sunnuntai 26. tammikuuta 2025

Pihabongaus 2025 - Mustola

 


Massatapahtumaksi noussut Pihabongaus juhlisti kuluvana viikonvaihteena 20 -vuotista taivaltaan. Ensimmäinen tapahtuma pidettiin 2006 ja siitä lähtien on tapahtuma pidetty jokaisen vuoden tammikuun viimeisenä viikonvaihteena, kuten nytkin. Vuosi sitten virallisen tiedon mukaan tapahtumaan osallistui noin 29 000 henkilöä yli 20 000 paikasta ympäri Suomea, joten massatapahtumasta voidaan näiltä osin kyllä puhua.

Tapahtuma on luotu sen verran helpoksi, eli kynnys osallistua on erittäin pieni - tuskin huomattava. Tarkoituksen on havainnoida omalta pihalta tunnin aikana nähdyt linnut, kirjata ne ylös ja laittaa tiedot joko postikortilla tai internetin kautta BirdLife Suomelle, joka kokoaa havainnot ja julkaisee myöhemmin sitten erilaisia tilastoja havaintojen osalta.

Kyseessä ei ole mikään kilpailu, joten myös ns. nollatulokset pihoilta ovat arvokkaita. Tänä vuonna tuo hieman normaalia lämpimämpi säätila tammikuulle saattoi tuoda monille pihoille hieman poikkeavia havaintoja lintumaailmasta. Omalla pihalla tuo reilu +4 C:n lämpötila pienen tihkusateen saattelemana ei hirmuisesti houkutellut lintujakaan esille. Itse arvioin sunnuntain sopivan säätilan osalta paremmin tarkkailuun kuin lauantain, mutta loppupelissä oltiin sään osalta aika tasoissa.

Oli sää sitten mikä tahansa, niin lunta ja jäätä löytyy maastosta vielä sen verran, että kyllä linnuillakin tuo liikkeellepaneva voiva, nälkä, tuo linnut ruokintojen äärelle. Tosin luonnostakin löytyy nyt jo erilaisia hyönteisiä, kun lämmöt ovat olleet useamman vuorokauden jo plussan puolella.

Tänään (26.1.25), jäätiin pihan lajimäärissä aika kauan ns. normaalista. Useat, jo talven mittaan ruokinnalla käyneet lajit puuttuivat kokonaan: tutut pikkuvarpunen, talitiainen, mustarastas kainostelivat koko päivän tänään😁 

Mukavina yllätyksinä havaintotunnille tulivat punatulkut, 6 komean koiraan parvessa sekä uskollinen puukiipijä. Puukiipijästä oli edellinen havainto reilu 2 viikkoa sitten, mutta päätti tulla nyt juhlistamaan tapahtumaan ihan ruokintapaikalle - kuten edellisinäkin vuosina.

Kaikkiaan tunnin aikana kirjautu havainnot kuudesta (6) lajista, mikä on ihan hyvä, vaikka tuttuja lajeja jäi uupumaan. Tiaisista listalle pääsi vain sinitiainen. Metsätiaiset (hömö- ja kuusitiainen) ovat olleet poissa koko ruokintajakson toistaiseksi 😢 Tällä kerralla myös talitiainen oli löytänyt ilmeisesti parempaa ateriaa muualta kun ei ehtinyt paikalle. Varislintuja edustivat närhet, jotka kävivät rasvapallojen ja kaurojen kimpussa.

@ri





Käpytikka edusti tikkoja niin nyt kuin vuonna 2020.



Närhet jaksavat käydä nahistelemassa ruokinnalla päivittäin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keinoäly (AI) - ystävä vai vihollinen?

ISBN: 978-952-403-516-3 Keinoäly (AI) on ollut ilonamme ja surunamme jo vuosia. Jotkut tuntevat sen paremmin ja toiset huonommin. Ja sitten ...