maanantai 4. maaliskuuta 2019

Sotilasradioamatööriasemat aktiivisina





Viimeisimmän tilaston mukaan Suomessa on yhteensä 32 kpl sotilasradioamatööriasemia, jotka tunnistaa kutsun "etuliitteestä" eli prefixistä OI (=> otto iivari). Sotilasradioamatööriasemilla on vuosittain neljä erillistä aktivointipäivää pitkin vuotta:

5.3.2019

Viestiaselajin vuosipäivä (tiistai)



4.6.2019
Puolusvoimien lippujuhlapäivä (tiistai)



17.8.2019
Kansainvälisen majakkaviikonlopun (ILLW) yhteydessä oleva lauantai



6.12.2019

Itsenäisyyspäivä (perjantai)

Tämän lisäksi on eri yhdistyksillä ja organisaatioilla omia aktiviteettejä näiden virallisten päivien lisäksi. Esimerkiksi 21.3 on Rajavartiolaitoksen vuosipäivä, jolloin rajan OI-asemat kutsuvat kaikki radioamatöörit ja muut radiotoiminnasta kiinnostuneet juhlistamaan tapahtumaa radiotaajuuksille. 

Perinteisesti tapahtumat alkavat tutulla "kotimaan" bandilla eli 80 metrin (3.5 MHz) taajuusalueella, jossa pidetään yhteyksiä niin puheella (SSB) kuin sähkötykselläkin (CW). Täältä useat asemat sitten siirtyvät työskentelytottumusten mukaan eri taajuuksille ja lähetelajeille. Tarjontaa siis pitäisi olla OI-asemien osalta melko kattavasti. 

Tänä vuonna rajan johtoasemalla, OI5R, on kaksi keskeistä teemaa tapahtuman osalta:

  1. Rajan juhlavuoden merkeissä (RVL 100 vuotta) pidetään SSTV (Slow Scan TV) yhteyksiä taajuudella 14.230 MHz / QRM: täältä voi löytää maskottimme, Rajakarhun, joka on viimeisen puolen vuoden aikana vieraillut rajan toimipisteissä ja tapahtumissa. Nyt on siis aika ottaa vauhtia valonnopeuteen ja siirtyä radiokelien myötä pitkin poikin maapalloa.
  2. Perinteitä kunnioittaen palataan ajassa reilusti taaksepäin aina 1930 - 1940 luvuille ja otetaan käyttöön kunnon Hellscreiber. Tosin tällä kerralla tietokoneen äänikortti saa suorittaa modulaattorin virkaa, mutta itse yhteys on juurikin samankuuloista ja laatuista kuin menneinä vuosina. 
Eiköhän sitä tässä ole kerrassaan puuhasteltavaa yhdelle operaattorille.

73 ja kuullaan / nähdään bandilla.








    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti

    Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

    Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...