torstai 23. helmikuuta 2017

Aluevalvontaa

Tästä se lähtee....
Satuin tuossa muutama viikko sitten törmäämään erääseen ns. aluevalvontaa suorittavaan viranomaistahoon. Siinä maailman tilannetta päivitettäessä ja ajatuksia vaihdettaessa tuli puheeksi kuinka hankalaa ja kallista on noiden uusien "kamerakoptereiden" havainnoiminen. Kohteitahan pitäisi Suomessakin olla runsaasti, jos uskoo alan myyntipisteiden myyntilukuja.
Uskalsin väittää ettei kannata ainakaan heti rakentaa / rakennuttaa tuollaista usean 10 000 euron sensorijärjestelmää esim. jonkin kohteen suojaamiseen näiltä "vakoilukameroilta".
Tuli väkisin mieleen 90-luku, jolloin hieman samaan tapaan päiviteltiin sitä kuinka ukkoselta voitaisiin saada ns. ennakkovaroitus, jotta tiettyjä ukkoselle arkoja toimenpiteitä voitaisiin välttää jne. Tuolloin kilpailutin itseni ja totesin, että rakentamani ukkostutka (myöh. Mustolan ukkostutka) toimi jopa niin hyvin, että vakuutusyhtiöt pyysivät välillä raporttia havainnoista, kun tuli epäilyjä salaman sytyttämistä paloista. Ja helpon siirreltävyytensä ansiosta tuli järjestelmää käytettyä muutamia kertoja laskuvarjohyppytapahtumien suojaamisessakin.

Onneksi ilmatieteenlaitos siirtyi vihdoin ja viimein avoimeen dataa niin ukkos- kuin  muidenkin säätietojen osalta, jolloin myrskyjä / ukkosia voidaan seurata lähes livenä tietokoneen tai nykyään paremminkin kännykän välityksellä.

Sitten itse asiaan eli dronesuojaukseen. Tarjolla olisi kiinteä liki 10 000 euroa asennettava järjestelmä, jolla esim. lentokentät, tärkeät rakennukset, sotilastukikohdat, voidaan suojata niin, että saadaan havainto alueella lentävästä "lennokista". Tämä järjestelmähän ei itse asiassa suojaa kohdetta niin, että pakottaisi lentohärvelin laskeutumaan tai tuhoaisi sen - tämä vaan ilmaisee sen olemassaolon alueella.

Laskin tuossa äsken tämän "kevytilmaisimen" kulut ja pääsin niinkin huomattavaan kuluerään kuin 100 eur, joka jo sisältää prosessissa tarvittavan korttitietokoneen. Tosin tällöin tuotteet tulee tilata Euroopasta, jossa valinnanvaraa on paljon ja hinnat edullisempia kuin Suomessa, jopa rahteineen. Se huono puoli tässä järjestelmässä vielä on, että se ilmaisee myös alueella lentävät lentokoneet, jos niillä on joku radiolähete päällä, esim. transponderi. Laitteiston havaintoalue on suoraan verrannollinen käytettävään antenniin ja sen sijoitukseen.

Tällä hetkellä testissä on vain tuollainen kuvan osoittama pieni magneettitikku, jolla sisätiloissakin saadaan katettua sellainen 5 km alue matalalla lentävien kohteiden osalta. Yläilmoissa lentävät reittikoneet taasen kuuluvat tälläkin varustuksella yli 30 km päästä helposti.

Maalis- huhtikuun aikana onkin mainio tilaisuus (tarjottu mahdollisuus) katsoa pitääkö viritelmäni paikkansa, sillä laitteistolle on tarjottu hieno testiympäristö paikkaan, jossa on jo tuollainen 10000 euron järjestelmä. Huhtikuulla onkin hienoa katsoa ja vertailla näiden kahden järjestelmän lokitietoja havaintojen osalta.

Lennokkien osalta voisi helposti olla ettei havaintoja tule ns. aidosti, joten olen varautunut tekemään alueelle muutaman droneiskun järjestelmien testaamiseksi.


tiistai 14. helmikuuta 2017

7000 km ja 5 Wattia (JT9)

OH5KUY <=> K8SIA 7000 km 5 W 18 MHz
Jäi sopivasti näin kauniina kevätpäivänäkin hieman extra-aikaa kokeillakseni mitä radioaalloilla liikkuu. Tämä toiminta on hyvää vastapainoa sille, kun käy kolaamassa auran ja karhun portin eteen kasaamat sohjomassat sivummalle. Kevät tulee - hurraa.....

