keskiviikko 22. toukokuuta 2024

GPS-häirintä iskee

Tilanne 22.5.2024 klo 19.10 (SA)

 

Tarkastelin tuossa pikaisesti paikkatietoja aprs.fi -sivustolta ja huomasin, että itärajalla tapahtuu jälleen mielenkiintoisia. No, ei nyt ihan niin dramaattista kuin kuvasta voisi ymmärtää - toivottavasti. Kuvasta saa sen käsityksen, että ajoneuvo on ylittänyt suljetun itärajan ja suuntaa jonnekin Laatokan pohjoispuoliseen Karjalaan 😁

Virhe tiedonsiirrossa tai ehkä tuo kuuluisa GPS-häirintä on saanut tämän ilmiön aikaiseksi. Tällä katsomalla tämä liikkuva asema oli ainoa, joka oli hieman oudossa paikassa sijainnin osalta. Toki, joskus joku voi tehdä ns. kepposen ja ilmoittaa järjestelmään ihan väärät koordinaatitkin.


@ri

sunnuntai 19. toukokuuta 2024

K.S. Sainion muistokilpailun tiimellyksessä

 K.S. Sainion muistokilpailu radioaalloille pidettiin tänään. Kilpailu on vuoden kolmas osakilpailu kotimaisessa SM-sarjassa. Lähetelajeina tutut sähkötys (CW), puhe (SSB) ja "radiotelegraphy" (RTTY). Kauniista, lähes helteisestä säästä huolimatta osallistujia kilpailuun riitti. Tosin asiaa helpotti se, että kutakin aaltomuotoa käytettiin vain tunnin jaksossa, joten osallistuminen ei noilta osin vaatinut kokopäivätoimista istumista radioiden äärellä. Itse osallistuin vain perinteisesti CW ja RTTY -luokkiin. Puheet jätettiin muille 😁

Vaikka aurinko on useana päivänä jo yrittänyt sekoittaa radiokelit, onnistuttiin tänään kuitenkin kilpailemaan ihan kohtuullisilla heijastuksilla, eikä "Blackoutista" ollut nyt pelkoa. Sähkötysosiossa, joka oli osioista ensimmäisenä tuntui asemia olevan mukana ihan reilustikin. Itse työskentelin 29 yhteyttä, joista suurin osa 7 MHz eli 40 metrin taajuusalueella. Tuo käytössä oleva T2FD -dipoli ns. NVIS-asennuksella ei oikein suosi tuota 3.5 MHz eli 80 metrin taajuusalueen käyttöä. Toki tuollakin alueella muutama yhteys saatiin aikaiseksi.

RTTY-osio on jo useamman vuoden kärsinyt osallistujapulasta. Kaikki tuntuvat työskentelevän mieluummin FT8-aaltomuodolla, jolla jo onkin oma SM-sarjansa. Tässä onkin vaarana, että jatkossa tuo FT8 korvaa kokonaan tämän RTTY-osion. Itselläni tuli kilpailulokiin vain 12 yhteyttä tällä aaltomuodolla eli tunnin aikana sai huhuilla tyhjälle bandille aika pitkän tovin 😊

Seuraava SM-osakilpailu onkin sitten heti elokuun alussa, kun kisaillaan "Kesäillan kisan" merkeissä.

vy 73 de @ri


CW-yhteydet 19.5.2024 by OH5FI

RTTY-yhteydet 19.5.2024 by OH5FI


lauantai 18. toukokuuta 2024

Varautumista itärajalla 2024

Itärajalla, 18.4. 2024 = "Torjuntasuunta itään"

 

Kävin tuossa reilu viikko takaperin asioimassa erään itäsuomalaisen isännän tiluksilla lintu- ja luontoasioiden tiimoilta. Isännällä on vanha tila lähellä itärajaa. Matkaa rajalle on linnuntietä vajaa 2 kilometriä ja hänen tiluksiensa lävitse johtaa rajalle vanha kärrypolusta muotoutunut metsäautotie, joka päättyy aivan raja-aukon reunaan.

