Valonnopeudella Mustolasta (osa 1) julkaistiin tällä foorumilla huhtikuussa 2024. Tuolloin oli saatu rakennustyöt kuidun osalta vauhtiin ja päätelaitteita asennettiin liittymän tilanneisiin talouksiin. Omalle nurkallekin tuo kuitupääte tuli, samoin kuin siihen liitetty sisäverkon rasiakin. Vuoden loppuun mennessä ounastelin saavani kuituverkon jo käyttöön - tässä en pahasti erehtynytkään. Heti vuodenvaihteen jälkeen posti toi ilmoituksen, että sopimukseen kuuluva reititinpaketti olisi matkalla ja virrat kuitupäätteeseen voisi kytkeä heti miten.
Reititinpaketti tuli noudettu heti Loppiaisen jälkeen ja nyt onkin sitten edessä tuon väliaikaisen Telian 4G -reitittimen alasajo ja uuden "kuitureitittimen" käyttöönotto. Nettioperaattori ja laitteet siis päivittyvät yhdellä kertaa😊
|
WiFi 6 -reititin; "plug and play" 🤔 |
Saapuneesta paketista löytyi suurta kahvikuppia muistuttava WiFI 6 -standartin mukainen reititin "tykötarpeineen". Tuo WiFi 6 (802.11ax) onkin uusin WiFi-verkon standardi, joka tuo paranneltuja toimintoja aiemmin käytössä olleeseen WiFi 5 (802.11ac) -standardiin. WiFi 6:n etuja ovat mm.
- Nopeus: WiFi 6 tarjoaa aina 9.6 Gbps nopeuden, kun aiempi WiFi 5 pääsi vain 3.5 Gbps nopeuteen. Ero on siis aika suuri.
- "Laiterajapinnat" - WiFi 6 mahdollistaa useiden laitteiden kytkeytymisen samanaikaisesti, mistä on hyötyä erityisesti toimistoissa ja julkisissa tiloissa, joissa on paljon päätelaitteita kytkeytyneenä WiFi-verkkoon.
- Kuuluvuus: WiFi 6 -kuuluvuus (kantama) on parempi kuin aikaisemmissa versioissa. Tämä vähentää tarvetta erillisen MESH-verkon rakentamiselle kotitalouksissa. Itsellänikin on tuo WiFi 5 nyt käytössä oman MESH -tukiasemaverkon kautta. Toki WiFi 6:een on saatavilla myös erikseen tukiasemia MESH-verkon pystyttämiseen. Laskennallisesti yhden WiFi 6 -reitittimen kuuluvuus riittää n. 70 m2 taloon. Toki kaikki vaimentavat pintamateriaalit huoneistoissa pienentävät kuuluvuutta.
- Viiveet: pelaamisen osalta ns. "latencyviiveet" ovat uuden standardin osalta paljon pienemmät - toki tämä näkyy myös muissa palveluissa, jotka ovat ns. on-line -yhteydessä internettiin.
Laitetoimittajan kirjeessä luvataan WiFi:n osalta helppo PnP (Plug and play) -käyttöönotto. Nopeasti tarkasteltuna tämä pitänee varmasti paikkansa sen jälkeen kun kuituverkko on avattu ja virrat saatu niin kuitupäätteeseen ja reitittimeenkin.
WiFi -verkon osalta tuo reititin ei heti tarvitse mitään suurempia muutoksia: Verkon tunnuksessa (SSID) loistaa operaattorin verkko-operaattorin nimi ja verkon kirjautumisoletussalasanatkin ovat sopivan mutkikkaita arvattavaksi tai muutoin murrettaviksi. Reitittimen oma hallintasalasana on sen sijaan yleisesti käytössä oleva tunnuspari, joka olisi syytä vaihtaa mahdollisimman nopeasti. Tästä ei mainita sanallakaan ohjeissa 😒
Verkon SSID -tunnus ei sinällään ole vaarallinen näkyvyyden kannalta; toki senkin voi piilottaa tällöin eivät naapurit tiedä koska on kuituverkko otettu käyttöön 😁 Näkyvä SSID mahdollistaa myös perinteisen "Wardriving" -harrastuksen, jossa etsittiin WiFi -verkkoja ajelemalla autolla pitkin kaupungin raitteja; erityisesti ns. avoimet verkot olivat tuolloin kohteena. Nykyään ei taideta enää tuota harrastetta paljoa tehdä, koska suurin osa verkoista on jo hyvin suojattuja eikä avoimia löydy samoissa määrin kuin WiFi:n alkuaikoina. Itsellänikin tuo Wardriving on muuttunut lähinnä Warwalking -harrasteeseen, jossa kävelylenkin ohessa voi katsella mitä uusia verkkoja on kävelyreitin varrelle tullut. Nyt erityisen mielenkiinnon kohteena ovatkin luonnollisesti oman lähiön uudet "kuituoperaattorit" 😎
Reitittimessä on 3 kpl 1 Gbit/s Ethernet -portteja laitteiden liittämiseen. Kaikki portit ovat samanlaisia, keltaisella värikoodilla merkittyjä. Aiemmin olen tottunut siihen, että yksi porteista on ollut koodattuna erivärillä, jotta tuo julkiseen internettiin kytkettävä kaapeli tulisi oikeaan porttiin. Väärään porttiin kytkettynä olisi tuo reitittimen tietoturva menetetty ja oma verkko olisi ollut näkyvillä julkiseen internettiin lähes koko laajuudessaan. Tämän reitittimen osalta on ilmeistä, että tuo kuitupääte voidaan kytkeä mihin tahansa tarjolla olevista kolmesta portista 🤔
Niin, ja sanottakoon vielä tähän loppuun, että samoin kuin nuo kuitupäätteen laitteet on tämä reititinkin mallia "Made in China" 😉
Huomenna ollaan asioiden osalta paljon "viisaampia" kun ilmoitetaan kuituoperaattorille, että kuitu voidaan ottaa käyttöön ja reititinkin on ns. QRV eli valmiina toiminnassa.
@ri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti