lauantai 30. lokakuuta 2021

Sprinttikisan huumaa radioaalloilla

Diplomi kotona - nopeaa toimintaa - DSW

 "Vaihtelu virkistää..." - tai näin ainakin väitetään. Siispä, vaihtelun vuoksi tuli käytettyä lauantain aamupäivästä kaksi tunti sprinttikisailun muodossa radioaalloilla. Tällaiset sprinttihenkiset kilpailut ovatkin mukavaa vaihtelua siihen nähden, että perinteisissä kilpailuissa on kilpailuaikaa 12 - 48 tuntia. Itse en juurikaan vuositasolla osallistu kuin 1 - 2 isompaan, kansainväliseen kilpailuun. Isojen kilpailujen osalta tuon vuorokausissa mitattavan "aikamarginaalin" ymmärtää hyvin, koska silloin kaikki maapallon asemat saavat samanlaisia heijastuksia vuorokaudenajasta riippumatta: eli kaikki osallistujat pääset tasavertaisesti nauttimaan siitä kuuluisasta "Greylinesta" eli hämärätie-etenemisestä auringon nousun ja laskun aikaan.

Tällä kerralla tuon sprinttikisan osalta olikin lähetelajina myös sprintin omainen FT4. Siinähän sanomanvaihto on nopearytmistä - aivan sprinttikisan mukaisestikin. Kilpailuaika oli hyvin ns. Eurooppalainen, eli klo 10 - 12 Suomen aikaa. Järjestävänä organisaationa kilpailulle oli Venäjän Digitaaliradiokerho. Näitä FT4-sprinttikilpailuja on vuositasolla neljä kappaletta: kevät, kesä, syksy ja talvi. Itse kokeilin kilpailua näin vuoden lopuille ensimmäistä kertaa. Kokemuksen perusteella kilpailu ei varmaan jäänyt viimeiseksi näiltä osin.

Tämän kilpailutuokion voisi laittaa pitkälti myös harjoittelun piikkiin, sillä ensimmäinen kerta FT4-kilpailussa ja uudella ohjelmistoalustalla, ei ollut ihan helpoimmasta päästä. Toki hetken asiaan kilpailun tuoksinassa tutustuessa alkoi asiatkin automatisoitua. 

Itselläni oli kahdesta kilpailuohjelmasta käytössä tuo tutumpi WSJT-X -ohjelmisto, jonka kaukonäköisesti kävin vielä kilpailua edeltävänä iltana päivittämässä. Kilpailuorganisaation sivustolta oli sitten helppo katsoa ohjelmaan tehtävät kilpailukohtaiset asetukset, jotta sanoman vaihto onnistuisi kivuttomasta. Ohjeet olivat hyvät ja yhteydet toimivat heti alkumetreiltä. Toki itse kilpailun aikana tein pientä hienosäätöä ohjelmiston asetuksiin lähinnä lokitoimintojen eli yhteyksien kirjaamisen automatisoinnin osalta. Muutama asia jäi toki kilpailun lomassa vaivaamaan: ohjelmistosta en löytänyt määrittelyä, jolla se olisi ilmoittanut jo työskennellyt asemat - nyt oli liian helppoa mennä vahingossa työskentelemään, jo kertaalleen kyseisellä taajuusalueella työskenneltyä asemaa. No, ehkä tähänkin löytyy ratkaisu.

Nyt kun taajuusalueella oli samanaikaisesti kymmeniä ja kymmeniä enemmän ja vähemmän voimakkaita asemia, huomasin, että tuo WSJT-X -ohjelmisto ei oikein suoriutunut kovinkaan mallikkaasti signaalien avaamisesta - paljon tuli toistoja voimakkailtakin asemilta. Ohjelmiston säädöistä en löytänyt ongelmaan ratkaisua, mutta tätäkin pitää tutkailla jatkoa ajatellen. Ehkä tuo toinen ohjelmisto, MSHV, olisi ollut parempi ratkaisu. Ainakin meteoriittien kautta yhteyksiä pitävät vannovat tämän ohjelmiston nimeen, sillä se koodaa signaalit paremmin. Pitänee testata talvisprintissä sitten tuota MSHV:tä.

Onnistuneen kilpailun osalta on hyvä tuo tulosten nopea saaminen - ainakin omien. Toki nyt on 2 vuorokautta aikaa postittaa kilpailuloki järjestäjien sivustolta löytyvän linkin kautta. Oman lokin postitettua sivusto antaakin hienon raportin omista yhteyksistä sekä tietysti pisteet yhteyksien osalta. Tässä sprintissä oli erikoinen "sanaristikko" taustalla, johon sai sitten osumia vasta-asemien kutsumerkkien perusteella. Kilpailun aikana tuskin kukaan piti itsellään manuaalista ristikkoa, vaan työskenteli kaikki kuultavissa olevat asemat ruudulta. Itseltäni jäi "harmittavasti" kaksi ruutua tyhjäksi, joten ihan täyttä ristikkoa ei reilulla 50 yhteydellä tullut.

