keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Jaksaa, jaksaa, jaksaa - Voyager 1 & 2 !

Voyager-luotain - kilpailupienoismalli
Viime syksynä (2019) päätin jälleen toteuttaa yhden haaveen ja rakentaa jälleen kerran pienen "antennifarmin" peilaamaan kohti avaruutta. Tarkoituksena on toki ensisijaisesti työskennellä radioteitse satelliittien kautta muita radioamatööriasemia sekä tietysti kuulostella muitakin mielenkiintoisia signaaleja avaruuslentoihin ja -tutkimuksiin liittyen.

Nykyinen signaalinkäsittelytekniikka mahdollistaa jo monipuolisesti erittäin heikkojenkin signaalien käsittelyn tietokoneella.1990 -luvulla, kun ensimmäistä kertaa kuulosteltiin "avaruusaaltoja" ei tietokoneista tavalliselle käyttäjälle ollut juuri apua. Internetin avautuessakin tietokone tarjosi lähinnä nopean väylän tiedon saamiseksi eri projekteista ja välineistä - lähinnä NASA:n suunnalta.

Signaalia Marsista tältä aamulta
Avaruuden osalta oma mielenkiintoni on radioamatöörisatelliittien lisäksi kohdentunut erityisesti syvän avaruuden tutkimiselle ja kahdelle avaruusluotaimelle, Voyager 1 ja 2, jotka ovat matkanneet jo yli 42 vuotta tehden arvokasta tutkimusta. Ja tuo matka jatkuu edelleen. Etäisyyttä maapallollekin on jo kertynyt kummaltakin luotaimelta reilu 149 milj. kilometriä ja radiosignaaliltakin, joka matkustaa valonnopeudella kestää matka luotaimelle n. 20 tuntia suuntaansa!

Olen käsitellyt Voyagerien matkaa jo aikaisemmin muutamissa kirjoituksissa, joten en käy taustoja enää noilta osin sen syvällisemmin. Tässä on vielä linkit kirjoituksiin, jos aihe sattuu enemmälti kiinnostamaan:


Niin kunnon kattaus aiheesta löytyy toki NASA:n omilta sivuilta osoitteesta: https://voyager.jpl.nasa.gov/

Alla alkuperäiset datalehdet, jotka tulivat aikoinaan tuon Voyager-pienoismallin palkinnon mukana.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...