perjantai 20. heinäkuuta 2012

Sadekesiä Mustolassa vuosien varrelta

Viimepäivinä on jopa oikeutetusti arvuuteltu sitä, että ollaanko nyt viemässä läpi erittäin sateista kesää ja onko tämä nyt sitä kauan povattua ilmastonmuutosta.
Vastauksia kysymyksiin voidaan helposti etsiä aivan lähihistoriasta. Kaivoin sateiden osalta pikaisesti sääasemalta tiedot n. kahdeksan vuoden jaksolta kesä-heinäkuun osalta. Kuten oheisesta grafiikasta voi helposti todeta eivät kaikki kesät ole "veljiä" keskenään; vaihtelua on ja sitä pitää varmasti ollakin. Nopealla tarkastelulla voisi jopa todeta, että kahden hieman sateisemman kesän jälkeen tulee sitten yksi todella kuiva kesäkausi, kuten toteutui vuonna 2007. Tämän trendin mukaisesti pitäisi vuosina 2013-2014 päästä nauttimaan jälleen kuivista kesäkuukausista, ainakin toisena vuotena.
Tilaston osalta on mielenkiintoista havaita se, että yleensä tuo kesäkuu on ollut sateisempi kuin heinäkuu. No, tänä vuonna ollaan tekemässä jälleen selvää poikkeusta tuohonkin toteamaan: kesäkuussa jäätiin 70 mm vesimassaan kun nyt ollaan jo heinäkuun osalta menossa liki 90 mm lukemissa ja kuukautta on vielä pari viikkoa jäljellä.
Onpa mielenkiintoista katsoa meneekö maaginen 100 mm raja rikki heinäkuun osalta. Itse olisin valmis sanomaan, että kyllä menee ja kirkkaasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...