Seuraavaa kilpailua odotellessa.

73 //ARi\\

Kahta ruutua vajaa suoritus ;-)

FT4-Sprint: heijastukset suosivat 14 MHz aluetta, 7 MHz tomi hetken aamulla (siniset)


keskiviikko 27. lokakuuta 2021

Länsipainotteista "workintaa"

HF-yhteyksiä 20-metrin (14 MHz) alueella 28.10.2021

 Aika länsipainotteiseksi meni tuo illan hetki, kun hankin hieman lokivihkon täytettä 14 MHz taajuudelta. Tosin suuren osan työskentelystä tuo suunta-antenni oli USA:n suuntaa käännelty, mutta myös ympärisäteilevällä vertikaalilla tuli yhteyksiä kokeiltua. Hyvin tuo "grayline" eli hämärävyöhyke toimii "signaaliboosterina"


73/72

de //ARi\\

maanantai 25. lokakuuta 2021

JT65-rules


Ei ole aina uskomista, että heijastukset olisivat jotenkin huonot. Ainakin tälle maanantaille tuntuivat heijastukset olevat ihan hyvät, vaikka keliennusteet hieman toisin indikoivatkin. No, kyseessä on useinkin järkevä työskentelylähetelajin valinta ja tietysti toimiva asemakokonaisuus. 

Itse valitsin modulaatioksi perinteisen JT65HF, koska kiirettä yhteyksiin ei ole ja tärkeintä on ns. hauskanpito bandilla. Nämä JT-modet  (=lähetelajit) sopivat kuulemma ns. laiskanmiehen modeiksi. No, ehkä niinkin. Hyvin ehtii puita lisäilemään saunan uuniin yhteyksien välissä hi...

73 / 72
de // ARi \\


JT65hf -rules, heikoissakin keleissä

Lokikirjaa saunaa lämmitellessä

 

sunnuntai 24. lokakuuta 2021

Satokausi jatkuu ainakin sienimetsässä

Kanttarelleja ja .....

 Parin pakkasyön jälkeen olikin hieman yllättävää kun suppilovahveroreissulla löytyi vielä runsaasti tuoreita kanttarelleja. Ei mikään normaali ilmiö lokakuun lopulla ainakaan Enonkosken leveysasteella. Yllättävän hyvin olivat sienet selvinneet kylmästä yöstä paksun rahkasammalen suojissa. Suppilovahveroitahan ei pikkupakkaset tai lumikuurat paljoa säikyttele - maku ei muutu käyttipä saaliin sitten tuoreeltaan, kuivattuna tai muutoin vaan säilöttynä. Satokausi jatkunee vielä useita viikkoja - tuskin tuota lumivaippaa saadaan vahveroita peittämään ihan vielä kuitenkaan.


😀

Maailman "huipulla"

OF5FI - maailman huipulla

 Hieman katsontakannasta riippuen voihan sitä asian tulkita samoin kun eräs radioamatööri hiljattain totesi yhteydenotossaan: "sitä ollaan jälleen maailman huipulla - ainakin mitä tulee ISS-yhteyksiin"

Tänään tuli aamukierron yhteydessä testattua, pitääkö väite edelleen paikkansa. No, karttaan katsottaessa kyllähän se siltä näyttää, että maailman katolla ollaan 😏

//ARi\\ 73


Vahvistettu yhteys Italiaan!


lauantai 23. lokakuuta 2021

Häiriön iskiessä...

Laajakaistainen häirikkö 10 MHz bandilla

 Tänään törmäsin melkoisen mielenkiintoisen näköiseen, laajakaistaiseen häiriölähetteeseen 30 metrin, eli 10 MHz, radiotaajuudella. Olin kyttäilemässä JT65 / JT9 -asemia 10.138 MHz, kun tuo mystinen lähete ilmestyi kuuluviin sekä "vesiputousnäytölle". Aika "sahaava" signaali. Täytyy tuossa uteliaisuuttaan selvitellä tuonkin signaalin tarkoitusta: modulaatio ja mahdolliset toimijat ko. lähetteellä.

