maanantai 30. toukokuuta 2016

Ukkonen näyttää voimiaan

Afrikasta Keski-Eurooppaan työntynyt lämmin ilmamassa  on aiheuttanut voimakkaita ukkosmyrskyjä. Suomeen saakka nämä ukkosrintamat eivät kuitenkaan etene.
Normaalisti Suomessa on vuositasolla 1-2 voimakasta myrskyä ja nekin yleensä heinä- elokuulla.
Nyt on saatu tosin nauttia niin lämpimästä toukokuusta, että on mielenkiintoista nähdä kuinka se vaikuttaa Suomen sään ääri-ilmiöihin.
Ukkoskuuronauha Euroopan yllä.

perjantai 27. toukokuuta 2016

Toukokuun "hellejakso"






Mustolan sääaseman data toukokuulta 2016

Kulunut toukokuu on tarjonnut mitä mainioimmat ulkoilukelit: lämpöä ja auringonpaistetta on ollut riittämiin ja ovatpa jotkut jo ehtineet nautti UV-säteilystä siinä määrin, että iho on päässyt palamaan. Ilma on tuntunut hyvin helteiseltä, vaikka sitä varsinaista hellerajaa, +25.1 C, ei ihan vielä ylitettykään, mutta lähellä ollaan oltu useana päivänä.
Mustolan sääaseman mittausdatasta näkee hyvin, kuinka toukokuun alkupuolella ja nyt loppujaksolla ollaan oltu ihan siinä +25 C:n tuntumassa.
Nyt palattiin sitten saderintaman myötä hieman tutumpiin lukemiin ja ollaan "vain" siinä +15 C:n päivälämmöissä, joka sekin on ihan hyvä, jos harrastelee hikiliikuntaa pihatöiden kanssa.
Ukkosilta ollaan vielä vältytty. Kuukauden alussa oli yksi ukkospäivä, kun matalaa murinaa kuului taivaalta. Sen jälkeen ukkoset ovat kiertäneet kauempaa. Toki aineksia ihan kunnon ukkosillekin olisi tarjolla, kun on lämpöä ja kosteutta. Vielä kun saataisiin nopeasti nouseva ilmavirtaus, niin "soppa" olisi valmis.
Ei muuta kuin nautitaan säästä: "Vielä on kesää jäljellä"











