sunnuntai 31. heinäkuuta 2022

Myymäläauto palvelee

 

Myymäläauto vierailee

Myymäläauto ei ole enää arkipäivää monellekaan. Kaupungeissa ja taajamissa tätä palvelua ei enää varmasti tarvitakaan, mutta maaseudulla myymäläauto on usein se lähikauppa, josta perustarvikkeet ostetaan. Valitettavasti vaan tämä hieno palvelumuoto on jäämässä historiaan sitä mukaan kun nykyiset, harvat myymäläautokauppiaat siirtyvät eläkkeelle tai lopettavat liiketoimintansa muutoin.

Oman kylän kaupat (2 kpl) lopettivat toimintansa liki 10 vuotta sitten, joten jäljelle jäi viikottain kylän raitteja kiertelevä myymäläauto. Autolle on kävijöitä riittänyt jopa vilkkaimman turistikauden ulkopuolellakin - hienoa. 

Myymäläauto palvelee asiakkaitaan esimerkillisesti: pysähtyy tarvittaessa sovittujen pysäkkien ulkopuolellakin, tuo tuotteet melkein kotiovelle tarvittaessa, valikoimat erittäin hyvät, ystävällinen palvelu. Näihin ei kivijalkaliikkeet oikein pysty millään vastaamaan.

Tänään oli hauska huomata myös myymäläautokulttuurin toinenkin puoli: pääkaupunkiseudulta tullut perhe oli varta vasten tullut tutustumaan uuteen nähtävyyteen - myymäläautoon. Onhan se omassa lajissaan jo melkoinen harvinaisuus. 

Toivottavasti nämä palvelut saadaan säilytettyä maaseudulla jatkossakin.

//ARi\\

sunnuntai 24. heinäkuuta 2022

Postit maailmalta radioteitse

 

Aamun postit maailmalta

Aamun sähköiset postaukset tulivat tälle aamulle haettua radioteitse. Samalla tuli testattua omat järjestelmät ja kuulosteltua radiotie-etenemistä lyhytaaltoalueella. Postia oli odottamassa jonkun verran, sillä pieni matkustelua ilman HF-radioita oli aiheuttanut katkoksen lukemisiin. No, toki, olisihan ne voinut perinteisestikin käydä internetin kautta lukemassa, mutta koska kyseessä on nimenomaan tuo oma "radiopostilaatikko" (oh5kuy(at)winlink.org), käytän sen lukemiseen radiokalustoa.

Tänään en saanut kotimaisten postilaatikkoasemien kautta linkkiä omaan postiini. Kaikki käytössä olleet ilmoittivat jostain virheestä järjestelmän (Trimode) suuntaan. Nyt olikin siis hyvä hetki kokeilla järjestelmän toimivuutta hieman laajemmalti, kun kotimaa oli ns. QRT eli lähettimet poissa päältä.

Ensimmäinen yhteys 7 MHz Pohjois-Norjaan avasi postilaatikon ja postauksia saapui työasemalleni. Samalla meni oma testiviesti maailmalle. Uteliaisuuttani testasin yhteyttä myös Moskovan suuntaan, ja kyllähän se yhteys muodostui sinnekin. En ollut siis mustalla listalla - ainakaan vielä 😎

Molemmat edellä mainitut yhteydet tuli muodostettu takapihan (puutarhan) vertikaaliantennilla ja 50 Watin teholla. Tämän jälkeen vaihto NVIS-dipoliin (matalalla puutarhan pensasaidan yllä) avasi yhteydet 10 MHz ja 14 MHz taajuuksilla Sveitsiin ja Saksaan. Tuntuikin, että tuo NVIS-antenni toimi tällä kerralla paremmin.

Näihin kuviin ja tunnelmiin.


//73\\ ARi

perjantai 22. heinäkuuta 2022

Radioaktiivista toimintaa - SRAL101-hengessä Eerikkilässä

SM-mitallit hallussa ja tutustuttu samalla ELSO-toimintaan

 Kesän yksi kohokohdista, hellejaksojen lisäksi, on perinteinen SRAL:n (Suomen Radioamatööriliiton ry) kesäleiri, joka tänä vuonna järjestettiin upeissa puitteissa Eerikkälän urheiluopiston tiloissa ja alueella 14.-17.7.2022. Vuosi sitten peruuntunut leiri päästiin nyt sitten vihdoinkin toteuttamaan.

