sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Pihojen taisto, 9.5.2020


Tänä vuonna tuo perinteinen "Tornien taisto" jouduttiin perumaan vallitsevan #Covid-19 -epidemian takia, ja sen tilalla järjestettiin "Pihojen taisto". Tällä järjestelyllä pystyttiin välttämään kokoontumiset ahtaisiin lintutorneihin. Monella vakio "tornittajallahan" oli jo ennakkoon varattuna vapaat ja lomat Tornien taistoon, joten Pihojen taisto sopi kuvioon varmasti hyvin. Kysessäähän ei ollut siis mikään kilpailu, vaan tehdä lintu- ja luontohavaintoja aamupäivän aikana klo 0500-1300.

Somekanavia seuratessa ja miksei tuloslistojakin tarkastellessa BirdLife:n sivustolta, voi vain tehdä yhden johtopäätöksen: tapahtuma on ollut erittäin onnistunut. Voisinpa melkein uskaltaa väitää, että myös ensi vuonna järjestetään tällainen avoin Pihojen taisto omana osionaan Tornien taiston rinnalla. Aika näyttää kuinka tulee tapahtumaan.

Itse käytin aamupäivän klo 07.00 - 13.00 havainnointiin kotipihalla, Mustolassa. Vain lyhyttä ruokailuhetkeä lukuunottamatta havainnointi olis ns. aukotonta. Ja mikäs oli ollessa kun sää suosi tapahtumaa oikein hyvin. Aamun mittaan lämpötilakin nousi +10 C:n paremmalle puolelle, eikä pieni tuulenvire pilannut havainnointia.

Lintulajeja tuli havaittua kaikkiaan 29 kpl. Määrä on ihan hyvä, sillä aika moni tuttu pihalaji jäi puuttumaan: olivat jo pesimäpuuhissa ja piilottelivat muualla. Mielenkiintoisin lintuhavainto tältä päivältä ja koko keväältä on ollut ruokintapaikalla käyneet nokkavarpuset. Ne tykkäävät käydä perkaamassa lintulaudalta sinne vielä punatulkkujen ja tiaisten unohtamia auringonkukansiemeniä. Nokkavarpunen on hiljainen, nopealiikkeinen ja piilottelevakin laji, joten sen havaitseminen voi olla joskus hieman hankalaa. 

Kevään ensimmäinen siili ilahdutti aamulla suuresti, kun se touhusi puutarhassa omia tekemisiään. Toivottavasti antoi lehtokotiloille kyytiä. Myös kolme pihakuusen oravaa esittivät taidokasta akrobatiaa havainnoitsijan iloksi lähes koko havainnointijakson.

Seuraava lintuhavainnoinnin massatapahtuma onkin sitten tuo kesäkuun alun Pönttöbongaus 6.-7.6.2020.





Sinitiainen pöntöllään

Pieni ja "pippurinen" - peukaloinen

Koskahan olisi Perhosten taisto - tai perhosbongaus ??

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...