tiistai 24. toukokuuta 2016

Windows 10 - asentamisen sietämätön keveys



Ainakin kaikki Windows -käyttöjärjestelmää käyttävät ovat huomanneet, että tarjolla olisi uutukainen Windows 10 - vieläpä heinäkuun loppupuolelle saakka ihan ilmaisiksi. Houkutteleva tarjous johon tilastotietojen mukaan useat tuhannet tietokoneen käyttäjät Suomessakin ovat tarttuneet.
Mitä lähemmäksi tuota h-hetkeä ollaan tultu, sitä agressiivisemmaksi tuo Windows 10 -päivitystä mainostava ilmoitus on tullut. Nyt on mahdollista jopa se, että käyttäjä ei tee tarvittavia estoja työasemalleen, jolloin järjestelmä on jo valmiiksi katsonut sopivan asennusajankohdan, jolloin se järjestelmän päivittää. Useimmiten juuri hiljaisimpaan aikaan, eli yöllä, tämä versiopäivitys sitten ottaa ns. tulille.
Moni onkin hieraissut aamulla silmiään kun tutun kirjautumisikkunan sijaan näytössä lukeekin "Odota hetki - älä katkaise virtaa. Viimeistellään Windows 10 asennus" Luonnollisesti järjestelmä on ennen asennusta tarkastanut, että kaikki työasemalla olevat ohjelmat ovat yhteensopivia uuden version kanssa. Näin ainakin luulisi, näin kuluttajan näkökulmasta.
Tänään satuin tapaamaan tutun kaverin, joka toimii yrittäjänä Imatran suunnalla. Hänelle oli tuo päivitys tullut maanantaina - tilaamatta, kuten todettiin. Tästä oli sitten seurauksena se, että kaikki yrityksen pyörittämiseen tarkoitettu data ei ollutkaan enää käytettävissä: asiakasrekisteri bitteinä jossakin, laskutus jumissa jne... No, ohjelmistojen osalta saapuu loppuviikosta kiireinen asentaja Jyväskylästä saakka tekemään sen mitä tehtävissä on. Toivottavasti saa järjestelmät kuntoon tai palautettua takaisin aikaisempaan versioon. En viitsinyt edes kysyä, että onhan tiedostoista varmasti varmuuskopiot tallessa muuallakin kuin työaseman kovalevyn jollain osiolla.
Itse päätin ottaa jälleen härkää sarvista tämän Windows 10 -kanssa viime viikolla. Viime syksynähän tein tälle työasemalle ensimmäisen yrityksen, mutta se ei tuottanut kuin "harmaita hiuksia ja ärräpäitä": sähköposti ei toiminut ja mikä kauheinta langaton verkko (WiFi) oli täysin poissa kuvioista - ei edes uudet ajurit auttaneet asiaa. No, onneksi palautus Win 8.1 -versioon oli helposti tehtävissä.
Toukokuun alussa otin tietoisen riskin ja päivitin yhden huollossa olleen salkkumikron Win10 -koneeksi. Vanhahko ( 2 v.) työasema sai kuin uuden elämän uuden käyttöjärjestelmän myötä. Tuossa työasemassa kaikki sujui niin kuin pitääkin. Päivityksen jälkeen kun käyttäjä kirjautuu omilla tunnuksillaan järjestelmiin - kaikki toimii kuten ennenkin, jopa paremmin.
Tämän jälkeen tein vielä yhden päivityksen, nyt eri merkkiseen, salkkumikroon ja yllätyksekseni tulos oli sama: kaikki toimi moitteettomasti. Ei muuta kuin oman työaseman kimppuun ja päivitystä uuteen versioon.
Päivitys sinänsä sujui ihan antamieni komentojeni ja aikataulun mukaisesti, mutta sitten alkoivatkin tutut ongelmat: sähköpostitilien luominen takkuili ja mikä ihaninta, langaton verkko pätki sen minkä ehti. Työaseman päivittäminen ja muukin konffaaminen oli erittäin hankalaa kun verkkoyhteys hävisi lähes samalla kun se ilmestyikin. En vielä ottanut perinteistä Ethernet-kaapelia käyttöön vaikka sen kävin varastosta noutamassakin.
Onneksi maailman eri foorumeilla oli paljon käyttäjiä, joilla oli ollut hieman samansuuntaisia ongelmia - tosin eri merkkisten mikrojen kanssa, mutta kuitenkin. Suuresta datamassasta sain poimittua lopulta sen ratkaisevan seikan asian korjaamiseksi WiFi:n osalta. Enpä olisi tuota muutoin osannut arvaillakkaan.
Joissakin mikromerkeissä WiFi ja Bluetooth -käyttävät saman piirisarjan antennia ja Win10 -siirryttäessä, jos nämä molemmat ovat ns. aktiivisina ne luonnollisesti riitelevät samoista resursseista. Tässä tapauksessa Bluetooth katkaisi aina WiFi:n kun se aktivoitui. Tänään poistin tuon Bluetoothin kokonaan työaseman kokoonpanosta ja kas kummaa, nyt on WiFi toiminut ilman katkoksi.
Sähköpostin osalta taas ylimääräisen tilin lisääminen onnistuu sillä kun kone herjaa, ettei tiliä voi luoda - Yrittää vaan itsepintaisesti uudelleen, niin lopulta järjestelmä pyytää manuaalista asennusta. Tällöin voi lisätä tarvittavat tiedot ja postikin kulkee. Tämä ongelma tuli Soneran postin osalta.
Nyt on työasema siis päivitettynä ja täytyy alkaa opiskelemaan, mitä uutta ja erikoista siitä löytyykään.
Rohkeasti vaan päivittämään - toivotaan, että kaikki sujuu automaattisesti ilman ongelmia.

