tiistai 4. helmikuuta 2014

Talvilintuja ruokkimassa

Talitiainen automaatilla
Valkoselkätikka ruokinnalla 2013
 Tuossa taanoin ihmettelin sosiaalisessa mediassa kuin vähän käyn lintuja ruokinnalla, vaikka ns. perusherkkuja on hyvin tarjolla, vielä useammassa ruokintapisteessä.
Leuto alkutalvi ja talvi, ei käy selitykseksi, sillä olihan tässä välillä jo ihan kunnon pakkasetkin.
Osasyynä voisi tietenkin olla  naapuruston paremmat antimet, mutta näinhän on ilm. ollut jokaisena vuotena ja nyt sitten ovat linnut ikään kuin  alkaneet vieroksua koko ruokinta-ajatusta.
Käydyn keskustelun perusteella syy saattaakin olla noissa kauppojen hyllyiltä löytyvissä talipalloissa ja -herkuissa. Nehän sisältävät kaiken hyvän lisäksi myös koko joukon säilöntäaineita. Eihän ne muuten säilyisi kauppojen hyllyillä, huoneenlämmössä koko pitkää talvikautta. Ja taitavat jotkut kauppiaat myydä vielä edellisen kauden linturuokia kesäkauden jälkeenkin.
Siispä tuumasta toimeen ja itse duunaamaan parempia, lisäaineettomampia herkkuja lintusille. Eipä aikaakaan kun ensimmäinen erä "uunituoreita" rasvaherkkuja oli valmiina tarjontaan. Nyt löytyi hyvää, hyötykäyttöä muffinssipellillekin. Samalla tuli tehtyä hieman isompikin "kakku" vanhaan kukkaruukkuun.
G-plussan lintuyhteisön takaa kopioin reseptiksi +Tuula Laakso :n julkaiseman idean "silavakakkusista". Siinä tuohon rasvakakkuun laitetaan sekaan puhdasta sian silavaa. Luulisi kakkujen jo omalla tuoksullaan houkuttelevan lintuja aterialle.
Tässähän alkaa kohta tulla mieleen nuo kokeilut perhosbaarien kanssa: millä koostumuksella sai päiväperhoset houkuteltua ruokailemaan puutarhaan.
Pitää kommentoida sitten, kuinka ja miten kakkujen vaikutus näkyi ruokinnalla pihalinnustossa .

Kakkuset valmiina jäähtymässä.


1 kommentti:

VarAC:lla maailmalle jälleen

  28 MHz avautuu jälleen (kuva 1) Auringonpilkut ovat lisääntyneet jälleen ja siten myös heijastukset ionosfäärien ylemmissä kerroksissa kor...