torstai 29. elokuuta 2013

"Pojat kotiin" SM / MM

Viime viikot ovat olleet melkoisen mielenkiintoiset radiourheilurintamalla, sillä protestiaikojen umpeuduttua on mestaruudet saatu jaettua vuoden sisällä käydyistä isoista kisoistakin.
SM-kisojen osalta tulos pääsi hieman yllättämään sillä saamisina oli kaksi pronssipyttyä kahden luokan osalta: QRP-CW ja QRP-RTTY. Siis alle 5 Watin teholla ajettu sähkötyksen ja "kaukokirjoituksen" luokkapronssit.
Sikäli mielenkiintoinen saavutus, koska olin äänessä antenniteknisistä ongelmista johtuen vain yhdellä bandilla (80 m). Näin tuli annettua yhden bandin verran tasoitusta muille operaattoreille. Onni onnettomuudessa taisi kuitenkin olla se, että 40 m bandilla ei keli suosinut ainakaan näitä heikkoja signaaleja. Muutoin sijoitus olisi varmaan ollut siellä kymmenen huonommalla puolella.
Mutta niin tässä kuin muussakin urheilussa pitää laskea oma osuutensa myös hyvälle tuurille ja oikealle taktikoinnille.

Maaliskuussa 2013 oli sitten MM-tason tiukka sprinttikilpailu, jonka Italiaiset olivat kutsuneet koolle. Sprintti tarkoittaa tässä yhteensä 4 tunnin operointiaikaa kahteen jaksoon jaoteltuna. Normaalistihan useimmat kisat ovat ns. maratonkisoja, joissa operointi aika on jotain 24 - 48 tunnin väliltä. Itselläni nuo maratoonit eivät ole koskaan kulkeneet, joten odotettu sprintti oli mielenkiintoinen haaste kokeiltavaksi.
Kelit tuntuivat tälläkin kertaa hieman nahkeilta, vaikka käytössä oli pelkästään 20 metrin DX-bandi. Tuo auringon voimakas aktiivuus vaikuttaa niin monella tavalla erityiseti HF-puolella. Mutta tässä lajissa useimmiten kelit ovat samanlaiset kaikille, vaikka mielestäni kyllä eri maanosat ovat hieman eriarvoisessa asemassa, ainakin lyhyissä kilpailuissa. Lyhyissä kilpailurupeamissa ei kaikille voida taata samanpituisia valoisan, hämärän ja pimeän jaksoja. Signaalithan etenevät HF-llä eri tavoin kun on kyseessä päivä tai yö.

No, viikolla tuli sitten liiton kautta ilmoitus MM-tuloksista, ja täytyy sanoa, että kyllä yllätti allekirjoittaneen. Olin jo melkein unohtanut koko koitoksen. Onneksi tuli sentään lähetettyä tuo kilpailuloki - jälkikäteen asia olisi voinut hieman harmittaa.
Kuten ao. tuloksista näkyy on radiourheilulla melkoisen voimakas jalansija kansainvälisestikkin - vähän samaan malliin kuin yleisurheilussa tuolla miesten keihäänheitolla: peräti 6 asemaa 10 parhaan joukossa!

Nyt täytyykin sitten odotella koska Italiasta tulee palkintopostia. Itse tuskin tulee lähdettyä palkintoa hakemaan elleivät sitten lähetä kutsua ja lippuja tai sitten täytyy käydä noutamassa joku Ferrari. Tosin tuo viimeisin vaihtoehto kävisi kyllä veroineen niin kalliiksi, että voisi olla parempi luovuttaa se paikalliselle kilpailijalle sen pitemmittä puheitta.


 t. ARi (OH5KUY)


Contest RTTY-QRP 2013
Pos. Utente Country categoria totpunti Category S20 (Single band 20 mt single oper.)
1 OH5KUY FINLAND S20 38 
2 OH2BBT FINLAND S20 36 
3 IT9CLN ITALY S20 24
4 OH2LNH FINLAND S20 22
5 G6NHU ENGLAND S20 20
6 OG4T FINLAND S20 17
7 OH2LZI FINLAND S20 17
8 OH6BA FINLAND S20 17
9 IZ3NVR ITALY S20 11
10 VE2FK CANADA S20 8
11 EA8OM CANARY ISLAND S20 8
12 F5MPN FRANCE S20 8
13 IN3OWY/I2 ITALY S20 8
14 IZ4MJP ITALY S20 7
15 K4GMH USA S20 7
16 WB2COY USA S20 5
17 IK2AUK ITALY S20 1



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...