sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Puolustusvoimat 75 -100 vuotta

Huomasin tuossa viikolla, että meinasi tulla pieni työtapaturma SA-aineiston osalta: Puolustusvoimien 100 -vuotis juhlapostimerkit olivat kyllä tulleet ajallaan jo kesäkuussa, mutta silloin ei tullut hankittua tuota julkaisun ensipäiväkuorta. No, onneksi vanhingon ehti vielä korjaamaan, sillä joulupostimerkkejä tilatessa löytyi vielä toimittajalta (Posti) myös tätä PV100 -kuorta myyntiin. 
Kuori ja muut merkit saapuivat ripeästi, noin vuorokaudessa tilauksesta. Kuoren saapuessa piti kaivaa arkistosta esiin tuo vuonna 1993 julkaistu edellinen juhlajulkaisu: Puolustusvoimat 75 vuotta.
Tuo vuoden 1993 julkaisu on sen verran himmeillä väreillä tehty, että kuvaskannerilla oli hieman vaikeuksia saada kuvaa aikaiseksi. Ilman suurempi säätöjä sain siitä kuitenkin lopulta julkaisukelpoisen hi... Eroa vuoden 2018 julkaisuun on kuin yöllä ja päivällä. Toki samat teemat toistuvat, niin kuin pitääkin - hieman eri tavoin tosin.
Eri aselajit: maa-, meri- ja ilmavoimat ovat luonnollisesti aiheiden keskiössä. Vuonna 2019 kukin aselaji oli saanut kuvituksensa juhlavasti kahteen postimerkkiin. Vuonna 1993 aselajit taas esiteltiin hieman vaatimattomammin päivän erikoisleimassa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että vuonna 1993 maavoimia edusti tykistö: niin kuoren kuvituksessa kuin itse leimassa. Vuonna 1993 postimerkin kuvituksessa tuotiin esille myös erikseen rauhanturvaajat, sinibaretit.

Vuonna 2019 vietetään Rajavartiolaitoksen juhlavuotta samoilla lukemilla kuin Puolustusvoimat tänävuonna. Saas nähdä saako RVL oman postimerkin - aihetta kyllä olisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...