torstai 27. maaliskuuta 2014

Pappilanniemen luontopolulla

Nakkeli ruokailemassa
 Tänään tuli pitkästä aikaan käytyä tarkastamassa tilannetta tuolla Pappilanniemen luontopolun varrella, erityisesti sen lintujenruokintapaikalla.
Viimevuotiseen tapaan osasin hieman odotellakin pähkinänakkelia paikalle, ja eipä mennyt kauan kun lintu tulikin hakemaan siemeniä laudalta. Nakkeli viipyi siinä noin 3 minuuttia ja sen jälkeen se hävisi lähimetsikköön eikä enää odotteluista huolimatta palannut jatkamaan ateriointia.
Myös muut tiaiset ja viherpeipot olivat aktiivisia ruokintapisteellä. Oman lisämausteensa lintumaailmaan toivat lukuisat käpytikat, jotka rummuttivat kovasti "kevättä".
Tiaiset aterialla

Pikkuvarpusia tähyilemässä

Tästä lehtiartikkelista (Pertti Koskimies 24.2.1980) alkoi monivuotinen tutustuminen paikkakunnan pikkuvarpusiin. Vuonna 1980 valtalajina "varpusissa" oli vielä tuo perinteinen varpunen (Passer domesticus). Pikkuvarpunen ei ollut mitenkään yleinen näky ja siten melkein kaikki havainnot tulikin aina kirjattua tarkkaan ylös.
Itsellä ensimmäinen havainto pikkuvarpusesta on päivätty 13.10.1978 havaintovihkoon. "Pikkuvarpunen oli istumassa katon räystään reunalla kyttäämässä pihalle heitettyjä siemeniä. Kun ei saanut tilaisuutta, se lensi lintulaudalle ruokailemaan muiden tiaisten kanssa" - noin tuli havainto tuolloin kirjailtua.
Nykyäänhän pikkuvarpunen on monin paikoin runsaampi kuin tuo perinteinen varpunen. Oikeastaan tuntuu siltä, että pitää kohta alkaa kirjailemaan varpuset kirjoihin ja kansiin samoin kuin aikoinaan pikkuvarpusetkin, sen verran harvinaiseksi on tuo kanta mennyt. Vuoden 1980 artikkelissa todettu pikkuvarpusen asema Etelä-Karjalan tunnuslintuna on toteunut erittäin hyvin. Laji on runsaslukuinen ja kanta voi erittäin hyvin.
Tänään tulikin nuo pikkuvarpusmuistot mieleen, kun seurasin yhden pariskunnan pesähommia tuossa pihatien varressa (kuvat). Siinä oli laulua ja riemua - samalla katsastettiin vanhan pesäkolon tilannetta. Uskoisin, että sieltä toukokuulla tulee jälleen uusia täpläposkia pihapensaisiin.





Aikamatkailua kanavan varrella - Saimaan kanava kautta aikojen

ISBN 978-952-472-204-9
Aikamatkailu on mukava tapa matkustaa; usein aika edullinenkin eikä matkustusasiakirjojakaan juuri tarvita. 
No, hyvä kirja toki auttaa tässä matkustusmuodossa usein, joten ilman kirjoja tai kirjaa ei useinkaan matkalle kannata lähteä. 
Tänään tarjoutui loistava tilaisuus harrastaa jälleen aikamatkailua kun sain käsiini uunituoreen kirjan Saimaan kanavasta.
Kirja on loistavan yksinkertainen kertomus kanavan vaiheista sen ensimmäisistä metreistä nykypäivään, kaikkinen mielenkiintoisine välivaiheineen. Mukava kuvitus lisää omalta osaltaan aikamatkailun laatua.
Näin kanavan varrella elävälle ja sen vaikutuspiirissä lähes koko elinkaaren olleellekin henkilölle kirja avasi aivan uusia näkökulmia tuohon aikamme suurimpaan työmaahan. 
Kirjassa on 145 sivua ja lähes jokaisella aukeamalla tekstiin liittyvä kuvitus. Kirja etenee mielenkiintoisesti aikamatkailuun liittyen: kirja vie lukijansa ensin vanhaa kanavaa pitkin Saimaalta Suomenlahdelle ja palaa sitten uutta kanavaa pitkin takaisin Saimaalle.
Eihän tämä nyt varmasti ihan noita suosittuja kanavaristeilyjä korvaa, mutta paikka tällekin teokselle löytyy varmasti.

