tiistai 1. helmikuuta 2011

Pankkimaailma koetuksella

Rahalaitokset toimintoineen ovat kautta aikojen kiinnostaneet niin sijoittajia, tavallisia kuluttajia ja tiedenkin "rosvoja" kaikessa laajuudessaan. Nykyää enää harvoin rosvo, puhumattakaan rosvojoukosta, marssii pankkisaliin sisään etuoven kautta uhkauksia ladelle. Nykyään tuo sama asia on paljon helpommin toteutettavissa kaapelin kautta tietoverkkojen avulla: saadaan hetkessä suuri hyöty ja kiinnijäämisen riskikin on monesti lähes olematon.
Mediaa seuratessa on viime viikkoina hyvin saattanut havaita sen kuinka pankkimaailma on ollut hieman vaikeuksissa, kun maksuliikenne ei ole oikein kulkenut ja jopa konttoreita on jouduttu sulkemaan lyhyellä varoitusajalla. Asiaa ei ole voitu peitellä, koska kuluttaja huomaa hyvin nopeasti, jos maksusuoritteet, palkoista puhumattakaan, eivät ole tulleet määräaikaan tilille. Tällä kertaa asiaa selitellään tuolla yhteiseurooppalaisella SEPA-järjestelmällä. Tuossakin väitöksessä lienee mukana ainakin osa totuutta. Kukaan ei ole uskaltanut tuoda esille asian toista, hieman arkaluontoisempaa, puolta. Taitavat "murtokoplat" ovatkin etsimässä pankkijärjestelmistä sitä heikointa lenkkiä suunnattujen hyökkäysten avulla.
Onneksi, tai niin ainakin väitetään, tuo suomalainen pankkimaailma on tietojärjestelmien osalta suojattu paremmin kuin hyvin - tähän on luottaminen. Kukapa sen todistaisi.
Näin tietoturvaviikon aattona onkin hyvä kuulostella, mitä kaikkea uutta tällä rintamalla saadaan uutisoitavaksi. Sukkakauppaan omien talletuksien takia tuskin kannattaa vielä kiiruhtaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keinoäly (AI) ja minä: muuttolintujen matkassa

Keinoäly eli tuttavallisemmin AI on tullut hyödyksemme tai sitten kiusaksemme - kuinka vaan. Ainakin bittitekniikan osalta hyvin monet järje...