lauantai 21. toukokuuta 2016

Piika ja Renki

Matkalla isolle kirkolle tuli vaihteeksi pysähdyttyä Elimäen tasalla Mustilassa.
Puutarhamyymälän lisäksi alueelta löytyi mainio viinimyymälä ja pitoreski kahvila: Piika ja Renki.

sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Kaukopartioiden jalanjäljillä

14.5.2016 oli ilmojenhaltija taikonut oikein mainion ulkoilukelin: aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta ja lämpötilakin keikkui siellä plus 20 asteen korvilla. Lappeenrannan Reservinupseerit ry, olivat järjestäneet mahdollisuuden lähteä tutustumaan hieman paikalliseen sotahistoriaan - tätäkään tilaisuutta ei tohtinut jättää käyttämättä.
Tarkoituksena oli lähteä tutustumaan Jatkosodan kaukopartiomiesten "jalanjälkiin" ja historiaan Nuijamaalle, Myrän maastoihin. Jatkosodan aikana tai itse asiassa jo välirauhan aikana Myräjärven päässä sijaitsi suomalainen rajavartioasema, josta ulotettiin silloista tiedustelutoimintaa Neuvostoliiton suuntaan. Monet kaukopartiot suuntasivat kulkunsa rajan taakse juuri Myrän vartion kautta.
"Partio" Sormuskivellä

Ennen Myrän alueelle siirtymistä seurueeseemme liittyi paikallisen rajavartioaseman päällikkö, Vesa Petman, jonka opastuksella pääsimme näissä historiallisissa kuvioissa pintaa syvemmälle sekä tietysti liikkumaan nykyisellä rajavyöhykkeellä ja valtakunnan rajan välittömässä tuntumassa.
Nuijamaalla liikuttaessa on melkein pakko käydä ns. kirkkomäellä katsomassa suurta "Sormuskiveä" - niin nytkin. Kiveen liittyy hieno tarina, jonka voi käydä ja pitääkin käydä lukemassa paikallisesta infotaulusta.

Kiveltä siirryimme moottorimarssilla suoraan Myrän vartioaseman maastoon. Vanha vartioasema on vielä vanhalla paikalla, tosin autiona ja hieman jo ränsistyneenä. Hienoa kuitenkin, ettei asemaa ole purettu, vaan se voi vielä tavallaan kertoa omaa tarinaansa jälkipolville.

Myrän vartiorakennus

Muistomerkki Myrän vartiolla

Aseman takana on uudehko muistomerkki, joka on muistona niille kahdelle lotalle ja kahdelle sotilaalle, jotka kuolivat kun vihollisen tykistökeskitys osui vartion alueelle jatkosodan alkupäivinä. Koordinaatit tuntuivat olevan vihollisella hyvin tiedossa, sillä heti ensimmäiset kranaatit iskeytyivät tarkasti kohdealueelle. Tosin, itse vartiorakennus säilyi keskityksessä ehjänä ja siellä sisällä olleet henkilötkin selvisivät pelkällä säikähdyksellä. Nämä keskityksessä kuolleet henkilöt olivat ehtineet mennä vartion takamaastoon ja maastoutuneet sinne. Epäonneksi paikalle osunut kranaatti teki sitten tuhonsa. Vartion vieressä olevassa aittarakennuksessa on vieläkin näkyvillä kranaatin sirpaleiden jälkiä.

Sirpaleiden jälkiä riihen seinässä


Myrän vartiolta on linnuntietä valtakunnan rajalla vajaa kilometri, mutta jalkaisin taivallettuna partiomiesten reittejä matkaa tulee muutama kilometri lisää. Myrän alue on melkoista "vuoristoa", joten rajansuuntaisesti liikuttaessa tulee kyllä helposti hiki ja jalkalihakset joutuvat todella työhön.
Meidän matkamme päättyi luonnollisesti valtakunnan rajalle, josta jatkoimme sitten rajapolkua pitkin taukopaikalle. Täällä olikin sitten aterioinnin lomassa hyvä aika syventyä kaukopartiotoimintoihin karttojen avulla.

