maanantai 24. syyskuuta 2018

"Vanhassa vara parempi" taistelu Canal Digitalia ja "tuulimyllyjä vastaan"

Tarkalleen kaksi ja puoli vuotta sitten päätin tarttua ns. tuumasta toimeen ja parantaa TV-signaalin tasoja koti-QTH:ssa (lue: kotona). Ongelmahan oli se, että paikallinen Digitan jakelu Joutsenon linkin kautta tarjosi todella huonoa signaalia. Tämä johtui tuolloin niin paikallisesta maastoesteestä, korkea vuori ja puusto, sekä tietysti hieman ajastaan jäljessä olevasta, kapeakaistaisesta TV-antennista.
Koska aikaisemmin asunnon katolla oli tn. yksi Lappeenrannan ensimmäisistä isoista, kauko-ohjatuista TV-lautasantenneista 1990-luvulta. Oletin, että kyllähän se TV-signaali saataisiin näkyviin paljon uudemmallakin tekniikalla 2000-luvulla. 
Laadukas HD-tasoinen TV-signaali saatiinkin näkyviin paljon pienemmällä antenniratkaisulla talon räystästasolta. Tosin, jo tuolloin hieman ihmetytti se, että asentaja valitsi ko. paikan antennille, vaikka edessä oli suurta puustoa esteenä. No, siihen se joka tapauksessa lopulta tuli. 
Asennus tapahtui luonnollisesti kaunilla säällä ja keväällä, jolloin lehtipuissa ei ollut vielä lehtiä vaimentamassa satelliittisignaaleja. Mitatut desibeliarvot näyttivät kohtuullisilta, jopa hyviltä, joten vuodenmittainen sopimus CD-jakeluyhtiön kanssa astui voimaan.
Jo, ensimmäisen vuoden aikana huomasin, heti kun kevät eteni, että signaalitasot vaimentuivat uhkaavasti. Saavuttaen lopulta sen tason, jolloin kuva hävisi välillä vastaanottimesta kokonaan pois tai meni ns. murusiksi. Puuston lehvästön, voimakkaa tuulen aiheuttama lehvästön heiluminen sekä tietysti etelän puolelle osunut sade- / myrskyrintama pilasivat sitten loputkin signaalit. Ja näitä sääilmiöitähän Suomessa riittää. 
Talvikuukausina tilanne oli hieman parempi kun puut olivat ilman lehtiä, mutta tuolloinkin lumisaderintama aiheutti ongelmia signaalissa todella paljon. 
Kaiken tutkailun jälkeen soitto jakeluyhtiöön toi lopulta palautteena sen, että sain postitse ilmaiseksi uuden mikroaaltopään, koska epäiltiin että tuossa "signaalikomponentissä" olisi vikaa. No, en viitsinyt edes vaihtaa mikroaaltopäätä, koska tuo alkuperäinenkin toimi silloin kun signaalia oli saatavilla. Asentajaa korjaamaan asennusta ei saanut houkuteltua millään paikalle. Osattiin jopa ehdottaa, että noita tv-ohjelmia voisi katsella operaattorin suoratoistopalvelun kautta jos antennisignaali pätkisi. Toki noin, mutta kun olin maksanut tv-signaalista enkä nettipalvelusta.
Nyt syyskauden jälleen alettua ja tv-signaalin muituttaessa jälleen heikkoudestaan, päätin turvautua vaihtoehtoon B. Tilasin paikalle alan ammattilaisen ja pyysin päivittämään koko järjestelmän "nykyaikaan" TV-signaalien osalta.
Paikalle saapuneen asentajan ensimmäinen toteamus satelliittilautasen osalta oli jyrkkä ja vahva: "EI TOIMI - EIKÄ TULE TOIMIMAAN" - tässä oltiin vahvasti yksimielisiä. Asentaja ihmetteli suuresti sitä, että ko. lautanen oli edes asennettu tähän kohteeseen. No, ilman asennusta jakeluyhtiö olisi jäänyt heti ilman kuukausimaksujani - siinä varmasti suurin syy.
Nyt päivitettiin tv-vastaanoton osalta järjestelmä tähän maanpäälliseen verkkoon. Laitettiin uusi mastoputki, kaapelit, liittimet ja tietysti uudet UHF ja VHF -antennit. Tarvittavat tv-signaalit saadaan nyt Joutsenon linkin kautta sekä täysin vastakkaisesta suunnasta DNA:n VHF-jakeluverkoston kautta. Tuo DNA-osuus tarjoaa nyt ne digitaaliset HD-kanavat ja maksukanavat, jotka jäivät puuttumaan tuon CD-jakeluyhtiön sopimuksen loppumisen myötä.
Uskottelin vielä itselleni ja asentajalle, että tuon CD:n sopimuksen irtisanominen ja laitteiden palauttaminen ei olisi kovin yksinkertaista. Kyllä siellä aina joku veru keksittäisiin asian torppaamiseksi. Mutta, mutta - asentajalla olikin vielä yhteystiedot tallessa operaattorin suuntaan ja kertoi totuuden: sopimus lakkasi saman tien, eikä mitään tarvinnut palauttaa operaattorille. Nyt onkin valmis järjestelmä sitten odottamassa mahdollista asennusta kesämökille, jossa on sopivasti tilaa etelän suuntaan signaalien metsästämiseen.
Totuuden nimessä on sanottava, että mikään järjestelmä ei täällä tunnu olevan ihan täydellinen. Onneksi tarjolla on nyt runsaasti ns. vaihtoehtoisia signaaleja samoillekin tv-kanaville. Tämä sen takia, että Joutsenon suuntaan tulee nyt mielenkiintoinen efekti signaali-kohina -suhteeseen. Nimittäin Joutsenon kankaan tuulipuiston tuulimyllyjen suuret lavat aiheuttavat pyöriessään teräviä vaimennuspiikkejä signaaliin. Tämä on tunnettu ilmiö muuallakin ja voitu mittauksilla todentaa. Tätä taustaa vasten myös Puolustusvoimat ovat kieltäneet monin paikoin kyseisten tuulimyllyjen asennukset. Onneksi nuo vaimennukset ovat niin nopeita, joten eivät aiheuta koko kuvan menetyksiä tai jopa useiden minuuttien "black screenejä" kuten vanhassa järjestelmässä.







Toimii vain optimiympäristössä!

Toimiva TV-signaalin kaappausjärjestelmä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...