keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Lepakoita, rastaita, sirkkoja...

Nyt on vielä hyvä aika lähteä ihmettelemään yöllisen taivaan ihmetyksi. Lämmin keli ja tyyni ilma luovat otolliset olosuhteet yölliseen havainnointiin. Monet linnut muuttavat yöllä ja nyt onkin kuultavissa mm. rastaiden kutsuääniä yölliseltä taivaalta. Esim. eilen oli punakylkirastaiden psii...psii -äänet hyvin kuultavissa, mikä oli merkki siitä, että ainakin joukko rastaita oli siirtymässä hieman eteläisimimmille maille.
Lintujen lisäksi tietysti lepakot käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja saalistavat vielä lenteleviä hyönteisiä. Pohjanlepakot olivat totuttuun tapaan aktiivisessa liikkeessä katuvalojen syttyessä - tosin saalistus hoituu omalla tutkalla, eikä siihen valoja tarvita. Öiseen äänimaailmaan kuuluivat ainakin vielä eilen heinäsirkkojen ja hepokattien konsertit - tosin aika harvakseltaan näitä "viulutaitureita" enää äänessä oli. Sydänsyksyä kohti mennään väistämättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VarAC:lla maailmalle jälleen

  28 MHz avautuu jälleen (kuva 1) Auringonpilkut ovat lisääntyneet jälleen ja siten myös heijastukset ionosfäärien ylemmissä kerroksissa kor...