Kakkua, kakkua - kyllä kelpaa



Oman valmistamon "talikakku" kelpasi hyvin tiaisille ja hieman suuremmillekin siivekkäille.
Oheinen kuvasarja kertoo kuinka ensimmäisen, sen rohkeimman talitiaisen jälkeen muut tulivat kakkukutsuille myös.



Nakkelia ja pyrstökkäitä

Pyrstötiaiset aterialla

Pähkinänakkeli seuraa vailla
Liike ruokintapaikoilla vilkastuu mitä pitemmälle keväässä edetään. Koska kysyntä kasvaa ja lajivalikoimakin monipuolistuu, ei ole vielä mitään syytä lopettaa ruokintaa.
Yöpakkasia vielä riittää ja maa on roudassa vaikka lumesta lähes vapaana monin paikoin. Energiaa siis kuluu ja ruoka maistuu.
Paikallisten tiaisten ja varpusten sekaan ilmaantuukin nuo ensimmäiset muuttolinnut aterioimaan. Samoin monet vaelluksella olevat lajit pysähtyvät tankkaamaan energiavarastojaan ruokintapaikoille.
Pyrstötiaiset ja pähkinänakkeli tuovat ruokintapaikalle mielenkiintoista säpinää ja mukavaa seurattavaa. Nakkeli varmaan jatkaa vaellustaan tänäkin vuonna, mutta pyrstötiaiset jäävät keikuttelemaan pyrstöjään lähimetsikköön suurella varmuudella nytkin.

keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

"Niemimaat" Hanko ja Krim

Jotain yhteistä (?) - Hanko vs. Krim
Aamuvarhaisella heti markettien avattua ovensa tuli käytyä paikallisessa "Itara-Tass:n" tietotoimistossa, eli käytännössä erään suuren kaupan TaxFree -ostoksia tekevien asiakkaiden jonossa.
Tuo itämurteita enimmäkseen käyttävä asiakaskunta on mielenkiintoista kuunneltavaa ihan vaikka puheenymmärtämisen takia, puhumattakaan sitten niistä jutuista, joita jonossa joskus kuulee. Joskus on todella lähellä ettei mene keskusteluun mukaan, mutta se ei ole järkevää, koska silloinhan koko asialta menisi maku, kun paljastaisi, että ymmärtää jotain heidän "salakielestään".
Tänään jonossa olikin hieman vanhempaa asiakaskuntaa, jotka kotimaista iltapäivälehden lööppiä tarkasteltuaan alkoivat pohtia Krimin niemimaan tilannetta ja yleensäkin tilanteesta Ukrainassa. Asia olisi mennytkin melkein huomaamatta ohitse ellei toinen keskustelijoista olisi ottanut esille Hangon vanhaa vuokra-aluetta. Asia alkoikin yllättäen kuulostaa erittäin kiinnostavalta - onneksi jonossa oli pituutta, joten keskustelusta ehtisi "nauttimaan" kylliksi.
Kummatkin herrat tuntuivat olevan kovasti Putinin toimien kannalla, ja heidän mielestään "demokratia" oli toiminut Krimin osalta ihan hyvin. Yllättäen vanhempi herra toi esille, että hänen isänsä oli ollut "asuttamassa" Hanko, joka nyt kuului Suomelle. Toinen herra sai tästä aiheen aprikoida, josko sinne olisi jäänyt tarpeeksi venäläisiä, niin voitaisiin vaatia heti Hankoniemeä takaisin tai ainakin järjestää äänestys alueen palauttamisesta jälleen Venäjän valvontaan. Hangosta kun oli kuulemma jäänyt hyviä muistoja sotien jälkeisiltä vuosilta.
Tuossa vaiheessa alkoi ohimossa sykkimään sen verran ja veri pakkautumaan aivoihin, ettei meinannut malttaa pysyä hiljaa asian osalta. Maltoin kuitenkin ja sain jopa ostoksenikin maksettua tasarahalla; 2500 rublaa - täällä kun käy jo maksuvälineenä niin eurot kuin rublatkin.

