keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Samsung Frontier - kummitteli (?)


Vaikka itse lähes työkseen "painii" noiden tietoturva-asioiden kanssa, niin joskus huomaa kuinka haavoittuvainen näiden järjestelmien kanssa oikein on. Koko ajan pitäisi olla ajatus kirkkaana kun päätelaitteeseen laittaa virrat päälle ja alkaa puuhastelemaan; niin kotona kuin maailmallakin.
Hankin tuossa reilu vuosi sitten vähän niin kuin testimielessä Samsungin Frontier -älykellon käyttööni. Kellon toiminnot yhdessä Samsungin puhelimen kanssa osoittautuivat sen verran mukaviksi, että päätinkin jättää vanhan vuosia palvelleen Orient-merkkisen kellon edelleen odottamaan pariston uusimista hyllyyni.
Frontier on yhdistettynä Bluetoothilla (sinihammas) kännykkääni, jonka kanssa ne keskustelevat keskenään. Langattoman verkon käyttöä en kellossa ole aktivoinut, vaikka sekin olisi mahdollista. Tähän on omat tekniset syynsä.
Tuossa taanoin eräässä naapurivaltiossa vieraillessani tuli kelloon ilmoitus, että tuntematon WiFi-verkko haluaa yhdistyä kelloon "sinihampaan" kautta. Annoin jostakin syystä hetken mielijohteesta kellolle luvan yhdistyä, koska olin kuvitellut että VPN-yhteyden päässä roikkunut matkapuhelimeni halusi keskustella kellon kanssa - ehkä näin olikin.
Kotiin palattuani huomasin, että älykellon akku loppui yllättävän nopeasti. Akku, jonka varaus oli ennen kestänyt reilu 2,5 vuorokautta kevyesti, tyhjeni nyt lähes vuorokaudessa. Eli kelloa sai latailla joka ilta. Tämä hieman kummastutti, koska minkään tiedon mukaan ei laitteen akkujen tulisi näin nopeasti mennä huonoon kuntoon.
Pienen päättelyn jälkeen arvelinkin kellossa olevan jonkin ohjelman, joka vei kellon suorittimen tehoja normaalia enemmän - eli joku prosessi oli oudosti päällä. Kellon ohjelmista ei moista kummajaista löytynyt, eikä siihen oikein päässyt käsiksikään yhtä helposti kuin normaaliin tietokoneeseen.
Asensin joka tapauksessa ohjelmat uusiksi - päivitin siis kellon ja samalla sen sovellukset. Mutta, ongelma jatkui edelleen. Ilmeisesti tuo outo prosessi oli mennyt laitteen ns. tekniselle puolelle, jonne peruskäyttäjällä ei ole juurikaan asiaa. Teknisellä puolella on joukko ohjelmia ja prosesseja, jotka laitevalmistaja on sinne asentanut, eikä ne muutu vaikka käyttäjä hieman töpeksisikin laitteensa kanssa. Näin on niin kännyköissä, kuin monissa ITE-laitteissa.
Paras tapa piiloittaa esim. vakoiluohjelma on juuri tämä tekninen osio, jossa se saa melko rauhassa lymyillä, ellei omalla toiminnallaa paljasta itseään. Niin, ja useimmat virustorjuntaohjelmistotkaan eivät pääse tutkimaan tätä "harmaata aluetta" järjestelmässä.
Suoritinkin kellolle lopulta ns. rootingpäivityksen, jonka avulla sain asennettua kaikki osiot uusiksi. Näissä päivityksissä on aina se vaara, ettei laite enää herää ollenkaan eloon. Tuttu ilmiö niille, jotka harrastavat puhelimien roottausta.
Kello heräsi eloon ja kas kummaa - nythän se on kuin uutena konsanaan. Akku uusiutui tai ainakin sen kapasiteetti, koska jälleen päästään liki kolmen vuorokauden latausväliin jatkuvalla käytöllä.
Se, mikä ohjelma ja mitä se halusi on epäselvää, enkä sitä enää pysty selvittämäänkään. Toivottavasti se oli pelkkä toimintahäiriö kellon prosesseissa eikä mitään ulkopuolista ohjelmaa ollut ajolistalla.
Ollaan jatkossa siis tarkempia kun näytöille tulee kehotuksia liittymään johonkin tai asentamaan jotakin.
Tuo perinteinen Orient mekaanisena kellona olisi varmasti varmempi matkakumppani.

OH5KUY // ARi

Oma valokuva

Born: March 1965
Married with Leila
Other familymembers:
  • Sina (1991) girl 
  • Aapo (2007) Tibetan spaniel (!2013!)
  • Tapsa (2013) Hamster (!2014!)
  • Wiljo (1985) Turtle
 
Hamradio operator since 1991.
Using callsign: OH5KUY

Twitter