perjantai 31. tammikuuta 2020

"Idiootitko" ympärilläni ?

ISBN: 978-952-300-321-7
Sain viime kesänä vaimolta lahjaksi kirjan "Idiootit ympärilläni". Kyseessähän ei ole mikään sota-, jännitys- tai scifikirja, joita tulee lueskeltua säännöllisesti. Tätä taustaa vasten tuo lahjakirjan valinta tuntuikin aluksi hieman hämmentävältä - olihan jo kirjan nimikin hieman ns. raflaavan tuntuinen.

Valehtelematta voinkin todeta, että kirja sai olla rauhassa yöpöydällä useita viikkoja, ennen kuin otin sen tarkemman tarkastelun alle. Kesällä 2019 ei kirjan ympärillä vielä kohistu mediassa samaan tapaan kuin nyt. Ajattelinkin, että lukiessani ehkä pari ensimmäistä lukua, selviäisi, kannattaako koko kirjaa lukea sen enempää. No, niinhän siinä kävi, että ensimmäiset luvut veivät mennessään ja koko kirja tuli luettua lähes ennätys ajassa seuraavien päivien aikana. Ja mikä ihmeellisintä, olen tutkaillut kirjaa vielä useasti tuon jälkeenkin.

Kirjaahan on myyty Suomessakin jo kuulemma kymmeniä tuhansia kappaleita ja käännösoikeudetkin on myyty jo 28 maahan. Tätä taustaa vasten ei kirjan sisältö voi ihan väärässä olla. Sanokoon mitä tahansa nuo ammattipsygolokeina itseään pitävät arvostelijat. Tunnettuahan myös se tosiseikka, ettei tuhat kärpästäkään voi olla väärässä.....

Itselleni kirjan anti on antanut aivan uuden näkökulman niihin kymmeniin ja kymmeniin kokouksiin, joihin osallistun eri rooleissa lähes viikottain. Harmi, ettei tätä puolta vuorovaikutuksesta ja sosiaalisesta viestinnästä opetettu 30 vuotta sitten kun oli ns. peruskoulutusjakso menossa. Pelkillä pedakogistisilla opinnoilla ei kovin pitkälle päästä - sen olen huomannut.

Jos omassa työssäsi käydään vuosittain ns. kehityskeskusteluja tai harrastetaan muutoin erilaisia ryhmätöitä / -projekteja, antaa kirja hyviä vinkkejä asioissa onnistumiseen. Tämä voin vakuuttaa, koska olen päässyt käytännössä asiaa testaamaan. Vanhoihin kaavoihin ei kannata kangistua tässäkään asiassa.


sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Good digital morning ! SIM31

So many stations to work with...

SIM31 acticity on 40 meters !

The Russian Digital Radio Club (RDRClub) arranged a special activity time for a little rarely used digital modes. This time we had a pleasure to meet other stations using SIM31 -mode.

Since the start of FT8 / FT4 -modes, it has been a little difficult to find stations using other modes. Most activity is just on FT8 frequencies - so quick and easy mode.

SIM31 -activity took place yesteday (saturday) from early morning till evening local time here. There were a plenty of stations. Most ones were on 40 meters and 20 meters, but I could find a couple of them on 30 meters too!

Thank you for the activity like this. Waiting for the acticity days for other digital modes too.

Pihabongaus 2020 - Mustola



Pihabongaus on tältä vuodelta suoritettu. Lauantai tuli valituksi tällä kerralla laskentapäiväksi, koska tuo sääennuste lupaili sen verran ikävää keliä sunnuntaille. Tällä kerralla sääennuste olikin oikeassa ja pieni lumimylläkkä olikin yön aikana saapunut alueelle hankaloittamaan niin havainnointia kuin muutakin liikkumista ulkosalla.

Lauantai olikin ihan kelpo päivä ruokintapisteellä. Kaikkiaan eri lintulajeja vieraili tunnin aikana 11 kappaletta, joista runsaslukuisimpina keltasirkut. Mielenkiintoisin havainto oli paikalla nopeasti vieraillut vihervarpunen, josta nyt tuli ensimmäinen havainto tämän ruokintakauden aikana. Lajeista punatulkut jäivät tänään puuttumaan. Punaista väriä ruokintapisteellä saivatkin edustaa urpiaiset. Käpytikatkin (2 naarasta) ehtivät vielä loppumetreillä tulla mukaan ruokintapisteelle.

Valtakunnallisia harvinaisuuksia ruokintapisteellä nähtiin kahden hömötiaisen ja yhden kuusitiaisen muodossa. Vuosi sitten paikalla pyörinyttä töyhtötiaista ei tänä talvena ole ruokinnalla näkynyt.

Jäädään seuraamaan tilannetta - vielä on "talvea" jäljellä.

perjantai 24. tammikuuta 2020

Pihabongaus 25.-26.1.2020 - kaikki mukaan

BirdLife:n virallinen talvilintujuliste bongareille...

