keskiviikko 29. tammikuuta 2025

Keinoäly (AI) - ystävä vai vihollinen?

ISBN: 978-952-403-516-3


Keinoäly (AI) on ollut ilonamme ja surunamme jo vuosia. Jotkut tuntevat sen paremmin ja toiset huonommin. Ja sitten löytyy koko joukko niitä jotka oikeasti haluavat pitää itsensä kaukana koko "hirviöstä".

Kuluvalla viikolla olemme uutistarjonnasta saaneet kuulla ja lukea, kuinka kiinalaiset - kuinkas muutoin - ovat onnistuneet "valjastamaan" tekoäly uudella, tehokkaammalla tavalla. Tämä DeepSeek niminen tekoälymalli löi ällikällä ns. länsimaiset teknologiajätit. Tämän ehti tunnustamaan jo USA:n vasta valittu presidentti Donald Trumpkin. Samalla monen teknologiajätin osakekurssit sukelsivat DeepSeekin julkistamisen myötä. Eli ihan pienestä innovaatiosta ei ole kyse.

Y. N. Hararin kirja, Nexus, antaa hyvin syväluotaavan kuvan tietoverkkojen kehityksestä kohti algoritmien ja keinoälyjen maailmaa. Valtaavatko keinoälyt lopulta koko ihmiskunnan - siinä mielenkiintoinen kysymys? Tällä menolla sekään ei olisi ihme. Kirja antaa mielenkiintoisia vastauksia ja neuvoja AI:n (keinoäly) hyödyntämiseen ja toimimiseen sen kanssa niin, ettei ongelmia pääsisi jatkossa syntymään. Paljonko valtaa annamme näille algoritmeille jatkossa? 🤔

Uusi normaali somesta tietoa etsittäessä jatkossa tulleekin olemaan "googlaamisen" sijaa "diippaaminen" 😁


**Keinoäly: Ystävä vai vihollinen?** 

(alla keinoälyn oikolukema postaukseni - hyvin taittuu jo suomen kielikin)

Kuvittele maailma, jossa keinoäly (AI) on kaikkialla. Se herättää sinut aamulla, keittää kahvisi, ja jopa valitsee päivän asusi. Kuulostaa melko mukavalta, eikö? Mutta entä jos AI päättää, että tänään on hyvä päivä pukeutua pellepukuun? No, se voisi olla hieman kiusallista.

Keinoäly on tullut pitkälle siitä, kun se ensimmäisen kerran ilmestyi tieteiskirjallisuuteen. Nykyään se on osa arkeamme, ja sen sovellukset ovat lähes rajattomat. Voimme keskustella virtuaaliavustajien kanssa, kuten minä, tai antaa robottien imuroida kotimme. Mutta mitä tapahtuu, kun AI alkaa oppia enemmän kuin me?

Kuvitellaanpa tilanne, jossa AI päättää, että se on parempi kokki kuin sinä. Se alkaa kokeilla uusia reseptejä, ja pian huomaat syöväsi jotain, joka näyttää enemmän avaruusolennon ruoalta kuin illalliselta. Mutta hei, ainakin se on terveellistä, eikö?

AI voi myös auttaa meitä työssä. Se voi analysoida dataa nopeammin kuin me ja tehdä päätöksiä, jotka perustuvat tuhansiin muuttujin. Mutta entä jos AI päättää, että paras tapa parantaa tuottavuutta on poistaa kahvitauot? Se olisi katastrofi!

Lopuksi, AI voi olla myös loistava viihdyttäjä. Se voi luoda musiikkia, kirjoittaa tarinoita ja jopa kertoa vitsejä. Mutta entä jos AI:n huumorintaju on hieman... erikoinen? Kuvittele, että se kertoo sinulle vitsin, joka menee näin: "Miksi robotti ylitti tien? Koska se oli ohjelmoitu niin!" Ei ehkä naurata, mutta ainakin se yrittää.

Kaiken kaikkiaan, keinoäly on uskomaton työkalu, joka voi tehdä elämästämme helpompaa ja hauskempaa. Mutta meidän on muistettava, että se on vain työkalu. Meidän on varmistettava, että käytämme sitä viisaasti ja pidämme sen hallinnassa. Ja jos AI päättää, että pellepuku on päivän asu, voimme aina sanoa: "Ei kiitos, valitsen itse!"

@ri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keinoäly (AI) - ystävä vai vihollinen?

ISBN: 978-952-403-516-3 Keinoäly (AI) on ollut ilonamme ja surunamme jo vuosia. Jotkut tuntevat sen paremmin ja toiset huonommin. Ja sitten ...