maanantai 9. maaliskuuta 2020

Tietoturva muuttaa maailmankuvaasi

ISBN: 978-951-20-9513-1

Vuosi vuodelta yhä enemmän ja enemmän tulemme tahtomattamme sidoksiin erilaisten tietoteknisiin ratkaisuihin. Tämä suuntaushan ennustettiin jo oikeastaan ennen kuin ensimmäinen virallinen "kotimikro" julkaistiin 80/90 -luvulla. Noista ajoista on edetty huimin harppauksin ja välillä tuntuu, että vauhti vain kiihtyy.

Työntekoa ja arkipäivän askareita helpottamaan tarkoitettu tosin on viimeisten vuosikymmenten aikana kääntynyt hieman käyttäjäänsä vastaan. Erilaiset tekniset, tietoturvaan liittyvät ongelmat ovat jo ns. arkipäivää. Uusia laitteita ostaessaan ja käyttöön otetttaessa ei kuluttaja aina todellakaan ole tietoinen kaikista laitteen mukana tulevista "kylkiäisistä".

Tietotekniikan levittäytyessä yhä uudempiin sfääreihin ja kommunikaation siirtyessä suurimmaksi osaksi internettiin, onkin avautunut oiva pelikenttä myös kaikenlaiselle rikolliselle toiminnalle, samoin kuin tietysti valtioiden tiedusteluelimille.

En tiedä, minkälaisessa ihanassa "tietoturvakuplassa" eläisimmekään, ellei Edward Snowden olisi tuonut julki kuinka USA häikäilemättömästi vakoilee niin omia kuin vieraitakin. Maailmasta löytyy monia muitakin merkittäviä tietotekniikkajättejä, jotka tekevät samaa asiaa. Näistä maista ei vaan vielä ole kukaan Edwardin kaltainen henkilö uskaltanut tulla tietoineen julkisuuteen.

Lukiessani uudelleen tuota Glenn Greenwaldin teosta Edward Snowdenin paljastuksista, aloin miettimään, kannattaako tämänkaltaista teosta suositella peruskäyttäjille ollenkaan. Saattaa aiheuttaa jonkinasteista traumaa tai muuta levottomuutta.

Kävin tuossa taanoin asentamassa ja mittaamassa erään tuttavan langatonta lähiverkkoa. Tarkoituksena oli katso ns. vapaa(t) kanava, jolla tuo verkko toimisi hyvin, ilman naapurien aiheuttamaa häiriötä. Loppumittauksessa luettelin tuttavalle laitelistan, jotka olivat mukana hänen omassa lähiverkossaan. Tuttavan mielestä luettelosta ei olisi pitänyt löytyä kuin tietokon ja pari puhelinta. Mutta, mutta, nopea tarkastelu listalle osoitti, että myös televisio, jääkaappipakastinyhdistelmä ja ilmalämpöpumppu olisivat halunneet liittyä verkkoon. Laitteet olisivat varmasti liittyneetkin, jos verkko olisi ollut ns. salaamaton. Siinä sitä olisi sitten joskus ihmetelty kun pakastin sulattaa itsensä kesähelteillä ja ilmalämpöpumppu alkaa tekemään omia tuuletuksiaan.

Hyvää ja tietoturvallista vuodenjatketta kaikille lukijoille.

PS: muistakaa sulkea niin langallinen kuin langaton lähiverkko ulkopuolisilta tunkeutujilta ja skannatkaa joskus omasta verkosta löytyvät laitteet lävitse. Monille puhelinmalleille löytyy jo hyviä ohjelmistoja lähiverkon "ongelmien" selvittämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...