sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Lepakot

Lepakoiden seuranta ja tutkailu on jatkunut osaltani jo useamman vuoden. Teknisten apuvälineiden myötä; detektori, pimeänäkökiikari jne, on tarkkailu saanut lisää tehoja. Pohjanlepakoiden osalta tarkkailu tosin onnistuu ilman apuvälineitäkin, sillä ensimmäiset tulevat lentelemään jo ennen auringonlaskua, jolloin niitä on helppo havaita ihan paljain silmin.

Nopealiikkeisinä lentäjinä useimmat yksilöt jäävät kuitenkin helposti huomaamatta. Tässä asiassa tilanteen pelastaa lepakkotutkain, joka reagoi lepakoiden päästämiin korkeataajuuksisiin ääniin.

Lepakkotutkain saattaa kuulostaa melkoisen tekniseltä ja kalliilta laitteelta, mutta näin ei asianlaita ole. Perustutkaimen saa hankittua noin 150 euron hintaan ja mikäli rakentaa laitteen itse osista, pääsee helposti alle 50 euron hintaan. Viime aikoina laitteiden hankkiminen suoraan kotimaasta on osoittautunut hieman hankalaksi, joten viime viikkoiseen tapaan ollaan tilattu laitteita suoraan Englannista ja hyödynnetty samalla punnan edullista kurssia.

Itselläni on käytössä tuollainen perus- heterodynetutkain, joka kuuntelee aina tiettyä pistetaajuutta ja sen lähi ympäristöä. Tällöin toisilla taajuuksilla ääntelevät lepakot menevät helposti ohitse. Asian korjaamiseksi käytössäni on myös ns. aikajakotekniikkaan perustuva tutkain, mikä mahdollistaa koko lepakoiden käyttämän taajuuskaistan kuuntelemisen. Samalla myös mahdollistuu 3D-mallien tekeminen lepakoiden äänistä. Äänitallenteiden analysointi on joissakin lajimäärityksissä ainoa mahdollisuus erottaa lajit toisistaan.

Pyrin pitämään jatkossakin blogin seuraajat tietoisina paikallisista ja hieman muistakin lepakkotapahtumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...