Vietin leirillä kolme vuorokautta XYL (=vaimo) Leilan kanssa. Aika ei käynyt pitkäksi leirin aikana, sillä paljon oli erilaista tapahtumaa ohjelmassa ja tietysti opiston tarjoamia maukkaita aterioita😀 unohtamatta. Mielenkiintoista ohjelmaa oli välistä jopa liiaksikin, joten joistakin ohjelmista joutui luopumaan niiden päällekkäisyyden takia. No, onneksi useimmista tilaisuuksista on näin jälkikäteen katsottavissa leirillä taltioitu videotallenne youtube-kanavilla.

Omalta osaltani yksi leirin kohokohdista oli tietysti vuoden 2021 SM-mitalien jakaminen OH-cupin osalta. Vaikka kaksi osakilpailua viidestä menikin harmittavasti ohitse huonon tiedottamisen takia, ylsin silti pronssille tänäkin vuonna pikkuteholuokissa (QRP).

Myös työelämästä tuttu Panssariprikaati oli mukana leirillä omalla viestikontillaan, jonka sisuksista paljastui prikaatin oma sotilasradioamatööriasema, OI3AI. Hienot olivat puitteet radiotyöskentelylle. Ja vaikka kontin sisäänkäynnin vierustalla olikin näytillä mielenkiintoinen tykistöammus lähihäirintäominaisuuksilla, ei täältä kuitenkaan häiritty leirin viestiliikennettä.


OH5KUY esittelee kalustoa 1970/-80 -luvuilta.

Leirin ohjelmistoon kuului lauantaiksi järjestetty vanhojen radioiden näyttely. Jotkut "rohkeat" olivatkin tuoneet näytille vanhempia radioita ja viestivälineitä. Itse sain luvan osallistua näyttelyyn neljän laitteen voimin. Eniten kiinnostusta herätti tuo "AA-PELI", joka on 1970-luvun alkupuolella rakennettu kokelasluokan sähkötysradio. Maksimitehoja laitteesta löytyy peräti 15 Wattia ja kideohjattuna siitä löytyy taajuudet 80 / 40  ja 15 metrin aaltoalueille! Aikoinaan näitä rakennussarjoja sai tilata OH1AA-kerholta. Kaikkiaan näitä rakennussarjoja on ollut jaossa vain noin 200 kappaletta! Nykyisin näitä tapaa harvakseltaan radioamatöörien kirpputoreilta ja myyntipalstoilta. Oma laitekin tuli myytyä aikoinaan maailmalle, joten näytillä oli OH5AB:lta (Saimaan Viitoset ry) lainattu kalusto. Kaluston lisänä olin laittanut näytille kopiot AA-PELI:n alkuperäisistä kytkentäkaavioista ja piirilevykuvista.

Muut esillä olleet radiot ja mikrofonit edustivat myös varhaista 80-lukua: rakennussarjasta rakennettu VHF-radio (144 - 148 MHz) "Dick Smith Commander" ja aito tehdasvalmisteinen VHF-radio (144 - 148 MHz) "Icom IC-212 FM"

Mukana olleista mikrofoneista mainittakoon tuo muovikuoret menettäneen mikrofonin saamat uudet puukuoret.

Itselläni oli myös leirin kirpputorilla n. 100 tuotteen myyntipiste. Yllätys olikin melkoinen kun menin lauantaina myyntiajan loppuessa kysymään tuotteiden perään: n.95 % tuotteista oli löytänyt uuden kodin! Kotiin tuomisia jäikin todella vähän. Samalla tuli reissun polttoainekustannukset ja majoittumiset kuitatuiksi 😎

Ohi suunnitellut ohjelman kuin kruununa koko leirille tapasin hotellin vastaanotossa OH5UY (UT5UY), jonka kanssa pidimme pitkät "nokka-QSO" ja vaihdoimme peditiokortteja ym. Tässä tuli vaihdettua kuulumiset niin kotimaan kuin Ukrainankin suunnalta. Niin, ja eihän meillä ole kuin yhden kirjaimen muutos RA-kutsumerkissä: OH5KUY <=> OH5UY 😀


73 // ARi


keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

"Hermannimyrskyn" jälkimainingeissa 12.7.2022

 Eilen saatiin sitten kokea Etelä-Karjalassakin se kesän ensimmäinen, kunnon ukkonen, kun suuri ukkosrintama saapui Karjalankannaksen kautta ja ylitti maakunnan illan ja yön aikana. Tätähän olikin jo ennusteltu, sillä pitkät hellejaksot ja paahteiset kelit synnyttävät juuri tämänkaltaisia sääilmiöitä. Tuo otsikon nimi on täysin omasta kirjanpidosta, eikä siis ole mikään Meteorologianlaitoksen antama virallinen nimi tälle ukkosmylläkälle.