Maisema tontilla oli muuttunut muutaman vuoden takaisesta, kun metsäyhtiö oli käynyt ottamassa pois omansa, isännän pyynnöstä toki. Pöllönpöntöille ja hieman pienemmillekin pöntöille täytyikin nyt etsiä uudet paikat. 

Kun pöntöt saatiin paikoitettua uudelleen isäntä esitteli ylpeänä uuden maakellarinsa. Kellarin lähempi tarkastelu osoitti, että olihan tässä kellarissa aineksia myös muuhunkin kuin talviperunoiden säilytykseen. Kellariin johti melko jyrkät portaat ja arvioin kellarin lattian olevan reilu 3 metriä maanpinnan alapuolelle - ehkä enemmänkin. Portaiden ylätasanteella oli vanhahko puinen ovi, mutta itse kellaritilaan saavuttaessa olikin käytössä kunnon "palo-ovi". 

Kellaritilassa oli tilaa useampi neliö ja mikä mielenkiintoisinta, kellariin saatiin ilmanvaihtoa vanhan käsikäyttöisen ilmapumpun kautta - tähän pumppuun oli myös mahdollista liittää erilaisia suodattimia, jos oli epäilyksiä ilman laadusta; vanhaa sotilastavaraa poistomyynnistä -kuulemma. 

Kellarin runko oli näköjään koottu paksuhkoista betonielementeistä, jotka oli helppo laittaa paikoilleen legopalikoiden tapaan. Kellarin katolle ei laitettu perinteistä harjakattoa, vaan sinne jätettiin erillinen "suojatila", josta voi naamioinnin takaa tarkastella lintuja ja muutakin riistaa. Tarvittaessa toki tilaa voisi käyttää esim. tähystykseen tai tarkka-ampujan suoja-asemana kriisitilanteessa 👀 Ainakin tuota tähystys- / ampuma-alaa oli nyt kiitettävästi.

Kuulemma muillakin alueen isännillä on hieman vastaavia suunnitelmia - kaiken varalta. 

@ri

Eturintamalta kuultuna - InfoWars

 


Useimmille suomalaisillekin tulee vielä yllätyksenä kun kertoo, että ovat olleet sodassa jo useita vuosia ja vieläpä ihan eturintamalla. Nykyaikainen sodankäyntihän ei ole enää pitkään aikaan ollut pelkästään aseellisen voiman käyttöä. Aikamme informaatioympäristö onkin valjastettu eriasteisiin sotilaallisiin päämääriin käytännössä jo heti internetin ja sen erilaisten somealustojen käyttöön oton myötä. 

Sekin on yleinen harhaluulo, että "somesodassa" ei tulisi uhreja samalla tavalla kuin perinteisessä aseellisessa konfliktissa. Pahimmillaanhan oikeiden haittaohjelmien käyttö voi aiheuttaa ihmishenkienkin menetyksiä erilaisten onnettomuuksien ja muiden katastrofien kautta. Eikä vähäistä ole se ns. henkinen pahoinvointi, jota kohdistettu somehyökkäys voi aiheuttaa. Tästä käytetään monesti hienostunutta termiä "maalitus".

On hienoa, että Suomessa on runsaasti aikamme "informaatiosotaa" tutkivia ja kommentoivia toimittajia. Monet tekevät ja julkaisevat artikkeleitaan silläkin uhalla, että joutuvat itse maalituksen kohteeksi julkisesti. 

Itse luin Jessikka Aron ja Saara Juntusen mainiot teokset (kuva 2) jo heti niiden ilmestyttyä n. 5 vuotta sitten. Kirjat tarjosivat myös hyvää opetusmateriaalia silloiseen kouluttajan työhön tietotekniikan ja tiedustelunkin osalta. Molemmat kirjat ovat vielä tänäänkin erittäin ajankohtaisia, joten kannattaa lukaista jos aihe vähäänkään kiinnostaa.