Häiriöstä huolimatta oma signaali kuului kyllä USA:ssa hyvin ja monet FT8-asemat näkyivät ruudulla lähes samoilla taajuuksilla. Monet kapeakaistaiset digimodet ja tietysti sähkötys (CW) eivät tuosta häiriköstä paljoa välitä, vaikka ikävän tuntuinen se on kuuloluissa hi...


//ARi\\ 

Contestia -digiyhteyksiä maailmalle

Syksyiselle lauantaiaamulle sopii oikein mainiosti tutkia ja kokeilla hieman harvinaisempia digimodulaatioita. Tällä kerralla oli vuorossa Contestia. ‎Nick Fedoseevin (UT2UZ) vuonna 2005 kehittämä ‎‎Contestia‎‎ on Oliviasta johdettu digitaalinen ‎‎modulaatio.‎‎ Sen tavoitteena on saada aikaan toimiva kompromissi lähetettävän datan nopeudesta ja suorituskyvystä. ‎‎Contestia toimii erittäin hyvin heikoissa signaaliolosuhteissa. Juuri nämä heikoissa heijastuksissa (lue: radiokeleissä) toimivat lähetelajit ovat kiinnostavia monessakin mielessä. Välttämättä ei tarvita suuria lähetystehoja tai kookkaita antennirakennelmia yhteyksien suorittamiseen. 




Aamun Contestia64/500 -yhteydet maaailmalle

Lokikirjan täytettä Contestia-modella

 //ARi\\ 73/72

tiistai 19. lokakuuta 2021

ISS:n kimpussa

 Päätinpä jälleen hetken mielijohteesta juhlistaa Suomen Radioamatööriliiton (SRAL) 100-vuotis juhlaa aktivoitumalla myös Kansainvälisen avaruusaseman (ISS) kautta juhlallisella OF-prefixillä. OF-prefikxillä olikin hyvin kysyntää ja useita onnistuneita yhteyksiä pitkin ja poikin Eurooppaa tuli pidettyä vajaan 10 minuutin aikana, kun asema oli kuultavissa täällä pohjolassa. 

Laitetaan lisää aktivointia myöhemmin viikolla, kun ISS on taas sopivassa horisonttikorkeudessa.


//ARi\\ 73


ISS-aktiivit 


MT63 -aktiviteettia digiaalloilla

Maanantai-illoista on muodostunut hieman harvinaisempien digitaalisten lähetelajien harrastajien kokoontumisajankohta lyhyille aalloille. Kiitos tästä kuulu RDRCLUB:lle - nyt on jotain muutakin vaihtelua vasta-asemien muodossa kuin pelkästään FT8-modulaatiolla operoivat asemat.

Tällä kerralla vuorossa oli aina niin mielenkiintoinen MT63-modulaatio. ‎MT63 on‎‎ ortogonaalinen taajuusjakoinen multiplexed (‎‎OFDM-YM‎‎) digitaalinen modulaatio, joka on tarkoitettu käytettäväksi suurissa meluympäristöissä. MT63:n on kehittänyt Paweł Jałocha SP9VRC. MT63 on suunniteltu näppäimistöstä näppäimistöön -keskustelutiloja varten ‎HF‎ amatööribandeilla. 

MT63:sta on testattu aikoinaan myös hieman toisenlaisessa toimintaympäristössä: 2000-luvun alkupuolella pääsin testaamaan kyseisen modulaation datasiirtoa maanpuolustuksen merkeissä, kun kokeilin sanomien siirtoa MT63:n avulla Rajavartiolaitoksen toimintaympäristössä. 

Aivan kuten maanantainen aktiviteettikin osoitti, toimii MT63 ihan hyvin hieman huonommillakin heijastuksilla. Itse keskityin tapahtumassa vain 7 MHz:n eli 40 metrin alueen kuulosteluun. Kovin suureksi tuo kokeilijoiden joukko ei jostain syystä tällä kerralla kasvanut, mutta ne vähätkin tuli työskenneltyä. Alla olevassa "logissa" näkyy eilisen työskentelyn tulokset - myös kartalla näkyy asemien sijoittelu. Itse työskentelin koko tapahtuvan 30 Watin tehoilla ja antennina oli se perinteinen "onkivapa" eli vertikaali.

//ARi\\  73/72



Lokikirjan täytettä MT63-modella

Illan kuullut MT63 -asemat kartalla

 

sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Maailma kuulolla

 

Päivän vasta-asemat !

JARTS RTTY -kilpailun siivellä tuli hieman huonoista radiokeleistä huolimatta harrastettua ns. "modehyppelyä" eli yhteydenpitoa maailmalle erilaisilla lähetelajeilla. Tänään yhteydet muodostuivat PSK31, FT4, JT65 -lähetelajeilla. Jep, RTTY ei ole tilastoissa sillä jätin noilta osin kilpailurintaman rauhaan. Mutta hauskaa se oli näinkin. Niin, ja luonnollisesti kaikki yhteydet pidettiin SRAL:n 100v. -juhlavuoden kunniaksi OF-prefiksillä.