Totuushan näissä radioyhteyksien pidossakin on se, että ei niin huonoa radiokeliä etteikö jotain vasta-asemaa bandilta löytyisi. Mitä huonompi radiokeli - sitä haastavammat ovat olosuhteet. Näillä pienen teholuokan laitteilla (max. 10 Wattia) touhutessa on nuo kelit yleensä aina sopivan haastavat. Kyllähän se varmasti harmittaa jos naapurissa ei kaveri saa yhteyttä kilo-Watin tehoilla, kun toinen workkii saman aseman 5 Watilla!

Nämä nykyajan ns. tietokoneavusteiset modet, ovat siitä hyviä, että ne toimivat parhaimmillaan juuri pienillä tehoilla. Usein radiosta ei kuulu kuin kohinaa, eikä spektrinäytölläkään ole juuri mitään, mutta siitä huolimatta ruudulle tulee vasta-aseman infot ja tekstit. Äänikortti ja prosessointitekniikka toimivat hyvinä kuulokojeina hi..

Iän myötä tuo kuulokynnys on mennyt sellaiseen suuntaan, että alkaa olla työlästä lukea -20 dB ja sitä heikompia signaaleja - varsinkaan jos jaksolla on vielä jotain häiriötä. Täytyy toki muistaa, että silloin kun tietokoneet ovat poissa pelistä, on tuo CW se ainoa, oikea lähetelaji, jolla yhteydet onnistuvat jos ovat onnistuakseen heikoillakin signaaleilla.

Tänään innostuin kuulostelemaan 18 MHz:n bandia ja eipä aikaakaan kun tekstiruudulle tuli kutsusignaali USA:sta. Vesiputousnäytössä näkyi juuri ja juuri lievä varjostus, jonka vilkkaalla mielikuvituksella saattoi todeta signaaliksi. Päätin kokeilla tuuriani ja vastasin K8SIA:lle omalla 5 Watin tehoilla. Ja kas kummaa - hetken kuluttua tuli signaalille vastaus ja yhteys saatiin pidettyä ongelmitta. Yhteyden aikana signaalin voimakkuus vaihteli -24 - -21 dB -välillä, puolin ja toisin. Hieno juttu. Tämän päälle voikin palkita itsensä kupilla kuumaa DX-kahvia.

JT9 QSO "Amerikkaan"

73 //ARi//


73

maanantai 13. helmikuuta 2017

Maailman Radiopäivä! - World Radio Day

Hyvää maailman radiopäivää!
Päivää voi viettää kuuntelemalla suosikki ohjelmaa, suosikki radiokanavalta tai sitten vaikka pitää yhteyksiä radion avulla. Tapoja varmasti löytyy monia, joilla juhlistaa tätä päivää.
Itse kuuntelin sekä paikallista radiotarjontaa ja pidin myös radioaktiivisuutta yllä lyhyillä aalloilla vaihtamalla terveiset Saksaan.

Päivän SIM31-yhteys Saksaan

torstai 9. helmikuuta 2017

Sataset "paukkumaan" - Suomi 100 vuotta!

Suomen 100-vuotis synttärit ovat poikineet ympärilleen mitä erilaisimpia teemaan liittyviä ideoita ja tapahtumia. Mikäs sen mukavampaa juhlistaa näinkin, tätä arvokasta tapahtumaa.

Erilaisia juttuja asian ympärille on hieno kehitellä ja osa ehkä toteuttaakin. Vuosi on kuitenkin verrattain lyhyt ajanjakso ja sata on suuri luku, joten jos meinaa kovin speciaaleihin suorituksiin satasen rikkomiseksi - kannattaa aloittaa ajoissa.

Itse tuhlasin tuon tammikuun ideoidessa ja nyt ajattelin laittaa muutaman projekti vireille ihan vaan itseäni kiusatakseni (hi...)