Itse seurasin myrskyn kehittymistä tutkakuvien ja erilaisten mittausten avulla jo aamupäivästä alkaen. Oma ennuste ukkosen saapumisesta sateineen ja tuulineen osui sikäli oikeaan, että ehdin leikkaamaan nurmikon ennen myrskyä sekä ottamaan pyykit pois kuivumasta. Samalla tuli varmistettua ettei pihalle jää mitään myrskyn heiteltävää puutarhakalusteiden ym. muodossa. Odotettavissa oli normaalia voimakkaampi myrsky, joka sitten kyllä jäi ainakin Mustolan osalta aika laimeaksi, kun vertaa muualla mitattuihin myrskyarvoihin. Toisaalta hyvä näin. Voimakas salamointi näkyi hyvin tummuneessa illassa ja kumea jyrinä säesti sopivasti valoshow'ta.


Ukkosmyrsky tutkassa katsottuna

Tutkakuvat on kaapattu sillä hetkellä kun tuo ukkosrintaman aktiivisin osa alkoi olla Lappeenrannan kohdilla. Kuvissa näkyy hyvin tuo ikävänoloinen punainen etureuna. Punainen väri kertoo voimakkaasta sateesta ja mahdollisista rakeista. Mustolassa saatiin hetkittäin sadetta ihan reippaasti, mutta rakeet jäivät onneksi tulematta. Tosin näihin rintamiin liittyvät sateet voivat olla joskus niin paikallisia, että kun omalla pihalla tulee vettä niin pienen matkan päässä raportoidaan jo rakeista.

Lämpötila ja kastepiste

Omalla mittauspisteellä Mustolassa tuo rintaman tuoma sade alkoi klo 20.20. Lämpötilakäyrässä tämä näkyy hyvin: lämpötilassa tapahtui jyrkkä pudotus sateen alkaessa. Onhan tuo ukkosrintaman tarjoama suihku hyvin kylmää, kun se tulee korkeuksista - vähän kylmempää, niin olisi tullut rakeina.

Ilmanpaine

Ilmanpaine on aina mielenkiintoinen seurattava myrskyihin liittyen: varsinkin silloin kun se ylittää oman mittausaseman. Rintaman etureunan saapuessa näkyy ilmanpaineessa jyrkkä muutos. Viimeksi kun pääsin ns. livenä seuraamaan isompaa myrskyä 2020, oli tuossa ilmanpainekäyrässä muutos, mikä ilmaisi myrskyn sisällä syntyneen "osamatalan". Tämä olikin merkki kovasta syöksyvirtauksesta, mikä sitten aiheuttikin tuhoja niin rakennuksille kuin metsille.

Keskituuli ja puuskat

Ennustettu myrskytuuli jäi näin paikallisesti aika vaatimattomaksi, vaikka kyllä heti rintaman etureunan saapuessa alkoi puut heilumaan aika voimakkaasti. Tätä kesti vain noin reilu puoli tuntia. Maksimituulet näin piha-alueella mitattuna 2 metrin korkeudesta jäivät juuri ja juuri yli 10 m/s arvoon.

Tunnin sadekertymä
Sadetta saatiin ilman rakeita hetkittäin ihan voimalla. Rintaman aikana sademäärä vaihteli 4 mm/h - aina 48 mm/h arvoihin. Keskiarvo rintaman aikana oli n. 10 mm/h. Kokonaiskertymäksi jäi vain ja ainoastaan reilu 14 mm, eli ei mikään "monsuuni"

Näihin kuviin ja tunnelmiin. Seuraavaa rintamaa odotellessa.


//ARi\\



perjantai 8. heinäkuuta 2022

Enonkosken kuntakarttaa värittämässä

 

Yhteyksiä VARA-modella 7.7.2022 KP42je

Enonkosken kunta, radioamatöörien kuntanumerolla OHC-402, täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Vuotta on ja tullaan juhlistamaan erilaisin tapahtumin pitkin vuotta.

