Tekniikka kehittyy huimalla vauhdilla monilla osa-alueilla - toivottavasti pysymme kehityksessä mukana. Tekniikan kehittymisen myötä myös uusia riskejä tulee häiritsemään päivittäisiä tekemisiämme. Sinänsä ikävä asia, koska riskikartoitushan pitäisi tehdä käsikädessä teknisten innovaatioiden tekemisen myötä. Usein tuo kartoitus jääkin ns. business-kartoitukseksi, jolla optimoidaan saatava hyöty tuotteesta ja jopa käyttäjien kustannuksella.
Kuvaavia esimerkkejä löytyy monilta osa-alueilta aina autoteollisuudesta lääketeollisuuteen. Tällä kertaa ajattelinkin tuoda asiaa esille hieman toisesta näkövinkkelistä näin tietoturvaviikon kunnniaksi.
Koteihin on jo pitkään ollut tarjolla erilaisia laitteita, joihin on jollakin tavalla integroitu internetin käyttömahdollisuus. Käytetyimpinä tuotteina ovat varmaan erilaiset pelikonsolit ja uudemmat TV-mallit. Toki jääkaappejakin löytyy nettitoiminnoilla. Mikäs sen kätevämpää kuin katsoa työpäätteeltä, että tarvitseeko käydä kaupan kautta kotia mennessä.
Näitä teknisiä ihmelaitteita ostaessa tuskin kukaan tulee ajatelleeksi sitä riskiä, joka tuohon laitteen mukana tuomaan internet-rajapintaan liittyy. Kauppiaatkaan tuskin asiaa tuovat esille. Yhteinen nimittäjä tuotteille onkin niiden turvattomuus verkosta tulevien haittaohjelmien torjunnassa: haittaohjelmatorjunta puuttuu kokonaan. Useimmat muistavat jo asentaa kotitietokoneelle oman virustorjunnan, mutta TV:n, jääkaapin, pelikonsolin jne. osalta asia jää varmuudella tekemättömäksi. Osasyynä on tietysti sekin, että harvoille em. laitteille on olemassa juuri niille räätälöityä turvapakettia.
Vaikka mitään pahaa noiden tuotteiden osalta ei tapahtuisikaan haittaohjelmien osalta, niin kuluttajana olisi mukava tietää, mitä tietoa ja kenelle ne mahdollisesti meistä lähettävät. Kohta kauppiaat osaavat suunnata mainontaa sen mukaan, miltä jääkaappimme sisältö näyttää. Samoin TV-katselutottumusten mukaan saadaan mainontaa juuri meitä kiinnostavista elokuvista yms. Ja sitten kun käyt maksamassa ensimmäisen TV-lupamaksun näköradion kautta, yhtälö onkin valmis. Joku muu maksaa seuraavan laskun sinun tililtäsi! Puhumattakaan siitä kuinka helpoksi identiteettivarkaus tulee.
Vaikka tietoturvaviikko kääntyykin jo loppupuolelle, on hyvä muistaa ottaa tietoturva-asiat huomioon jatkossakin ja arvioida hyvin kriittisesti kaikkea uutta niin kodissa kuin puutarhassa.
Asiaa ja ajankohtaista lähinnä kotikaupungin kyliltä ja kulmilta; joskus hieman kauempaakin.
Twitter ja Instagram:
@tzalama
Mastodon:
@tzalama@mastodontti.fi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu
Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...
-
Sissiristi ja muuta heraldiikkaa Rajamuseon näyttelyssä 2022 Joukko-osastoissa on perinteisesti palkittu hyvistä ja kiitettävistä suorituksi...
-
Rasva- ja siemenkakkua tarjolla! Näin pikkulintujen ja miksei hieman suurempienkin lintujen ruokintakauden ollessa jälleen ajankohtain...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti