lauantai 26. joulukuuta 2020

Avaruusasema äänessä kuvamodella - ARISS 20th Anniversary




 

ARISS (Amateur Radio in International Space Station) viettää 20. toimintavuottaan. Tämän kunniaksi avaruusasemalla työskentelevät miehistöt ovat pitäneet jo lukuisia radioyhteyksiä eri oppilaitoksiin ympäri maapalloa. Tämän lisäksi puhetoistinasema on ollut aktiivisena 145 MHz/433 MHz jaksolla. Tämän kautta maa-asemat ovat voineet pitää yhteyksiä ISS:n kautta. Mukaan on mahtunut myös aktiviteettiä SSTV (Slow Scan TV) -lähetyksien muodossa. SSTV:n osalta on nyt menossa jakso, joka alkoi jouluaattona ja jatkuu uuteen vuoteen. ISS lähettää tunnelma kuvia vuosipäivään liittyen koko tuon ajan. Nämä kuvat on vastaanotettavissa jaksolla 145.800 MHz. Kuvien lähetysmodulaatio on PD120 ja tätä vastaanottoa tukevat useat vapaasti ladattavat ohjelmistot tietokoneelle tai sitten löytyy myös omia aplikaatioita kännykkäalustoille. Mikäli oma radio puuttuu tai se taajuusvalikoimasta tuo 145 MHz puuttuu, voi käyttää hyväkseen internetistä löytyviä ohjelmistoradioita (SDR).

Ylläolevat kuvat ovat vastaanotettu Mustolassa tältä aamulta (26.12.2020): laitteistona Kenwood TM-710G VHF/UHF radio ja "piiska-antenni" talon katolla vertikaalipolarisaatiossa tietenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...