sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

CQ SATELLITE ..... CQ SATELLITE...

Näin viikonloppuisin, kun ulkoilma ei houkuttele ulkoilemaan eikä radiokelitkään suosi lyhytaalloilla, on hyvä kehitellä jotain muuta mielenkiintoista. Päätin palata radioaktiivisuuden osalta reilu 20 vuotta taaksepäin ja tutkailla hieman, mitä tuolla satelliittirintamalla nykyään tapahtuu. Vuosikymmeniä sitten kun tuo APRS (automaattinen paikkatiedon välitys - vapaasti suomennettuna) tuli voimakkaasti kuvioon mukaan. Tuli työskenneltyä kyseisellä modella satelliittien kautta ihan pelkällä käsiradiolla, jossa oli perus pamppuantenni ja lähetystehoakin huimat 5 Wattia. Ja kyllähän QSO kulki tuolloin - hieman kauemmaksi kuin radiohorisonttiin.
Kun nuo satelliitit tuolloin alkoivat siirtyä ns. "huoltotauoille" eli niiden tekninen kunto ei enää suonut radiotoimintaa muuta kuin satunnaisesti: vain silloin kun satelliitti oli tarpeeksi pitkään auringonvalossa ja sai akut ladattua.
Kovin ihmeellisiä välineitä tuo paikkatiedon välittämänen satelliittiteise ei siis vaatinut, joten mukaan oli helppoa mennä, varsinkin kun tässä maanpäällisessä verkossa oli tullut touhuttua jo pitemmän aikaan myös APRS:n osalta.
Aamupäivän haasteena oli siis löytää satelliittitietokannasta "lintu", jolla oli mahdollisesti aktiivisena transpondereista se, jossa tuo 1200 bd APRS-signaalia lähettävä lähetin olisi. No, ensimmäisenä tietysti tuli vastaan tuo suurin ja "kaunein" eli kansainvälinen avaruusasema (ISS), josta nuo radioamatöörilaitteet löytyvät muun hyötykuorman kanssa. Ongelmana vaan oli se, että kun katsoon ISS:n ratatietoja, huomaa, että kyseinen "lintu" jää lähes aina melko alas horisonttiin täältä Skandinaaviasta katsottaessa. Onneksi nopealla selauksella löytyi toinenkin "lintu", NO-84 (PSAT), jonka kiertoaika maapallon ympäri on reilu 90 minuuttia ja muutama kierros menee sopivasti keskisen Euroopan ylitse ja on siis "workittavissa" Lappeenrannastakin.
Sen enemmittä tuumaamatta, ei muuta kuin oikeat parametrit radioon ja odottamaan kun PSAT tulee kuuluville. Ja tulihan se - lähes aikataulun mukaisesti. Ensin alkoi kuulua voimistuvaa kohinaa (datapursketta) ja eipä aikaakaan kun ensimmäiset asematunnisteet tulivat radion ruudulle. Nyt oli aika laukaista oma signaali avaruuteen ja katsoa mitä tapahtuu.
Hyvinhän siinä kävi. Satelliitin APRS-toistin laittoi oman infopakettini jakeluun radioteitse; oman radioni lisäksi sen näkyi "kopittaneen" asemat Italiasta, Itävallasta ja Tanskasta. Muuta, nopea asema ehti jopa lähettämään vastausviestinkin, mikä vahvisti radioyhteyden toimivuuden.
Satelliitti on kerrallaan kuuluvilla noin 4-8 minuutin ajan, joten turhan paljon aikaa ei kulu "workkimiseen" yhdellä kerralla tämän satelliitin osalta.
Aktivoinnin jälkeen olikin hyvä käydä internetissä katsomassa kuinka tuo aktivointi on tallentunut tuonne APRS-järjestelmään. Ja kyllähän se sieltä löytyi, kuten oheinen kuva osoittaa.
Täytyypä ottaa tuo käsiradio mukaan seuraavalle lomamatkalle etelään ja workkia pois tuo ISS.
See You on Satellites, 73


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...