tiistai 14. helmikuuta 2017

7000 km ja 5 Wattia (JT9)

OH5KUY <=> K8SIA 7000 km 5 W 18 MHz
Jäi sopivasti näin kauniina kevätpäivänäkin hieman extra-aikaa kokeillakseni mitä radioaalloilla liikkuu. Tämä toiminta on hyvää vastapainoa sille, kun käy kolaamassa auran ja karhun portin eteen kasaamat sohjomassat sivummalle. Kevät tulee - hurraa.....

Totuushan näissä radioyhteyksien pidossakin on se, että ei niin huonoa radiokeliä etteikö jotain vasta-asemaa bandilta löytyisi. Mitä huonompi radiokeli - sitä haastavammat ovat olosuhteet. Näillä pienen teholuokan laitteilla (max. 10 Wattia) touhutessa on nuo kelit yleensä aina sopivan haastavat. Kyllähän se varmasti harmittaa jos naapurissa ei kaveri saa yhteyttä kilo-Watin tehoilla, kun toinen workkii saman aseman 5 Watilla!

Nämä nykyajan ns. tietokoneavusteiset modet, ovat siitä hyviä, että ne toimivat parhaimmillaan juuri pienillä tehoilla. Usein radiosta ei kuulu kuin kohinaa, eikä spektrinäytölläkään ole juuri mitään, mutta siitä huolimatta ruudulle tulee vasta-aseman infot ja tekstit. Äänikortti ja prosessointitekniikka toimivat hyvinä kuulokojeina hi..

Iän myötä tuo kuulokynnys on mennyt sellaiseen suuntaan, että alkaa olla työlästä lukea -20 dB ja sitä heikompia signaaleja - varsinkaan jos jaksolla on vielä jotain häiriötä. Täytyy toki muistaa, että silloin kun tietokoneet ovat poissa pelistä, on tuo CW se ainoa, oikea lähetelaji, jolla yhteydet onnistuvat jos ovat onnistuakseen heikoillakin signaaleilla.

Tänään innostuin kuulostelemaan 18 MHz:n bandia ja eipä aikaakaan kun tekstiruudulle tuli kutsusignaali USA:sta. Vesiputousnäytössä näkyi juuri ja juuri lievä varjostus, jonka vilkkaalla mielikuvituksella saattoi todeta signaaliksi. Päätin kokeilla tuuriani ja vastasin K8SIA:lle omalla 5 Watin tehoilla. Ja kas kummaa - hetken kuluttua tuli signaalille vastaus ja yhteys saatiin pidettyä ongelmitta. Yhteyden aikana signaalin voimakkuus vaihteli -24 - -21 dB -välillä, puolin ja toisin. Hieno juttu. Tämän päälle voikin palkita itsensä kupilla kuumaa DX-kahvia.

JT9 QSO "Amerikkaan"

73 //ARi//


73

OH5KUY // ARi

Oma valokuva

Born: March 1965
Married with Leila
Other familymembers:
  • Sina (1991) girl 
  • Aapo (2007) Tibetan spaniel (!2013!)
  • Tapsa (2013) Hamster (!2014!)
  • Wiljo (1985) Turtle
 
Hamradio operator since 1991.
Using callsign: OH5KUY

Twitter