Perinteinen pihabongaus järjestetään jälleen näin tammikuun viimeisessä viikonvaihteessa. Ja mikäs sen helpompaan kuin laskea tunnin aikana havaitsemansa linnut vaikka omalta ruokintapaikalta. Ja jos ruokintapaikkaa ei ole niin laskee sitten linnut mitä näkee vaikka pihalta / parvekkeelta tai vaikka olohuoneen ikkunasta. Pääasia on, että laskee ja etenkin lähettää tulokset havainnoistaan. Jos ei ole nettiä, niin asia onnistuu postikortillakin. Tarkemmat ohjeet löytyvät tapahtuman omilta nettisivuilta: www.pihabongaus.fipihabongaus.fi

Havaintotietojen avulla on saatu jo vuosien ajan erittäin arvokasta tietoa Suomen talvehtivista talvilinnuista ja niiden lajimäärien kehityksestä. Tiesitkö muutoin, että hömötiainen on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi lajiksi ja vaatii siten tarkkaa seurantaa.

Tämä ei siis ole kilpailu, joten lajimäärillä ei kannata kehua tapahtuman jälkeen.

torstai 23. tammikuuta 2020

Tietoliikennehäiriö jatkuu....jatkuu....jatkuu.....

TELIA:n häiriötilanne kaakonkulmalla 23.1.2020

Eilen (22.1.2020) alkanut häiriötilanne TELIA:n verkossa jatkuu siis edelleen. Nyt on ennakoitu häirösivuston mukaan "joskus" tämän vuorokauden puolella.

Aamupäivällä kävin rakentavaa keskustelua ja kirjeenvaihtoa TELIA:n asiakaspalvelun suuntaan ja kyselin häiriön laatua, koska nettiyhteys oli alhaa vielä 18 tunnin jälkeen. TELIA:n häiriökartta ei aamulla kertonut koko häiriöstä mitään, joten uteliaisuuteni heräsi.

Puhelin ruuhkan välttämiseksi vikapalveluun, käytin kommunikoinnissa Twitterin tarjoamaa viestisovellusta. Vastaus tulikin alle 5 minuutin kuluttua kyselystä. Keskustelun jälkeen selvisi, että vikatilanne jatkui vielä ja ennakoitu korjautumisaika olisi tänään klo 17.00. Nyt kun katsoin tilannetta vikakartalta, niin häiriötilanne siellä näkyi, mutta ennakoitu korjautumisaika oli päivätty eiliselle päivälle, ajalle 19.36!!

No, onneksi on tuo ELISA:n Mokkula käytössä rinnalla, mutta olisihan se tämä kiinteäkin verkkoa hyvä saada käyttöön, niin onnistuisi monet asiat hieman joutuisammin. Etenkin näin ilta-aikaan, kun 4G-verkko on ruuhkainen.

Odottelemisiin siis........

PS: saakohan tästä joskus alennusta liittymälaskuun ????

keskiviikko 22. tammikuuta 2020

Verkko nurin - apua !!

Verkko nurin - apua !
Tämä on taas niitä päiviä kun kiittää, että on varmistanut tuon kriittisen nettipisteen toimivuuden tiedonsiirtokatkoksien varalta. Niinhän siinä vaan tänäänkin kävi, että pääoperaattorin modeemi alkoi vilkuttamaan punaista, ilmaisten katkoksesta datavirrassa.

Aiemmista ongelmatilanteista hieman viisastuneen varmistin nettiyhteyden toisen operaattorin langattomalla verkkoliittymällä, joka kytkeytyy päälle kun signaali ADSL:ssä katoaa. Vaikka tuo langaton verkko onkin usein toivottoman hidas, ainakin näin ilta-aikaan ja viikonloppuisin, auttaa se ainakin välttävästi tiedonsiirrossa sähköpostin ja kevyimpien nettisivujen osalta. Nytkin oli operaattori laittanut hienon ilmoituksen häiriöstä sähköpostiin, mutta valitettavasti ne joilla ei yhteyttä ole varmistettu, pääsevät lukemaan häiriöilmoituksen vasta kun häiriö on jo ohitse. Arvata vaan saattaa kuinka moni "kotioperaattori" on jo tuohon mennessä konfiguroinut, kaapeloinut ja määritellyt oman verkkonsa asetukset uudelleen. Luullen vian olevan omassa lähiverkossa.

Kyllä se tästä. Ja pienenä vinkkinä: kotikännykän kautta voi useimmissa tapauksissa jakaa verkon langattomasti myös sille kotikoneelle, tai sitten lukea nuo sähköpostit kännykän dataliittymän kautta mikäli mahdollista.

maanantai 13. tammikuuta 2020

Googlettamaan....