Syventävä käsittely karttojen äärellä partion jälkeen

Tällainen retki tuo mukavan lisämausteen siihen historiaan, jota noiden aiheesta kertovien kirjojen sivuilta saa lukea. On se mukava kun kirjojen sivuilla esiintyvät paikannimet kongretisoituvat näin oikeasti.

Kiitokset Nuijamaan rajavartioasemalle ja kapt. Vesa Petmanille hyvin järjestetystä tapahtumasta.


Muusikko ja sähkötyksen taitaja, Lasse Mårtenson

Lauantaina, juuri Euroviisufinaalin alla tuli mediaan tieto, että legendaarinen muusikko, säveltäjä, Lasse Mårtenson oli kuollut 81 vuoden iässä. Ajakohtaahan ei kukaan oikein voi valita, mutta mikä lie yhteensattuma tälläkin, kun Lasse itsekin oli Euroviisuareenalla "Laiskottelemassa" vuonna 1964. Muutoinhan Mårtenson tunnetaan monipuolisesta musiikkituotannostaan ja erityisesti elokuvasävellyksestään "Myrskyluodon Maija" -elokuvaan. Taitavalta pianistiltä on toki syntynyt monia muitakin sävellyksiä aktiivivuosien aikana.
Hieman vähemmin tunnettu asia Mårtensonin osalta on hänen maineensa radiosähkötyksen saralla. Vielä tänäänkin on olemassa myytti, jonka mukaan Lasse olisi Suomen paras sähköttäjä. Näin on varmasti joskus ollutkin, mutta mitattiinpa asiaa millä tahansa mittarilla, niin ylivoimaisesti Suomen kärkipään sanomansieppaajiin hän kuului. Silloin kun vastaanottonopeus menee pitkälit yli 120 merkin minuuttivauhdin, voidaan olla jo ylpeitä suorituksesta. Sähkötyshän on kuin "Swingiä", kuten Lasse haastattelussaan kertoi. Ja tottahan tuo on. Sähkötys on helpompaa jos omaa hyvän rytmitajun - useimmilla muusikoillahan tuo ominaisuus löytyy.
Itse törmäsin aiheeseen vuonna 1997 kun osallistuin sanomansieppauksen MM-kisoihin. Kelit suosivat ja sähkötysmerkit olivat tuoreessa muistissa, joten sijoituskin oli ihan siellä mitaliluokassa.
Kesä on saapunut ja eiköhän sitä ole jo aika laittaa venho vesille ja todeta: "Kaikki muu, paitsi purjehdus on turhaa"

Tässä vielä linkki sähkötyksen pohdintoihin.

perjantai 13. toukokuuta 2016

"WSPR-kusoilua" pihalla

OH5KUY valmiina
Pakkasyön innoittamana ilmeisesti tuli mieleen käyttää hyväksi korkeapaineen aurinko ja vapaahetki, istahtamalla toviksi pihalle ja virittelemään radioasema pieneen testirupeamaan.
Siinä samalla olikin hyvä hetki suorittaa ns. "vuosikymmenhuolto" MFJ-1621 -antennille. Laite ei ole koolla pilattu kun ottaa huomioon että sillä työskennellään lyhytaaltoalueella, missä radioaallon pituus voi vaihdella 160 - 10 metrin välillä. MFJ -tosin virittää oman "piiskansa" vain 40 - 10 metrin välille, mikä on ihan hyvä - suorastaan erinomainen - suoritus.
Tänään käytin pelkästään ns. "Magic band":ia (10 MHz) työskentelyyn ja antennikin sai hyvän signaalilähdön alumiiniveneen keulasta. Alussa käytin laitteistoni suurinta tehoa, 5 Wattia, koska epäilin hieman signaalin kuuluvuutta. Mutta saadut raportit ympäri Eurooppaa osoittivat huoleni turhiksi, joten olikin aika pudottaa tehot 1 Wattiin. Yksi Wattikin tarjosi vielä yhteyksiä Eurooppaan - tosin nyt paljastuivat ne vastaasemat, joilla myös vastaanotin oli hyvin vireessä ja antennit kunnossa.