      • Tässä Birdlife Suomen ideoimassa tapahtumassa on tarkoitus havaita 100 lintulajia Suomessa vuoden aikana. Sellainen ihan mukava määrä tuo 100, joka sopii niin aloittelijalle kuin pidempääkin lintujen kanssa puuhastelleelle hyvin. Tosi bongareillehan tuo määrä on "naurettavan pieni". Mutta, täytyykin muistaa ettei kyseessä ole mikään kilpailu: hieno ja yksinkertainen idea lisätä ihmisten lajitietoutta ja saada ihmiset liikkumaan luonnossa.

  • 100 postikorttia 
      • Tästä keräilystä en ole vielä kuullut julkisesti mitään, mutta voisin melkein vannoa, että joku on tämänkin asian jo keksinyt ottaa käyttöön. Joka tapauksessa tässä on vuoden aikana tarkoitus kerätä kasaan 100 kpl postikortteja, jotka ovat kulkeneet postin kautta. Itse vaikeutan vielä tavoitetta niin, että kelpuutan vain ulkomailta Suomeen postitetut kortit. Ja tarkennettakoon vielä, että lukuun ei lasketa vuoden aikana tulleita QSL-kortteja pidetyistä radioyhteyksistä. Tuolloin korttimäärä tulisi täyteen jo heti alkuvuodesta hi....
Tässä näin aluksi sitä haastetta. Saas nähdä kumpi tulee ensin täyteen: 100 lintua vai korttia.

Lopuksi vielä joitakin muita ideoita, jotka kävivät mielessäni tätä 100-projektia ajatellessani, mutta jätin ne "vielä" toteuttamatta (suluissa syy miksi en ehkä toteuta):

  • Kerää 100 Pokemon -hahmoa (en harrasta tätä urheilua)
  • Etsi 100 geokätköä (jäähdyttelykausi menossa tässä lajissa)
  • Etsi 100 munzee -tarraa (vaatisi liikaa matkustelua, LPR:n alueella vielä harvoja harrastajia)
  • Hiihdä yht. 100 km (maraton ei ole hiihdossakaan lajini hi...)
  • Pidä 100 radioyhteyttä OF-prefiksillä (en ilmeisesti aktivoi koko OF-prefiksiä)
  • Pidä 100 CW-yhteyttä (100 yhteyttä sähkötyksellä) - saatan jopa vielä toteuttaa
  • Pyöräile yht. 100 km (saatan jopa vielä toteuttaa kunhan kesä tulee)
Ja näitähän riittää - ei muuta kuin ideoimaan ja toteuttamaan.

Lupaan raportoida täällä ainakin työnalla olevien "haasteiden" etenemisestä.

Tällä hetkellä lintulajeja on 9 kpl ja kortteja maailmalta 12, joten hyvällä alulla ollaan.

keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Taittuuko talvenselkä?

"Useimmiten kylmin keskiarvo osuu kuitenkin vasta helmikuun toiselle viikolle. Näin onkin, mikäli selän taittumisen indikaattorina pidetään lämpötilaa."

Reilu viikko sitten sääkatsausta tehdessäni tulin maininneeksi, että useimmiten tuo talven kylmin jakso ajoittuu helmikuun alkuun, sen toiselle viikolle. Yllätys, yllätys - kun katsoo ulkolämpömittaria, niin näin näyttää olevan - ainakin toistaiseksi. Arktinen puhallus ja korkeapaine saivat mittarit näyttämään reilusti alle 20 C:n pakkasarvoja. Jotain tietoa noista pitkistä tilastoistakin näköjään löytyy hi....


Taittuuko talvenselkä vihdoin ?

Immolan rakennushistoria ja nykytilanne

Imatralla sijaitseva Immolan alue on historiallisessa mielessä erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus. Lentokentän lisäksi alueella monimuotoinen ja kiinnostava rakennusarkkitehtuuri. Nykyisin osa rakennuksista on jo luovutettu yksityiseen omistukseen, mutta vielä löytyy joukko kiinteistöjä, jotka ovat Senaatin omistuksessa turvaamassa paikallisen isännän, Rajavartiolaitoksen, toimintoja.
Menemättä itse Immolan alueelle, voi alueeseen tutustua ja tehdä mielenkiintoisen aikamatkan Markus Mannisen toimittaman julkaisun avulla. Teos löytyy laadukkaana pdf-julkaisuna Senaatin sivuilta.
Ps. Jos linkki ei toimi, niin Googlaamalla teoksen otsikon, se löytyy.
Kannattaa tutustua.

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...