Itse juhlistin tänään hieman kuntaa, pitämällä 140v-yhteyksiä maailmalle Ihamaniemen suunnalta. Yhteyksiä ja kuulijoita löytyi ihan mukavasti kuten kuvan kartta osoittaa. Ehkäpä tänäkin vuonna tulee täyteen muutama tuhat kirjattua yhteyttä maailmalle, joista vasta-asemille menee komea, Enonkoskihenkinen QSL-kortti, sitten aikanaan QSL-palvelun kautta. 

73 //ARi\\

Hiekanveiston EM-kilpailut Enonkoskella 2022

Jo perinteeksi muodostuneet hiekanveiston EM-kilpailut saatiin tänä vuonna järjestettyä ilman pandemiarajoituksia. Mukana kilpailussa olikin useita loistavia "hiekkaveistäjiä" eripuolilta Eurooppaa. 

Kilpailun aihe, RAUHA, näkyikin hyvin kaikissa kilpailutöissä. Tämän jutun kuvitukseen olen poiminut vain omat suosikkini, jotka yllättäen vastasivatkin aika hyvin niin kilpailutuomariston kuin yleisönkin mielipiteitä.

Kuvissa 1 ja 2 on ylivoimainen oma suosikkini: taidokkaasti mallinnettu panssarivaunu, jonka tykki on vahingoittunut. Melkein samanlaisia kuviahan on viimeaikoina saatu nähdä osana uutisointia Ukrainan suunnalta, joten yhtymäkohta rauhaan on noiltakin osin kunnossa.

Kuvassa 3 on kilpailun voittanut, Timo Koiviston käsialaa oleva Rauhankyyhky. Kyyhky on kuvattu "munapedille", jossa pesän munat muodostuvat munakäsikranaateista. Jos tarkkaan katsoo, niin yhdeltä kranaatilta puuttuu varmistussokka, mikä on osoitus siitä kuinka herkkä ja haavoittuvainen asia tuo rauha on.

Kuvassa 4 on yleisönkin valloittanut ja yleisöäänestyksessä ykköseksi tullut kuvaelma kissan ja koiran rauhaisasta yhteiselosta.

//ARi\\



Kuva 1

Kuva 2

Kuva 3

Kuva 4

Tulostaulu

 

keskiviikko 6. heinäkuuta 2022

Digiloikkaa HF:llä, VarAC

VarAC toiminnassa

 Digiloikkaa HF:llä on menty viimeaikoina suositun VarAC-sovelluksen myötä. VarAC:n liikennöinti perustuu perinteiseen PACTOR-tyyliseen liikennöintiin, erillisen ohjelmistopohjaisen VARA-modeemin kautta. Yhteys on siis virheenkorjaava, eli mahdollistaa virheettömän tiedonsiirron myös lyhytaaltoalueella (HF).

Siinä missä nuo perinteiset "rautamodeemit" maksoivat n. 1000 - 3000 Euroa, on tuon tehokkaan VARA-modeemin hinta internetistä ladattuna NOLLA Euroa. Sillä pääsee hyvin testaamaan ja kokeilemaan liikennöintiä, mutta mikäli haluaa nopeutta tiedonsiirtoon on vajaan 70 Euron rekisteröintimaksu aika pieni hinta noihin rautamodeemeihin verrattuna. Rekisteröimällä VARA:n tiedostot siirtyvät moninkertaisella nopeudella, mikä on eduksi etenkin tiedostojen siirrossa ja pitkissä sähköpostiviesteissä.

Asensin ja päivitin tänään tuon VarAC-ohjelmiston viimeisimpään versioon myös "mökki-QTH:ssa" ja tällä kerralla asensin yhden ylimääräisen "instanssin" modeemin osalta, jotta voin seurata liikennettä samaan aikaan kun olen pitämässä itse yhteyttä tai lukemassa viestejä maailmalta.

Kuvassa OE5RPP (Itävalta) lähetti lyhyen sääsanoman. Viesti tuli hyvin perille ja VarAC:n oma postilaatikkotoiminto toimi hyvin. Nyt ei tarvitse olla koko ajan koneen äärellä, vaan viestejä voi jättää odottamaan postilaatikkoon. 

Tiedonsiirto toimii näillä järjestelmillä hyvin myös hieman heikommissakin radiokeleissä. Itse pidin juuri postilaatikkoyhteyden USA:n länsirannikolle ilman ongelmia.

73 // ARi

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...