//ARi\\

tiistai 12. lokakuuta 2021

Maapallo myrskynsilmässä

Twitterviesti Auroravyöhykkeestä

 Aurinko on jälleen osoittanut hieman aktiivisuuden merkkejä. Tämä näkyy ja kuuluu myös maapallolla. Toiset pääsevät nauttimaan komeista revontulista, toiset nauttimaan epätavallisen hyvistä ja huonoista radiokeleistä tai sitten pelätään mitä voimakkaat "hiukkasmyrskyt" aiheuttavat herkille elektronisille laitteillemme.

Aikaisemman työn ja harrastuksena jatkuvan työuran myötä olen päässyt paneutumaan auringon aiheuttamiin ilmiöihin hieman tavallista syvällisemmin. Erityisesti auringon aktiivisuuden vaikutus radiokeleihin on ollut se ykkösprioriteetti. 

Tänä päivänä auringon ilmiöihin liittyvää tietoa on saatavilla enemmän kuin runsaasti. Siitä kiitos tietoteknisen vallankumouksen ja internetin. Kaiholla muistelen vielä aikaa kun 90-luvulla vielä kuunneltiin saksalaista radiomajakkaa 10 MHz:n taajuudella. Kyseinen majakka sähkötti tärkeimmät "aurinkoinfot" tauotta. Saatujen lukemien perusteella oli sitten kohtuullisen helppoa tehdä tarvittavat laskelmat radiokelien osalta. Nykyään nuo tiedot saa kätevästi suoraan internetistä, joten välttämättä asiaan ei tarvitse itse juurikaan panostaa luetunymmärtämistä enempää. 


Radiokelit lyhyillä aalloilla siis aika "nollissa" (kuva 2)

Kuten kuva 2 osoittaa ovat radiokelit HF:llä (lyhyet aallot) hieman ongelmalliset. Asia selviää toki myös avaamalla radion ja kuuntelemalla lyhyillä aalloilla tapahtuvaa liikennöintiä tai siellä aktiivisesti päivystäviä radiomajakoita. Nykyään tämä HF-kelien seuranta ja ennustaminen taitaa kiinnostaa lähinnä vain radioharrastajia ja sotilasradioliikennettä. Toki myös kaupallisilla radioasemilla on kiinnostusta asiaan - kaikki eivät ole vielä siirtyneet pelkästään internetradion pariin.

Revontulibongarit ovat varmaan se kasvava käyttäjäryhmä nyt ja jatkossa avaruussääilmiöihin kiinnostuneissa yhteisöissä. Harmittavan usein vaan tuntuu sattuvan niin, että kun ennusteiden mukaan revontulet olisivat näkyvillä myös eteläisessä Suomessa, on taivaan kansi peittynyt pilviverhoon. Pilvisyydellä ja revontulien näkyvyydellä ei ole kuitenkaan osoitettu olevan mitään tekemistä toistensa kanssa tieteellisessä mielessä.

Yleisluontoisesti olen viimeaikoina seurannut avaruussäätä ja sen kehitystä Suomen Avaruussääkeskuksen (RWC Finland) sivuston kautta. Sivustolta löytyy paljon mielenkiintoista tietoa auringon aktiivisuudesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä Suomen horisontista katsottuna. Radiokelien ennustamiseen löytyy sitten muita sivustoja. Mutta perusdatan osalta tieto on kaikissa sivustoissa samaa, koska onneksi meillä on vain yksi aurinko😀

Alla parissa kuvassa mielenkiintoista mittausdataa RWC:n sivustolta nyt meneillään olevan "myrskyn" osalta. Mielenkiintoista on havaita mm. induktiovirran suuruus ja sen vaihtelu Suomen sähkönsiirron kantaverkossa. Komea piikki löytyy hiukkasten iskiessä maapallolle.


Induktiovirrat (RWC Finland)

Viimeisessä kuvassa on RWC:n sivustolta poimittu Nurmijärven K-luku. Kyseisellä lukemalla kuvataan magneettisten häiriöiden voimakkuutta. Aamuyön myrsky näkyy siis myös K-luvussa.
K-luku (RWC Finland)



//ARi\\


73

sunnuntai 10. lokakuuta 2021

"Ei kuuroille korville" - JT65HF

JT65 kuulee heikoimmatkin signaalit

 Sunnuntaisen sadekelin vallitessa oli hyvä tarkastaa pikaisesti myös radiokelit. Poikkesin pikaisesti tutulla 14 MHz:n aaltoalueella ja totesin signaalienmäärän olevan melkoinen - monet DX, eli kaukoasematkin kuuluivat eri lähetelajeilla vähintään tyydyttävästi.