Tällä viikolla sain iloista postia kun sain luettavakseni Jessikka Aron uusimman kirjan: Putinin maailmansota, Venäjän salaiset operaatiot lännen tuhoamiseksi. Ei ollut vaikea arvata, että kansien välistä löytyy jälleen kerrassaan "kutkuttavia" totuuksia Venäjän toimintamalleista. Ja mikä parasta, näissä kirjoissa löytyy myös vahvat perustelut esille tuoduista asioista, joten esille tuodut asiat eivät jää ns. kellumaan tyhjän päälle.

@ri






lauantai 11. toukokuuta 2024

"Hirmumyrsky" taivaalla

Tilanne radiosään osalta 11.5.2024 (kuva 1)

Viimeisen vuorokauden aikana on saatu ihastella ja kuulostella taivaallisen avaruusmyrskyn luomia ilmiöitä: voimakkaat revontulet, radiosignaalien vääristymät, hetkelliset "blackout"-tapahtumat radioviestinnässä, satelliittien ongelmat jne...

Numeroiden valossa tämän kovempaa myrskyä ei juurikaan ole, sillä magneettikentän muutosta kuvaava kp-indeksi saavutti korkeimman arvonsa 9. Edellisen kerran vastaava arvo saavutettiin vuonna 2003. Samalla tuo G-arvo (myrskyindeksi) saavutti arvon 5 (extreme / äärimmäinen)

Kuvassa 3 näkyy hyvin kuinka voimakas tuo myrsky on eri suureiden valossa. Erityisesti tuo Bz-arvo, -25 nT, on harvinaista herkkua. Arvo lupaa erittäin voimakkaita revontulia, mikä näkyy tosin myös tuossa kuvan 2 Auroraovaalissa. Myös mitattu aurinkotuuli on käynyt huimissa yli 800 km/s lukemissa.

Jatkoa luvassa vielä muutaman vuorokauden, koska uusia purkauksia on raportoitu auringon suunnalta. Jatkossakin on varmasti vielä luvassa jotain mielenkiintoista, sillä aurinko elää ns. kohonneen aktiivisuuden aikaa.

Radioviestinnän osalta tulee ainakin HF-taajuuksien osalta olemaan vapaapäivä. Ylemmillä taajuuksilla sitä voi yrittää sitten kuulostella noita aurorakohinoita: siellä missä puhesignaali puuroutuu ymmärtämättömäksi tuo CW eli sähkötys toimii mainiosti 😁


Auroraovaali / revontulivyöhyke 11.5.2024 (kuva 2)

Taivaalla tapahtuu ! (kuva 3)

Heijastukset lyhyillä aalloilla 11.5.2024 (kuva 4)

 @ri

Kesää kohti pikku pakkasilla

Sammakkolampi: toukokuu 2024
"jäitä pitelee 6-5-2024"

 Lämpötilojen osalta ei toukokuu ole tarjonnut oikeastaan mitään kovin kesäistä, hyvä että edes keväistä. Lämpötilat ovat painuneet useana yönä reilusti pakkasille ja navakka pohjoinen tuuli on pitänyt ne vähätkin plussa-asteet "kurissa". 

Lintu ja hyönteismaailma on hiljentynyt lähes täysin: päiväperhoset ovat menneet piiloihinsa ja monet muuttolinnut ovat palanneet etelämmäksi tai sitten keskittyvät vain ravinnon etsimiseen. Uusia lajeja ei juurikaan ole maastoon ilmaantunut, joten kun lämmöt palaavat onkin odotettavissa melkoinen ryntäys - toivottavasti.

Toukokuuta on vielä jäljellä, joten eiköhän sitä vielä säidenkin osalta päästä luonnossakin tasapainoon.