Välillä on hyvä ja jopa mielenkiintoista käydä tarkastamassa oma näkyvyys tuolla nettimaailmassa. Ja mikäs muu työkalu kuin nettiselain ja sopiva hakukone ovat hyvät välineet asian suorittamiseksi.

Itse ajattelin näin vuoden vaihtuessa ja uuden vuosikymmenen alkaessa käydä tarkastamassa kuinka nuo käyttämäni radioamatööritunnukset ovat saaneet näkyvyyttä. Ja ovathan ne.....

Hakukoneeksi valitsi "yllättäen" Googlen. Googlaamalla tarkastelin "hittejä" seuraavien radiokutsujen osalta:



  1. OH5KUY = 1730 osumaa
  2. OH5KUY/4 = 892 osumaa
  3. OH5KUY/p = 603 osumaa
  4. OH5KUY/qpr = 336 osumaa
  5. OH5AB (Saimaan Viitoset) = 15200 osumaa
  6. OI5R = Immolan Sotilasradioamatöörit = 115 000 osumaa!!!

OI5R:n osuus "hittien" määrässä pääsi hieman yllättämään verrattuna muihin asemiin. Onhan OI5R ollut aktiivisena radioaalloilla ja "somessa" vasta n. 4 vuotta. Muut tunnukset ovat olleet aktiivisina jo useiden kymmenien vuosien ajan. Yhtenä selityksenä voi tietysti olla se, että tuo OI-prefiksi (sotilasradioamatööriasema) ja sen käyttäjäorganisaatio, Rajavartiolaitos, ovat sen verran kiinnostava kokonaisuus, että se on saanut paljon hakuja kohdalleen. Hyvä niin, sillä toimintaa on tarkoitus tehdä tunnetuksi myös jatkossa.

73 / 72 de ARi

maanantai 6. tammikuuta 2020

Ilmastonmuutostako ilmassa ?

Näin vuoden vaihtuessa ja uuden vuosikymmenen alkaessa onkin mainio hetki katsoa vaikka menneiden vuosien säätilastoja kotipihalta. Tällä kertaa otin tarkastelunkohteeksi vain lämpötilojen ääriarvot minimien ja maksimien mukaisesti sekä eräänlaisena verrokkina joulupäivän sään.

Tällä hetkellä kun katselee tammikuun alun maisemaa ulkosalla, ei ihan heti kyllä uskoisi, että vuoden alkua vietetään: lunta ei juuri ollenkaan, lämpötilat lähes koko ajan plussan puolella ja miltei paras ulkoiluasustekin on ollut jo pitkään kumisaappaat ja sadepuku. Näistä tunnusmerkeistähän jo joku voisi vetää sen johtopäätöksen, että kyllä se ilmasto on muuttunut. Mutta onko sittenkään ?

Kuluneen vuoden, 2019, maksimilämpötilaa saatiin nautiskella jo varhain kesäkuussa (7.6.-19), kun mittari osoitti hellelukemia, +30.6 C. Kylmintä hetkeä taas nautittiin tammikuun lopulla (28.1.-19), jolloin elohopea painui -29.2 C:een. Kylmää jaksoa kestikin sitten pitkälle maaliskuun lopulle, jolloin kevät sai lopulta otteen.

Vuotta aikaisemmin, vuonna 2018, paras hellelukema, +32.1 C, saavutettiin vasta elokuun alussa, 2.8.-18. Kylmin pakkaslukema saavutettiin vasta maaliskuussa, kun mittari osoitti -27.4 C, 2.3.2018. Toki pitkin alkuvuotta mentiin pakkaslukemissa -20 C:en tietämillä, joten järvet olivat ainakin hyvin jäässä ja routa syvällä.

Satunnaisotannalla otetulla verrokkivuodella, 2004, oltiin helteiden parissa jälleen elokuussa, kun mittarissa oli vuoden lämpöisin jakso +28.1 C:n lukemalla 7.8.2004. Helmikuussa päästiin kylmimmillään -24.8 C:een (12.2.2004). Toki jo tammikuukin vietettiin -23 C:n pakkasilla useina päivinä.

Joulupäivän lämpöjen osalta on menty seuraavan "kaavan" mukaisesti:

25.12.2019   +2.7 C
25.12.2018   +0.4 C
25.12.2004   -20.4 C
25.12.1969   -11.0 C (vanha sääpäiväkirjakirjaus)


Että kyllä on ilmoja pidellyt ennenkin. Ja todennäköisesti vielä ennen kevätpäivänseisausta saadaan nauttia täällä kaakonkulmallakin kunnon pakkasista ja ehkä lumisateistakin.



Olisikohan jo aika aloittaa talvilintujen ruokinta ?

Rasvaa tarjolle eri muodoissaan Terminen talvi on ottamassa otettaan, joten nyt on hyvä hetki aloitella talvilintujen ruokintaa. Pakkasjakso...