Рано утром , как только супермаркет открыли огонь стал местной " итара -ТАСС" информация в офисе, или практика крупным торговым безналоговых покупателей являются клиентами в очереди .
Это в основном в восточных диалектах с помощью клиентской базы довольно интересно слушать даже понимания речи из-за , не говоря уже затем из историй , которые находятся в очереди иногда слышать . Иногда это действительно близко , чтобы не идти на дебаты , но это не имеет смысла , потому что тогда должны все это в движении по вкусу , когда показал бы, что понять что-то об их " арго. "
Сегодня , очередь быланемного старше клиентура , что внутренний новостной плакат экспертиза таблоидах стали задумываться о ситуации Крымского полуострова и в целом ситуация в Украине . Положение будет почти незамеченным более , если один из участников дебатов не будет поднят проблеска старой части аренды. Начал Дело вдруг звучит очень интересно - к счастью , был длина очереди , так что обсуждение будет время, чтобы " насладиться " достаточно.
Оба господина казалось, было очень много благосклонность действия Путина , и , по их мнению , «демократия» действовал в отношении крымских просто отлично. Удивительно, джентльмен старшего возраста отметили, что его отец был " населен " проблеск , который теперь принадлежал Финляндии. Другой был г-н медитировать на эту тему , чтобы увидеть , если бы не было бы достаточно , чтобы русские, как будут обязаны немедленно вернуть представление о мыса , или по крайней мере возвращение области, чтобы провести голосование еще ​​раз на российском контроля . Ханко , как сообщается, оставил теплые воспоминания о годах после войны .
В тот момент, начал бить храмв объеме упаковки в мозг и кровь, которую было трудно держать терпения спокойно издавать .A,... впрочем, и я встал, чтобы заплатили даже деньги ; 2500 рубль- здесь, когда это уже средство платежа , таких как рубль, евро .

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Kortittelua

Gibraltar
Viikon lomailu tekee aina terää. Sähköinen postilaatikko ei tuottanut loman aikana ongelmia vaikka sitä ei tullut seurattuakaan. Tuon perinteisen laatikonkin hoiti ja huolsi talonmies, joten sekään ei tuottanut ylimääräistä tressiä.
Kaikenlaista perinteistä paperipostia sitä viikon aikana tuleekin. Tosin kulunut viikko oli siitä ihmeellinen, ettei postimäärässä ollut yhtään laskuksi luokiteltavaaa lähetystä. Ja mikäli pakollinen uutislehti sekä ilmaisjakelut jätetään pois, niin laatikkon täytteen muodostivatkin pääosin perinteiset postikortit, jotka "itellooni" oli tunnollisesti kantanut laatikkoon.

Vaikka laiton tuon sähköisen korttilaatikon lomatauolle tuossa maaliskuun alussa, on kortteja tullut vieläkin tasaiseen tahtiin. No, tämä selittyy tietysti sillä, että monet kortit ovat olleet jo matkalla kun laatikko meni sulki. Kunhan taas tuossa huhtikuulla sen availen, niin itellooni ilostuu kun saa päivittäin pysähtyä tuossa omalla postitolpallani.

Japani
Huomasin tuossa alkuvuodesta tilastoja tehdessäni, että 1.1.2014 - 21.3.2014 tuli postilaatikkooni JOKA PÄIVÄ (huom. niinä päivinä jolloin postia jaettiin) vähintään yksi postikortti maailmalta! Keskiarvo saapuneiden korttien osalta oli peräti 2.1 korttia.

