maanantai 11. marraskuuta 2024

Olisikohan jo aika aloittaa talvilintujen ruokinta ?

Rasvaa tarjolle eri muodoissaan
Terminen talvi on ottamassa otettaan, joten nyt on hyvä hetki aloitella talvilintujen ruokintaa. Pakkasjaksot ja kohta maahan satava lumipeite hankaloittavat talvehtivien lintujen ruoansaantia siinä määrin, että pienikin apu on paikallaan. 

Kauppojen tarjonta on tällä hetkellä, ruokintakauden alussa, parhaimmillaan. Mitään superuutuuksia hylyistä ei näytä löytyvän, mutta ei tarvitsekaan, sillä perinteisillä tuotteilla pärjää ihan hyvin. Toki halutessaan voi tehdä myös itse ns. omannäköisiä antimia linnuille esim. erilaisten rasvakakkujen muodossa. Tärkeää ruokinnan osalta onkin muistaa, että kerran aloitettua ruokintaa ei tulisi lopettaa ennen kuin kevät koittaa ruokaa löytyy jälleen luonnosta ilman erillistä tarjontaa. Linnut oppivat aika nopeasti hakemaan ruokansa sieltä missä sitä on tarjolla.

Itse aloitin tämän vuotisen ruokintakauden tänään, 11.11.2024. Tiaiset ovat jo käyneet pitkän aikaa kolkuttelemassa ikkunan karmeihin ja pelteihin,  joten nyt oli hyvä hetki alkaa tarjota hieman vaihtelua ruoan osalta. Aluksi  tarjolle rasvaa eri muodoissaan: rasvalauta sian silavalla ja erilaisia verkottomia talipalloja. Auringonkukkaakin tulee tarjolle, kunhan toimittaja saa toimitettua talvieränsä. Ja keltasirkkujen saapuessa Joulupyhien aikaan laitetaan sitten luonnollisesti kauraa ja muuta lyhde tarjolle. Eiköhän sitä näillä selvittäne kevääseen 😃

Kaikilla ei valitettavasti ole mahdollisuutta perustaa omaa talviruokintapaikkaa linnuille, jolloin vaihtoehdoiksi jäävät lähinnä julkiset, eri puistoihin ja metsiköihin perustetut ruokintapaikat tai sitten nykyään suosituksi tulleet "ruuturuokinnat", jolloin ruokintapaikan tapahtumia voi seurata omalta tietokoneen ruudulta vaikka WWF Luontoliven kautta.
 

Hyviä "haviksia" kaikille.


@ri

Valkoselkätikkakin tykkää ruokintapaikan tarjonnasta




Käpytikka on päivittäinen vieras ruokintapaikalla


sunnuntai 10. marraskuuta 2024

Viitosten Syysottelu - ja poika kotiin

 

Syysottelun TOP 3 2024

Suomen HF-kilpailusarjan kotikilpailu, Viitosten Syysottelu, käytiin Pyhäinpäivänä. Koska käytössä on automatisoitu kilpailulokien tarkastus ja lokien jättöönkin on varattu aikaa vain viikko, saatiin ennakkotulokset jo nyt.

Ennakkotulosten valossa tuo kotikilpailu meni hieman odotettua paremmin, sillä näyttäisi olevan tuo haluttu  ykkössija hallussa niin sähkötyksellä (CW) kuin kaukokirjoituksella (RTTY). Molemmat pienen tehon luokissa (LowPower).

Kilpailusta muodostuikin melkoisen jännittävä ja tiukka. Kärkisija (TOP 1) jaettiin samalla QSO eli yhteyksien määrällä. Ero muodostuikin kertoimilla, joita tässäkin kilpailussa edustavat maakunnat. Itse operoin Etelä-Savosta (ES). Onnistuin haarukoimaan ja työskentelemään kaksi maakuntaa (kerrointa) enemmän kuin toiseksi tullut asema, joten kärkipaikka tuli sitten viitosiin; tavallaan 😁

Siitä onkin jo vuosia kun on viimeksi saanut juhlistaa mestaruutta tässä kotikisassa. Oli hyvä, että rakensin tuon SIRAD-dipoliantennin kisaa varten. Se auttoi varmasti suuresti 3.5 MHz QSO-kertymässä.

@ri // 73


maanantai 4. marraskuuta 2024

Viitosten Syyskilpailu - suoritettu

 Pyhäinpäivänä oli kauden toiseksi viimeisen osakilpailun vuoro kotimaan "radioaalloilla" SSB, CW ja RTTY -aaltomuodoilla. Itse osallistuin tähän "kotikisaan" tällä kerralla nelospiirin puolelta, Enonkoskelta. Tätähän eivät kilpailun säännöt kiellä - onneksi. Kilpailua varten rakensin edellisissä kisoissa hieman hankalaksi kokemani 3.5 MHz:n bandille oman dipolin. Pienen harkinnan jälkeen rakensin perinteisen SAINT-mitoituksella valmistetun Inverted-V -dipolin. Tämän dipolin etuna on mm. se, että se säteilee myös langan päiden suuntaan - toisin kuin ammattimaisesti tehty varsinainen dipoliantenni. Antenni toimikin juuri niin hyvin kuin hieman haasteellisissa radiokeleissä tällä kerralla oli mahdollista. Aiemmista kisoista kuullut hieman hankalammatkin vasta-asemat vastailivat hyvin, ilman toistoja.

Kilpailun puheosuus (SSB) jäi tälläkin kerralla kokeilematta. Ei tuo puhe noin kilpailuteknisesti oikein tunnut kivalta - ehkä joskus jatkossa voisi tuotakin kokeilla jälleen. CW eli tutummin sähkötys on se "oikea" liikennöintimuoto mielestäni; toimii hyvin näin pienilläkin tehoilla ja hieman vaatimattomimmilla antenneillakin 😁

Tuossa CW-tulosten jälkianalyysissä (kuva 3) hämmästystä herättää hieman tuon OH3Z:n sijainti kaukana Venäjällä. Kyseessä on kuitenkin asema OH1NX Suomen Paimiosta; analyysiohjelma on vain jostain syystä päättänyt sijoittaa tuon kutsumerkin Venäjälle. Ei sen ihmeempää.

RTTY-osio kärsii edelleenkin osallistujapulasta, mikä on sangen hämmästyttävää. Useat asemat työskentelevät jo digimodeilla, joten kynnys siirtyä FT8:lta RTTY:lle ei ole kovinkaan suuri. No, FT8:lle on oma kilpasarjansa, jossa osallistujia ihan hyvin. Toivottavasti tuo FT8 ei syö RTTY:n osuutta HF-sarjan osalta jatkossa.

Seuraava, vuoden viimeinen, osakilpailu onkin sitten joulupyhinä, jolloin mennään ns. sprinttikisana HF-sarjaa.

73 de @ri

Syyskilpailun ennakkopisteet CW/RTTY (OH5FI) kuva 1



Syyskilpailu: RTTY (kuva 2)

Syyskilpailu: CW (kuva 3)

Olisikohan jo aika aloittaa talvilintujen ruokinta ?

Rasvaa tarjolle eri muodoissaan Terminen talvi on ottamassa otettaan, joten nyt on hyvä hetki aloitella talvilintujen ruokintaa. Pakkasjakso...