Ei varmaan ole julkaistu ainuttakaan ohjelmistopäivitystä Windows 10:lle, ettei siinä olisi tullut mukana joko pienempiä tai suurempia ohjelmistobugeja! Ja näillä ohjelmistobugeilla on paha tapa aiheuttaa käyttäjille kaikenlaisia ylimääräisiä ongelmia ohjelmiston ja sen liitännäisten kanssa.
Tuossa taanoin - itse asiassa jo kesällä - huomasin, että kas kummaa: yrittäessäni ottaa yhteyttä ulkoiseen ohjelmistopalvelimeen, antoi Windows virheilmoituksen, jossa se väitti ettei uusi päivitys tue enää ohjelmistopalvelimessa käytettyä tiedonsiirtoprotokollaa: SMB1.
Tämän tuen puuttuminen teki tiedostopalvelimestani (Buffalo 12 Tb, NAS) todella tietoturvallisen ohjelmistopankin: siihen ei päässyt enää käsiksi millään. Tiedostot olivat nyt turvallisessa paikassa. No, onneksi osa tiedostoista oli tallennettu myös muille tallennusvälineille, mutta tuo tuttu kokonaisuus oli nyt saavuttamattomissa.
Nopea googlaus Windowsin sivustolle antoi ymmärtää, että tietoturvallisuuden takia oltiin estetty SMB1 -protokollan käyttö. WIN 10 hyväksyi SMB2 ja sitä uudemmat protokollat.
Microsoftin sivustolta ja monilta bittinikkaripalstoilta löytyi kyllä ohjeet, joissa neuvottiin kuinka Windowsin järjestelmärekisteriä "puukottamalla" saataisiin myös SMB1 taiottua käyttöön. Toki jokainen sivusto korosti, että käyttäjän omalla vastuulla tuo homma sitten tulisi tehdä.
Koska vaihtoehdot olivat tässä, täytyihän sitä ainakin yrittää. Ei muuta kuin varmistus vielä toimivasta järjestelmärekisteristä ja sitten muokkaamaan ohjeiden mukaan.
No, niinhän siinä kävi, että ohjeet eivät allekirjoittaneen työasemassa toimineet lainkaan. Onneksi kone muutoin toimi vielä. Eipä auttanut muu kuin jäädä odottelemaan aikaa parempaa. Toki olisin voinut odotusaikaa hieman lyhentää ottamalla käyttöön jonkun vanhemman Windows tai Linux -jakelun, joissa tuo SMB1 oli vielä ns. vakiokamaa.
Tänään päätin takertua ongelmaan uudelleen sillä tulisin tarvitsemaan palvelimelta joitakin tiedostoja, enkä aikonut etsiä niitä muualta. Yllättäen palvelimen valmistaja, BUFFALO, oli tuonut selkeät ohjeet ongelman kiertämiseksi. Ilmeisesti monet olivat asiasta valittaneet, koska tuota ongelmaa ei oltu eikä kuulemma aiottukaan korjata Buffalon ohjelmistopäivityksellä. Sivustolla neuvottiin alussa hienosti unohtamaan vanhat palvelimet ja siirtymään uusiin, joissa tuki olisi jo SMB3 tasolle saakka. Hyvä idea, mutta kuinkas ne tiedostot siellä palvelimella - ne eivät tule uuden tuotteen mukana automaattisesti.
Buffalon sivulla oleva ohje oli sen verran käyttäjäystävällinen ja näppärä, että sen toteuttamiseen meni ohjeen lukemisen jälkeen vain pari minuutti (piti sisällään Windowsin uudelleen käynnistämisen). Vain pari puuttuvaa valintarastia täydentäen, hyvin "piiloitettuun" valikkoon ja johan alkoi tiedostot löytymään. Hyvä näin. Windows sai jälleen uuden armonajan työpöydälläni.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti