runsaslukuisimman linnun, pajulintu, osalta - ei kuulu vielä kovinkaan monilla paikoilla tätä tuttua laulelijaa. Mustolan suunnallakin ehti tuo pajulinnun lähisukulainen, tiltaltti, tulemaan edellisen lämpöaallon myötä, joten sen "tiputtelua" on saanutkin sitten kuulostella lähimetsikössä.

Suursäätilasssa on kuitenkin tapahtumassa jyrkkä muutos ja lämpötilat nousevat kesäisiin lukemiin lähipäivien aikana. Voisi melkein olettaa, että ensimmäisen lämpimän yön jälkeen pihalla ja puskissa riittää uutta ihmeteltävää taas runsaasti ja laulukuorot sen kuin monipuolistuvat.

Odottavan aika ei ole lintujen osalta käynyt pitkäksi, sillä paljon on ollut katseltavaa ihan kotipihalla, jossa talviruokinnan jälkiairueet ovat saaneet kyytiä lukuisten lintujen avulla: punarinnat ovat käyneet jopa talipallojen kimpussa (eivät tunnu nyt tikoille kelpaavan), tuttujen tiaisten lisäksi on paikalla komeat punatulkut, vaatimaton rautiainen sekä nokkavarpunen. Moni muitakin kävijöitä on ruokintapisteen ympäristössä liikkunut. Suurimpana ehkä nuo sepelkyyhkyt ja närhet.

Kesää kohti ja muistetaan bongailla pihalintuja 16.5.2021


ARi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...