Tämän sivuston kuvitukseen olen koonnut kuluneen viikon mielenkiintoisimmat kortit hieman elävöittämässä tekstiä. Jokaiseen korttiin liittyy oma, mielenkiintoinen tarina, joka jää vain lähettäjän ja vastaanottajan väliseksi. Kortteja kertyi ulkomailta reilu 20 kpl ja lisäksi sattui jokunen kotimainen lähetys mukaan, kun oli merkkipäiviä vietettävänä heh...

Saapuneet "kaukokortit" jakaantuivat maittain seuraavasti: Saksa 3 kpl, Venäjä 3 kpl, Kiina 3 kpl, Japani, Macau, Espanja, Valkovenäjä, Makedonia, Tanzania, Romania, Taiwan, Moldova, Tsekki, Canada, Gibraltar (1 kpl kustakin maasta).

Macau
Kaikki kortit luonnollisesti skannattuna arkistoi ja rekisteröity jälkipolvien ihmeteltäväksi.

Tanzania
Pidetään itellooni jatkossakin aktiivisina ja käytetään myös näitä perinteisiä postitusmenetelmiä. Sehän lienee kuitenkin kaikkien etu jatkossakin.

Venäjä

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Harmaalokkivanhus

Posti oli tuonut viikolla jälleen mielenkiintoista informaatiota Luonnontieteellisen keskusmuseon suunnalta. Rengastustoimistoon oli tullut havainto värirengastetusta harmaalokista, joka rekisteritietojen mukaan osoittautui allekirjoittaneen rengastamaksi vuonna 1996. 1990-luvulla tuli oltua mukana Risto Juvasteen koordinoimassa sisävesien lokkiprojektissa, jossa merkittiin lokkilintuja alumiinirenkaiden lisäksi myös värirenkailla. Värirenkaathan helpottavat lintujen yksilöimistä ilman, että niitä tarvitsee ottaa kiinni.

Harmaalokkihan on näistä sisävesien lokkilinnuista yksi halveksituimmista lajeista: sehän valtaa pesäpaikat aremmilta lajeilta, saattaa jopa tuhota muiden lajien pesintöjä, on tuttu näky kaatopaikoilla jne... Harmaalokki joutuu myös useimmiten vainotuksi, koska monilla kaatopaikoilla lintuja ammutaan kannan harventamiseksi suuriakin määriä.

Tuota taustaa vasten onkin aina mielenkiintoista, jopa ihmeellistä kun maailmalta tulee tietoa, että joku merkityistä yksilöistä on elänyt jo reilu 15 vuotta ja jatkaa vieläkin lentoaan. Tämä kyseinen yksilöhän on liikkunut rengastushetkestä 17 v. 6 kk. 28 pv. Hieno suoritus siis.

Viimeisin havainto (ei siis viimeinen !)

Linnun liikkeitä historiatietojen valossa.

Pönttölinnuttamaan eli linnuille pönttöjä

ISBN 978-952-5856-80-4
 Kevään ja muuttolintujen saapumisen myötä herää useimmissa ihmisissä jälleen halu ripustaa pönttöjä siivekkäiden iloksi. Tässä asiassahan ei oikeastaan koskaan voi toimia liian myöhään, sillä palvelevathan pöntöt toki muutoinkin kuin turvallisina pesäpaikkoina pesimäkaudella.
Pöllöjen osaltahan tämä pesimäkausi on jo siinä vaiheessa, että uudet pöntöt palvelevat sitten tulevaa kautta tai toimivat joillakin lajeilla ns. ravintovarastoina, joihin kootaan saalista tai pidetään muutoin vain päiväpiiloina.
Tiaisilla on pesäkolojen tutkiminen jo kovassa vauhdissa, ja tähän asiaan ehtii hyvin vielä vaikuttamaan uusilla pöntöillä varsinkin kun tiaiset tekevät useamman pesyeen kesässä ja harvoin kahta kertaa samaan pesään peräkkäin. "Kunnon metsätiaisista" pesintä lieneekin jo pisimmällä tuolla mainiolla töyhtötiaisella. Töyhtötiaisella pesintä on jo valmis muiden aloitellessa. Näin vältytään hyvin kilpailulta pesäkolojen osalta. Luonto on hoitanut asian mallikkaasti.

