torstai 5. lokakuuta 2023

Tietokonekaupoilla ...

 


Joskushan se on tämäkin päivä koettava, eli "rakas", pitkään palvellut työasema alkaa sanomaan työsopimustaan irti. Seitsemän vuoden ikään ehtinyt Fujitsun salkkumikro on aina silloin tällöin antanut signaalia siitä, että laitteistossa alkaisi olla muutakin päivittämistä kuin nuo perinteiset ajurit. 

Levytilan osalta ei ole ollut onneksi huolia, koska lähes kaikki dokumentaatio tallentuu levyn pienuudesta johtuen jo nyt joko pilvipalveluihin tai sitten laitteeseen kytkettyyn ulkoiseen massamuistiin. Vähennetään näin sitä mahdollisen levyrikon tuomaa yllätysmomenttia. Hajauttaminen on tässäkin asiassa avainasemassa, aivan kuin noilla sijoitusmarkkinoilla finanssimaailmassa.

Tällä kerralla tuo työaseman vika on paljastumassa erittäin tekniseksi, johon eivät siis laitteistoajurien päivityksetkään tunnu auttavan. Vika on pieni ja hankala: työasema ei enää tunnista virheettömästi omaa LINE-IN -linjaa, eli sitä väylää josta audio tulee laitteelle. No, ilman tuota Line-In -linjaakin työasemalla tulee hyvin toimeen, mutta viestiteknillisten sovellusten käytössä tuleekin sitten hankaluuksia, kun ääni ei siirry koneelle. Eikä kaikissa tapauksissa voi käyttää laitteen omaa mikrofoniliitäntääkään.

Vika, niin kuin ne useimmiten tulevat, ilmenevät yllättäen ja aika usein ilman ennakkovaroitusta. Tosin tietokoneet ovat sen verran näppäriä jo kertomaan käyttäjälleen etukäteen, jos joku asia alkaa olla vialla. Sen verran paljon niissä on jo sisässä erilaista diagnostiikkaohjelmaa. Mutta, tätä audio-ongelmaa ei edes koneen oma diagnostiikka tunnista täysin. Voisihan olla toki niin, että jos ja kun innostusta olisi, niin Windowsin uudelleen asentaminen aivan alkutekijöistä lähtien voisi ehkä korjata tilannetta, mutta kuinka pitkäksi aikaa. Koneen ikä, seitsemän vuotta, puoltaa myös hieman muunlaista päivittämistä tulevaisuuden turvaamiseksi työaseman osalta. Hieman hassua, että tuo aiempikin työasema kesti reilut seitsemän vuotta ennen kuin sen kiintolevy sanoi itsensä irti. No, jäihän siitä sentään hyvä näyttö, joka onkin palvelut vielä moitteitta.

Tilannearvioinnin perusteella päädyin siis "uuden" työaseman hankintaan. Tuo "uusi" -sana on ehkä hieman harhaanjohtava, sillä hankinta kohdistuu takuuhuollettuihin yrityspoistojen ns. Leasing-työasemiin. Näistä työasemistahan on itselläni jo kokemusta vuosien ajan tuolta työelämästä. Hienoa, että nykyään näitä laadukkaita tietokoneita on runsaasti myynnissä eri markkinapaikoilla Suomessakin. Ja, mikä parasta, usein niiden hinta-laatu -suhde on lähes erinomainen. Moni käyttäjä tuskin edes huomaisikaan, että kyseessä on käytetty tietokone.

"Läppärin" sijaan valintani kohdistui tarjolla oleviin ns. Mini-PC -työasemiin. Nämä todella pienet työasemat ovat kokoisekseen erittäin tehokkaita ja hiljaisia käyntiääniltään. Ne on toki alun perin suunniteltukin "ahtaisiin" toimistotiloihin yrityskäyttöön tai niin kuin nykyään monesti kotien viihdekeskuksiksi sinne taulutelevision rinnalle tai taustalle. Laitteen rakenteesta johtuen näihin koneisiin ei juuri laajennuksia osteta lisäkorttien osalta, mutta onko edes tarpeen, koska näihinkin laitteisiin saa kyllä lisää muistia tai suurempia kiintolevyjä asenneltua.

Oma valintani kohdistui vanhastaan tuttuun Lenovon Mini-PC:en, joka ei ollut hinnallakaan vielä pilattu: 150 eur postikuluineen. Uutena tämä samainen "mokkula" maksoi 2018 reilu 700 euroa. Työasemassa on reilusti noita tärkeitä USB-väyliä, uusi SSD-levy, mukavasti RAM-muistia. Laite tulee sijoittumaan sopivasti tuon nyt käytössä olevan Lenovon näytön yhteyteen eikä tarvitse pelata noiden "läppärien" akkujen kanssa, kun virtakin tulee suoraan UPS-rasian kautta.

Kolmen aikaisemman Lenovon -kokemuksella valintaan vaikutti myös laitteen mukana toimitettava käyttöjärjestelmä: Windows 10 SF. Vanhempiin koneisiin asennettava Windows 11 on paljolti sellaista tietoista riskinottoa, eikä se edes kaikkiin työasemiin edes asennukaan - onneksi. Itselläni nuo tekniset sovellukset viestikaluston osalta on optimoitu Win10 -ympäristöön, joten näiltäkin osin tuo Win10 on hieno juttu. Tukeakin tälle käyttöjärjestelmälle löytyy vielä jokunen vuosi ja tuonkin jälkeen sen käyttö onnistuu varmasti, kunhan muistaa itse huolehti tarpeellisesta tietoturvasta. 

Itselläni on vielä Enonkosken radioasemalla käytössä Win98ME -työasema, joka on toiminut jo aika pitkään hienosti: vain virtalähde ja muistinvarmistusparisto ovat vaatineet uusintaa. 

Katsotaan jatkossa tulee tästä nykyisestä Fujitsusta pelkkä "medialäppäri" vai keksinkö sille jotain muuta käyttöä. Tuo "uusi" työasema tullee postitoimipaikkaan ensi viikoksi. Kokonsa puolesta se mahtuisi kyllä postilaatikkoonkin 😄


@ri



Lenovon työasema osana radioasemaa Mustolassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...