@ri


keskiviikko 8. toukokuuta 2024

FT8 SM-sprint, osa 5

 

Työskenneltyjä kilpa-asemia
FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukavasti mukana eivätkä peloista huolimatta nuo heijastuksetkaan olleet huonoja radiosignaaleille. Huonomminkin olisi voinut olla, sillä viikolla on tuo aurinko räiskytellyt melkoisesti aiheuttaen epänormaaleja muutoksia yläilmakehän heijastaviin kerroksiin.

Tunnin kiivas sprinttikisa saatiin siis käytyä hyvissä keleissä. Normaaliin tapaan työskentelin itse vain 7 MHz:n eli 40 metrin luokassa. Asemia kertyi kilpailulokiin aika normaali määrä eli 21 kpl. Tuo n. 20 aseman määrä näkyy ainakin näin kevätkaudella olevan se normaali määrä osallistujia - toki pelkästään 80 metrin bandilla työskentelevät asemat eivät tulekaan 40 metrin tilastoihin 😁

Itse työskentelin tällä kerralla kesä-QTH:n asemalta, jolloin tuo jakamani kilpailukerroin (KP42 ruutu) oli aika haluttu muiden osallistujien joukossa, koska ilmeisesti olin 40 metrillä ainoa asema ko. ruudusta äänessä.

Nyt on kesätauon paikka FT-sarjan osalta. Seuraava koitos sitten elokuussa.

@ri


Heijastukset kilpailun aikana 8.5.2024

maanantai 6. toukokuuta 2024

Päivän bongaus - "Ihan pihalla"

Bongaa päivä pihalla 4.-5.5.2024

 Viikonvaihteessa järjestettiin oikein lintujentarkkailun superviikonloppu, kun lauantaina vietettiin Tornien taisto -tapahtumaa, jossa lintutornit kilpailivat paremmuuksista havaintojen osalta. Koko viikonlopun ajan oli myös mahdollisuus osallistua lintujen tarkkailuun omalta koti- tai mökkipihalta, Bongaa päivä pihalla (BPP) tapahtuman osalta. 

Itse osallistuin BPP:een mökkipihalta, Enonkosken suunnalta, Koloveden maisemista. Harmittavasti tuo kylmänrintaman paluu hieman latisti tunnelmaa niin bongaajan kuin lintujenkin osalta. Toki jo alueelle muuttaneita siivekkäitä oli nähtävillä ja kuuluvillakin, vaikka päivän lämpötilat ylittivät juuri ja juuri +5 C:n rajan.

Itselläni kului tapahtumaan liki 16 tuntia eli aamu aikaisesta iltamyöhään. Onneksi ei ollut muita suunnitelmia sunnuntaille. Jälkikäteen ajatellen tuo lauantai olisi ehkä ollut parempi valinta laskentapäiväksi. 

Sunnuntai tarjosi havaintoalueelle, 100 metrin säteellä, yhteensä 29 lajia. Toki muutama laji olisi listaan tullut lisää, mutta eivät nyt sattuneet tulemaan laskenta-alueelle. Kaikkiaan ihan hyvä tulos.

Erikoisuutena tällä kerralla oli tuon lintujen äänen tunnistuksessa käytettävän keinoälysovelluksen kokeilu. Itse käytin sovellusta aamun laskennassa, jolloin linnut ovat yleensä äänessä auringonnousun aikaan aktiivisesti. Tein 6 tunnin intervallinauhoituksen ja vertailin sitä omiin kuulohavaintoihin. Samat lajit tulivat "molemmille" laskijoille testijakson aikana. Eli aika hyvin tuo sovellus toimii noilta osin. Käyttäjiä houkuteltiin sovelluksen pariin YLE:n luontoaamutempauksella, mikä saikin sovelluksen palvelimet hetkellisesti, jopa ruuhkautumaan tehdyistä nauhoituksista.

Seuraavan kerran sitten tarkkaillaankin pihan pöntöissä pesiviä siivekkäitä kesäkuun alussa.

@ri


Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...