Sinitiainen tutustuu KOTO-pönttöön
Pöntöistä, pöntötytksestä ja pönttölinnuistahan on kirjoitettu erilaisia artikkeleita ja muita julkaisuja hyvinkin paljon. Kuluneella viikolla "itelooni" oli tuonut laatikkooni yhden uusimmista julkaisusta tähän aihepiiriin. Ensisilmäyksellä ajattelin, että onkohan vielä jotain jäänyt kertomatta kun on uusia teos jälleen saatu julkaistuksi. Vuoden luontokirjaksi 2013 valittu teos on kyllä paikkansa ansainnut ja löytänyt hienosti oman reviirinsä. Juha Laaksonen on mainiosti koonnut yksiin kansiin kaiken tärkeimmän tiedot pönttölinnuista ja niihin liittyvistä asioista. Arvokkaan lisämausteen teokselle tuo Urpo Koposen (kymenlaaksolainen, pitkänlinjan pöntöttäjä) mainiot vihjeet pönttöjen "duunaamisesta" kullekin lajille mahdollisimman houkuttelevaksi pitkäaikaisten omien kokemusten perusteella. Kokonaisuus on todellakin kohdallaan tässä kirjassa.

1990-luvulla kun suurin osa valmistuneista pöntöistä oli perinteisiä lautapönttöjä olin välillisesti mukana projektissa, joka mahdollisti erikokoisten pönttöjen tekemisen suoraan puunrungosta. Toreilla oli mielenkiintoista havaita kuinka hyvän vastaanoton nuo kairatut pöntöt saivat. Lappeenrannan torillakin muutamia koivupönttöjä lähti Australiaan saakka eräänlaisiksi matkamuistoiksi. Aito luonnontuote miellyttään ihmissilmää siinä missä lintuakin pesäpaikkana. Eihän tuon luonnonmukaisempaa koloa oikeastaan voi enää keinotekoisesti valmistaa.
Peräkärrillinen erilaisia pönttöjä meni yleensä kaupan, niin ettei niitä tarvinnut enää takaisin kotipihalle kuljetella. Oheiset kuvat ovat sieltä 90-luvun vuosilta kun pönttöjä käytiin esittelemässä Tammisaaren maatalousmessuilla. Samalla oli mainio tilaisuus jakaa lintutietoutta ja kerätä varoja linnustonsuojeluun.


Pönttöjä Tammisaaren messuilla 90-luvulla. KOTO-pöntöt menivät kuin "kuumille kiville"


keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Reissunpäällä jälleen

Luonto on vehreää ja erilaisia hyönteisiä ja lintuja paljon bongattavaksi.

Vuoden vanhalle kesälomalle löytyi vaimon kanssa hyvä hetki näin maaliskuulle - pakkasimme pikaisesti laukut ja suuntasimme paikalliselle lentokentälle, josta pääsimme suoraan Kanariansaarien lämpöön. Tuon pitemmälle ei tältä kentältä olisi nyt päässytkään, mutta se riitti varsin mainiosti.
Viikko erilaisessa ilmanalassa tekee tehtävänsä näin erilaisen talvenkin aikana. Tuo valon määrähän on eräänlainen vakio kuitenkin, eikä riipu pakkasesta tahi lumesta.
Kanariansaaret olemme kolunneet jo sen verran monta kertaa lävitse, että olisi voinut pelätä, ettei mitään uutta enään löydä. No, tuo on turha pelko, sillä saaria ja kohteita siellä riittää, mikäli ei halua tukeutua niihin kaikkein suurimpiin turistikeskuksiin. Hienoa oli huomata, kuinka erilaiselta tuo saariryhmän suurin saari, Teneriffa, näytti saaren pohjoispuolelta tarkasteltuna: paljon paikallista väestöä omissa askareissaan, vehreys, Atlantilta puhaltava vilvoittava tuuli, vain muutamia mainitakseni. Mikäli etsit kultaisia hiekkarantoja, rajua yöelämää ja anniskelupaikkoja, niin tuolloin valinta täytyy olla ehdottomasti saaren eteläinen osa.
Tosi mukavaa, kun paikalliselta kentältäkin pääsee aina välillä pyrähtämään hieman kauemmaksikin maailmalle. Toivottavasti palvelut ovat tarjolla jatkossakin - Helsinkiin on niin pitkä matka istua auton ratin takana hi...

