lauantai 10. syyskuuta 2016

QRM QRM

QRM QRM "taajuudella häiriö"
Erittäin hieno ja mielenkiintoinen artikkeli YLE:n aamuisesta bittivirrasta poimittuna.
Täällä kaakonkulmallahan ja muuallakin itäisessä Suomessa tuo itänaapuri sanelee pitkälti pelisäännöt, joilla radiospektrin käytöstä pelataan. Näin on ollut ja tulee varmasti olemaan jatkossakin.
Tosin häiriöt ovat paljolti poistuneet ns. TV-kanavilta. Muiden radiotaajuuksien osalta tilanne on hyvin  erilainen, sillä erilaiset häiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina melkoisesti. Kaikki QRM  (häiriö) ei tule kuitenkaan itänaapurista - kyllä muutkin valtiot ovat leikissä mukana. Esim. Australian ja Kiinan käyttämät yli radiohorisontin ulottuvat HF-tutkat kuuluvat hyvin täällä pohjolassakin. Myös erilaiset kriisipesäkkeet kuten Ukrainan ja Syyrian sodat ovat aiheuttaneet lisää tungosta radiotaajuuksille.
Tänä päivänä nuo itärajan tiukat määräykset tuntuvat monille lähinnä siinä, että nopeiden 4G-verkkojen rakentaminen rajan läheisyyteen ei onnistu ja tietysti monien taajuuksien käyttäminen radioamatööriliikenteessä on rajoitettu tai kielletty kokonaan, koska aiheuttavat häiriöitä naapurimaan laitteille.
Sen verran täytyy vielä viitata tuohon YLE:n artikkeliin, että tuon jutussa mainitun teknikon (Reino Laitinen) suuri masto ja antennit palvelevat yhä radiotaajuuksia - tosin ei Lappeenrannassa vaan Etelä-Savon suunnalla.

Suomalaiskotien televisioruutujen kipinöinti paljasti Neuvostoliiton sotasalaisuuden 1970-luvulla #uutisvahti http://yle.fi/uutiset/suomalaiskotien_televisioruutujen_kipinointi_paljasti_neuvostoliiton_sotasalaisuuden_1970-luvulla/9155252

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Twitter