1 Watti ja WSPR Eurooppaan!!

MFJ-1621 "vuosikymmenhuollossa"

MFJ-1621 "Magic box"


Antenni paikoillaan ja vireessä



torstai 12. toukokuuta 2016

QSO kulkee

Mikäs on nauttiessa ulkoilusta kun kelit ovat kohdillaan niin säätilan kuin radiokelinkin osalta.
Vanha kunnon reissutikku sai pienen huollon jälkeen uutta eloa ja on nyt toiminut mainiosti veneen keulassa. Alumiini antaa hyvää lisäpotkua signaaliin. 
Aluksi ajoin 5 Watin tehoilla, mutta pian huomasin että Wattikin riittää hyvin. Ei turhaa häiriötä bandille hi..
Viestintävirasto oli huomannut kohonneen aktiivisuuden kun Posti toi juuri lupamaksun lunastettavaksi 😅
 

tiistai 10. toukokuuta 2016

Sähköä ilmassa

Kevään ensimmäinen ukkosrintama nousi iltapäiväksi murisemaan ihan tosissaan. Tosin vain hetkeksi, mutta sekin sai lopettamaan puutarhaan virittämäni viestitekniset kokeet.
Huomenna täytyy yrittää uudelleen jos vain kelit sen sallivat. Alustavat tulokset olivat kuitenkin sen verran rohkaisevia.  

Merkurius "pimensi" auringon

Kännykkäkamera ja hitsaajan suojalasi

Kaukoputki aurinkokalvolla varustettuna. Kuvaa käsitelty kontrastin parantamiseksi.



Kerrankin sattui niin, että kun taivaalla tapahtuu jotain mielenkiintoista taivaankappaleiden osalta, eivät pilvet estä näkyvyyttä tapahtuman ajan. Eurooppapäivän kunniaksi aurinkokuntamme aurinkoa lähinnä oleva pikkuplaneetta, Merkurius, kulki auringon editse, niin että sitä pystyi havainnoimaan kotiplaneetaltamme käsin.
Vaellus auringon editse kesti useita tunteja (6.5 h), joten pienet pilvet eivät haitanneet havainnointia. Ja mikäs oli havainnoidessa kun lämpötilatkin olivat reilusti yli 20 C plussalla.
Toivottavasti silmäklinikoille ei tarvinnut hoitaa yhtään auringon sokaisemaa kansalaista. Tosin onhan tämä mittakaavassaan hieman pienempi tapahtuma kuin itse auringonpimennys, joten katsojiakin on ollut varmasti hieman vähemmän. Ainakin kauppojen auringonkatseluun tarkoitettuja suojavälineitä oli vielä tapahtuman aattona runsaasti saatavilla, eivätkä ne loppuneet myymälöistä kuten auringonpimennyksen aikaan.
Harmi, että tälläkin kerralla useissa liikkeissä myytiin vielä suojakertoimella DIN-11 olevia hitsaajan laseja auringon tarkkailuun. Turvallisessa tarkkailussahan tuon kertoimen pitää olla DIN-14, jonka jotkut kauppiaat ovatkin jo omaksuneet.
Seuraavaan ohikulkuun on sen verran pitkä aika, että kannatti käyttää tämä tilaisuus hyväksi ;-)

Olisikohan jo aika aloittaa talvilintujen ruokinta ?

Rasvaa tarjolle eri muodoissaan Terminen talvi on ottamassa otettaan, joten nyt on hyvä hetki aloitella talvilintujen ruokintaa. Pakkasjakso...