torstai 23. heinäkuuta 2015

Apollo - Soyuz 1975

Osa vuoden 1975 yhteislennon merkeistä kokoelmastani


Merkittävä avaruustapahtuma, APOLLO-SOYUZ -yhteislento suoritettiin reilu 40 vuotta sitten kylmänsodan jälkeisen liennytyksen ja avaruuskilpailun loppumisen merkiksi. Tapahtumalla oli tuolloin merkittävä arvo niin avaruuren valloituksen osalta kuin kansainvälisten suhteiden normalisoitumisen osalta. Myös mediassa asia sai luonnollisesti suuren roolin, vaikka internet oli tuolloin vielä aika vieras käsite useimmille. Mutta olihan sentään perinteinen radio ja jopa televisiotkin useissa kodeissa, joista tapahtumaa saattoi seurata osin lähes "livenä"

Apollo ja Soyuz -raketit laukaistiin matkalle 15.7.1975. Kaksi vuorokautta myöhemmin alukset saattoivat telakoitua onnistuneesti toisiinsa. Telakoinnin aikana, joka kesti 44 tuntia, miehistöjen jäsenet tapasivat toisiansa ja vaihtoivat keskenään lippuja ja lahjoja. Toki aikaa oli suorittaa muutama tieteellinen koekin.

Olisi epäreilua olla mainitsematta asian yhteydessä lentoon osallistuneen miehistön nimiä:

Apollon miehistöön kuului:
  • Komentaja, Thomas P. Stafford
  • Komentomoduulin ohjaaja, Vance D. Brand
  • Telakointimoduulin ohjaaja, Donald K. "Deke" Slayton
Soyuz 19 miehistöön kuuluivat:
  • Komentaja, Aleksei Leonov
  • Lentoinsinööri, Valeri Kubasov
Muistin itsekin seuranneeni hyvin kiinnostuneena tapahtumaa uutisraporttien välittämänä "näköradion" kautta. Lisäksi lyhytaaltoradio tarjosi useita raportteja ja jopa avaruudesta suoraan välitettynä. VOA, eli the Voice of America, oli aktiivisesti tapahtumassa mukana ja releoi lähetyksiä suoraan Houstonin valvomon suunnalta.

Tapahtuman innoittamana tuli tuolloin hankittua/ keräiltyä kuvan postimerkit. Kun tapahtuma tuli jälleen mediaan, niin muistin heti, että jossain kansiossa olisi vielä tallella nuo silloiset merkit. Tuhansien ja tuhansien merkkien joukostahan nuo sitten löytyivätkin siistissä järjestyksessä omilta sivuiltaan. Ajanhammas ei ollut niitä runnellut, vaan merkit ovat kuin juuri postista haettuja, vaikka ikää onkin liki 40 vuotta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

OH5KUY // ARi

Oma valokuva

Born: March 1965
Married with Leila
Other familymembers:
  • Sina (1991) girl 
  • Aapo (2007) Tibetan spaniel (!2013!)
  • Tapsa (2013) Hamster (!2014!)
  • Wiljo (1985) Turtle
 
Hamradio operator since 1991.
Using callsign: OH5KUY

Twitter