SRAL:n juhlavuoden kunniaksi ole käyttänyt tuo OF-prefiksiä kutsussani. 100-vuotisen jäsenjärjestön kunniaksi on tuo OF-prefiksi käytössä myös sata vuorokautta; 15.9 - 23.12.2021.

JT65 on hyvä lähetelaji myös heikoimmillakin radiokeleillä tai työskenneltäessä niillä pienillä (QRP) tehoilla. JT-lähetelajien kanssa on myös mukava touhuta, sillä yhteyden pitämisessä ei ole kiirettä kun kukin jakso kestää vähintään sen yhden minuutin ja koko yhteys vaatii vaihtoineen 4-6 minuuttia, jos kaikki menee kuin "Stromsössä". Samalla ehtii tekemään työasemalla muutakin kuin pitämään radioaktiivisuutta.

Tänään tulikin ensimmäinen asema jaksolleni suoraan Atlantin takaa, tunnuksella NV4G. Ohjelmiston vesiputousnäytössä tai signaalianalyysissä ei näkynyt mitään, mutta jostain se bittitekniikka vain kaivoi tuon heikon signaalin kuuluville. Koska häiriöitä ei ollut, saatiin yhteys pidettyä ns. suorilta. Signaali Amerikan suunnalta oli -24 - -26 dB eli siellä kohinatason alapuolella. Omassakaan signaalissa ei ollut juurikaan voimalla kehumista; -20 dB.

Mutta, kuten yhteyden lopussa lukee: "GUD EARS 73" - näinhän se on.


//ARi\\



tiistai 5. lokakuuta 2021

WhyNotWin11 - eikö Windows 11 käy?

Ensituntuma Windows 11:een
 Kuluneella viikolla heräsin arjen olemassaoloon jälleen, koska aloin saamaan runsaasti yhteydenottoja teemalla "Voinko asentaa Windows11:n työasemaani?" tai paremminkin "Miksi en voi asentaa Win11:ta?"

Microsoft on tehnyt asian käyttäjille "helpoksi", eli päivityspaketti tarkastaa ensin kohteen eli työaseman ja jos toteaa sen täyttävän vaatimukset, asentaa itsensä käyttäjän luvalla (toivottavasti) sitten työasemaan. Muuton tarkastuksesta jää näkyvä jälki työaseman Windows Update -sivustolle, jossa se kertoo omassa infolaatikossaan, ettei asennus onnistu (ongelmitta). Samalla se tarjoaa Microsoftin oman työkalun, jonka voi ladata netistä ja suorittaa työasemalla asian tarkastamiseksi.

Perussääntönä voisi sanoa, että yli 5 vuotta vanhoihin työasemiin tuon Win11-järjestelmän asennus ei onnistu, edes "tekohengittämällä", sillä tuo vaadittu suojausmoduli, TMP 2.0 puuttuu eikä sen lisääminen jälkikäteen ole järkevää tai edes mahdollistakaan. Monissa uudemmissakin työasemissa tulee tuo sama TMP-herja, mutta tällöin asia voidaan tn. hoitaa ilman työaseman uusimista. Yleensä tuo TMP-moduli on esiasennuksessa poistettu käytöstä, joten se pitää käydä ottamassa käyttöön työaseman asetuksista. Microsoftin sivuston linkkejä seuraamalla asiasta löytyy yllättävän hyvät tiedot asian tarkastamiseksi ja korjaamiseksi.

Onnistuneita asennuksia toivotellen.

//ARi\\

PS. Ensi kevätkaudella on varmaan se otollisin hetki päivittää koko työasema Win11-kantaan kaupallisilla markkinoilla: Jouluruuhkan paineet hinnoille on voitettu, uutta "rautaa" on hyvin tarjolla, Windows 11:n "lastentaudeista" on päästy eroon, ainakin suurimmilta osin........
PS2: Windows 10 tuki jatkuu edelleen, joten sen takia ei ole kiirettä päivittää työasemaa.


Asennusta ei suositella - se ei onnistu !

TMP eli suojausmodulin rakenne


Olisikohan jo aika aloittaa talvilintujen ruokinta ?

Rasvaa tarjolle eri muodoissaan Terminen talvi on ottamassa otettaan, joten nyt on hyvä hetki aloitella talvilintujen ruokintaa. Pakkasjakso...