tiistai 23. helmikuuta 2010

ROS over the World!

Vanha keksintö uusissa kuorissa näki hiljattain päivänvalon amatööriradiolaineilla: ROS-lähetelajia tukeva ohjelmisto julkistettiin hiljattain ja sai innokkaimmat amatöörit kokeilemaan tätä uutta viestitysmuotoa ja sen ominaisuuksia.  Itselläni sattui juuri sopivasti olemaan vapaapäivä ja suunniteltu käynti radiokerhon (OH5AB/ OH5B) asemalla, joten tilaisuus uuden moden käyttöönottoon oli suorastaan käsillä. Näin helppoa tuskin uuden ohjelmistön käyttöönotto on ollut pitkään aikaan: ohjelma asentui hetkessä ja tarvittavia määrityksiä omien asematietojen lisäksi tarvitsi laittaa vain tietokoneen COM-portin numero - siinä kaikki. 
Ensimmäiset signaalit avautuivat ruudulle jo alle minuutin asennuksesta ja pienen käyttöliittymään tutustumisen jälkeen oli ensimmäiset yhteydetkin pidetty pitkin Eurooppaa. OH5B-kutsu taisi olla ensimmäisiä asemia Suomessa, joka kyseistä järjestelmää käytti. 
Yllättävän hyvin yhteyksien pitäminen onnistui vaikka äänessä tuntui olevan useita kymmeniä asemia eripuolilta Eurooppaa. Huom: kaikki asemat työskentelivät siis samalla taajuudella. Ohjelmiston hieno erikoisuus on se, että laittaessaan omaan viestiin sähköpostitunnuksen saa maailmalta omaan sähköpostilaatikkoon sitten raportit niiltä asemilta, jotka ovat kuulleet signaalin - eli realiaikaista SWL-raportointia (SWL= kuunteluraportti).
Sivun kuvana on Hollannin Antilleilta Josen lähettämä kuvaruutukaappaus siitä miltä OH5B:n signaali kaukana Karibialla kuului.
Ohjelmistokehitys uuden lähetelajin ympärillä on vilkasta, sillä jo tänään oli ilmestynyt uusi virallinen versio ohjelmasta - eilen vielä ajeltiin ns. Beetalla. Samoin työskentelyyn suositeltavat taajuudet olivat saaneet lisää variaatioita. Viikolla pitääkin erityisesti kokeilla kuinka yhteys syntyy silloin kun hyötysignaali kulkee ns. kohinatason alla eli korvin kuultavaa tai spektrorammissa nähtävää signaalia ei ole havaittavissa juuri ollenkaan.

Jatkossa jää nähtäväksi, millaisen suosion tämä uusi lähetyslaji saavuttaa radio-operaattorien keskuudessa. Nykyisellään noita digitaalisia modevaihtoehtoja on käytettävissä useita kymmeniä, joten on varaa mistä valita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keväänkorvalla

Mustola, vko 13 / 2024  Pääsiäispyhien aattona näytti kevät saaneen kunnon harppauksen eteenpäin. Lämpötilat nousivat hetkessä toiselle kymm...