lauantai 9. maaliskuuta 2019

Talven pihalintuja ruokintapisteellä




Tälle talvijaksolle tuli tehtyä hieman muutoksia pihan ruokintapaikan tai paremmikin paikkojen sijoituksiin. Aiemmin puutarhassa, puoliavoimessa ympristössä olleet ruointapisteet siirtyivät suurten pihakuusien suojaavien oksistojen varjoon. Ratkaisu on ollut onnistunut, sillä lintu- ja lajimäärät ovat lisääntyneet, joten mielenkiintoista seurattavaa on ollut mukavasti.
Suuret kuuset tarjoavat suojaa ja hyviä piilopaikkoja ruokaileville linnuille ja samalla oksisto suojaa ruokintapisteitä pahemmilta lumisateilta. Lähimaasto on vielä sopivasti sellainen etteivät kyllä kulkukissat pääse nauttimaan ruokintapisteen ruokailijoista.
Erityisesti on ilahduttanut ns. metsätiaisten aktiivisuus ruokintapisteillä. Rasvalaudan sijoittamisen myötä, töyhtötiainen ilmaantui paikalle. Töyhtötiainen tuntuikin olevan laudan ehdoton valtias usean kuukauden ajan. Nyt maaliskuulle siirryttäessä on "töyhtiskin" lähtenyt metsäreviirilleen. Myös kuusitiaiset ovat ilahduttaneet läsnäolollaan. Pieni koko ei ole häirinnyt niitä, vaan tilaa ruokinnalta on löytynyt suurempien lajikumppanien seasta. Tänään olikin mukavasti peräti kaksi kuusitiaista pähkinöiden kimpussa lumipyryn keskellä. Lieneeköhän ollut pariskunta?
Helmikuun lopulla ruokinnalle eksyi myös eräänlainen superharvinaisuus - hömötiainen. Tästä lajista ei paljoa havaintoja ole viime vuosilta tullut. Aikaisemminhan tämä laji on ollut yksi yleisimmistä ruokintapisteellä näin taajamassakin.
Erikoisin vierailija läpi talven on ollut puukiipijä, joka on tykännyt ruokailla kuusen rungon veressä olevissa rasva-siemen-palloissa.
Ruokintapisteen vieraslistalta ovat tältä talvelta puuttuneet kokonaan punatulkut ja viherpeipot. Syitä voi vain arvailla.

Tässä talven lajikirjoa ruokintapisteellä: 1.11.2018 - 9.3.2019

  1. talitiainen
  2. sinitiainen
  3. töyhtötiainen
  4. kuusitiainen
  5. hömötiainen
  6. keltasirkku
  7. puukiipijä
  8. mustarastas
  9. närhi
  10. harakka
  11. pyrstötiainen
  12. pikkuvarpunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VarAC:lla maailmalle jälleen

  28 MHz avautuu jälleen (kuva 1) Auringonpilkut ovat lisääntyneet jälleen ja siten myös heijastukset ionosfäärien ylemmissä kerroksissa kor...