Hiekka on mustaa ja tuliperäistä saaren pohjoispuolella.

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Pienoismalli(t) BMW R75 osa 4

BMW kalusto sai viimeinkin lähes lopullisen silauksensa. Vielä puuttuu ns. säistäminen, eli kaluston vanhentamiseen liittyvät maalailut ja käsittelyt. Näin kalusto saadaan paremmin vastaamaan aikansa esikuvaa rintamaolosuhteissa.
Kuvassa on vasemmalla Venäläisen Zvezdan versio ja oikealla Japanilaisen Tamiyan näkemys samasta aiheesta. Nopeasti katsottuna ero on aika suuri.
Zvezdan versiossa eniten murhetta oli mallin viimeistelettömien osien sovittamisessa yhteen. Pahin esimerkki olikin tuo pyörän sivuvaunu, joka oli todellakin kuin lähes kranaatin täysosuman saanut. Sellaiseksi se olikin sitten tosi hyvä, ja kelpaa kyllä jatkokäsittelyyn, sillä mallille on käyttöä. Eihän kaikki kalusto ihan ehjänä taisteluissa seikkaillut ja kaikki mikä liikkui käytettiin mielellään hyödyksi. Zvezdan mallissa tiedustelupartio etenee hieman jo rähjäisellä pyörällä ja on pysähtynyt tutkimaan karttaa.
Tamiyan mallissa oli hahmoja hieman enemmän eli kaksi sotilasta pyöräpartion lisäksi. Pyörän kokoaminen tapahtui erittäin nopeasti, koska osat olivat lähes ns. mittatilaustyötä ja sopivat hyvin paikoilleen.
Näillä saadaan kevään aikana sitten dioraama valmiiksi - taustat on jo suunniteltu. Tälläkertaa tapahtumat sijoittuvat sitten itärintamalle johon vuoden 1942 seutuville. Kaksi vuotta sitten pyörämalli, ilman sivuvaunua, pärjäsi hyvin kotimaisella näyttelykierroksella. Tuo pyöräilijä oli sijoitettu Saharan hiekoille Pohjois-Afrikkaan.

lauantai 1. maaliskuuta 2014

Pienoismalli BMW R75 osa 3

Moottoripyöräpartio tauolla.
Tuossa Zvezdan moottoripyörässä oli sen verran vääntämistä ja kääntämistä, ettei kannattanut alkaa Tamiyan mallia samaan aikaan valmistelemaan. No, onpahan jotain tekemistä ensiviikollekin.
Tuo Zvezdan malli on kyllä taas kaikkien pienoismallien "kukkanen"; ei kauneudellaan, vaan osien valmistamisella mitattuna.
Loppupelissä tästä kyllä saa ihan kelpo kokonaisuuden kun laittaa hieman mielikuvitusta peliin ja sijoittaa kokonaisuuden johonkin taistelukohtaukseen. Rintamajoukothan harvoin ajelivat paraatikuntoisilla välineillä taisteluista toiseen. Tuohon taustaan nähden pyörän nuhriintunut maalaus ja sivuvaunun ilm. kranaattiosuma puoltavat mallin autenttisuutta osiltaan.
Kuormattu ja runneltu BMW R75 "sotaratsu"
Mallin miehistö saa vielä loppudetaljoinnit ja pyörän ajajalle on jo itä-rintaman kartta tilattuna, joten sitten selittyy tuo käsien asentokin paremmin.
Laitan vielä kuvan tai kuvat esille sitten kun kokonaisuus on valmistunut ja sijoitettu taisteluympäristöönsä.

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...