sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Lepakkobongaus 2015

Detektori

Lepakkobongaus tuli suoritettu tuossa heti viikonlopun aluksi, koska säätietodus lupaili sunnuntaille jo myrskymatalaa sateineen.
No, eipä mennyt tunnin päivystys turhaan, sillä vintin vakioasukas, pohjanlepakko, käytti hyvää "hyttyskeliä" hyväkseen ja lähti vakioreitilleen. Ilman havaintoa ei siis jääty tälläkään kertaa. 
Pohjanlepakko lähtee liikkeelle melko tarkallee puolisen tuntia auringonlaskun jälkeen, joten täysin pimeään ei sen tarkastelua tarvitse jättää ja sen taidokasta saalistusta on monesti helppo päästä havainnoimaan hämärtyvällä taivaalla.
Itse käytin apuna tuota detektoria, laite joka muuntaa lepakon kaikuäänet taajuudelle, joka on ihmiskorvin kuultavissa. Havainnoinnin helpottamisen lisäksi laite toki auttaa monien lepakkolajien tarkemmassa tunnistamisessakin.
Aiemmin tuli lepakoiden saalistusääniä nauhoitettua tietokoneelle, josta niitä oli sitten jälkikäteen helppo analysoida tarkemmin. Nyt olen lähinnä tyytynyt 
pelkästään ns. "live-kuunteluun" lepakkoretkillä.
Pohjanlepakko





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"Kevät keikkuen tulevi"

"Meteoroloogi" työssään  Sanonta, "kevät keikkuen tulevi", pitää joka vuosi paikkansa. Maaliskuun alussa ehdittiinkin jo...